Back

CMM news

Saskia van Mil appointed as professor per 1st of October

Tuesday 1 October 2019

Saskia van Mil appointed as professor per from 1st of October

ERC Starting Grant for Aniek Jansen

Wednesday 4 September 2019

Aniek Jansen, Pieter Vader and Ynte Ruigrok receive a one-and-a-half-million-euro ERC Starting Grant. This European grant is awarded to promising researchers who have the potential to become independent research leaders.

KWF subsidie voor Martijn Gloerich

Wednesday 3 July 2019

Aan Martijn Gloerich (Molecular Cancer Research) heeft KWF een subsidie van 653.075 euro toegekend voor onderzoek naar de ontwikkeling van diffuus-type maagkanker, dat in samenwerking met Chella van der Post (radboudumc) zal worden uitgevoerd.

UU graduate school for Life Sciences awards prize to CSnD Master course

Tuesday 21 May 2019

UU graduate school for Life Sciences (GSLS) awards prize for best master course of the year to ‘Advanced Bioinformatics: data mining and integration for Life Sciences’ from our CS&D master. Very proud of former (Joep de Ligt) and current (Adrien Melquiond) course coördinators and all that contribute to this course!

Gezonder oud worden door aanpak roestcellen

Thursday 25 April 2019

De mens wordt steeds ouder. Vanaf de industriële revolutie leeft iedere nieuwe generatie namelijk vijf tot tien jaar langer dan die daarvoor. Wel zijn de meeste ouderen de helft van die extra jaren niet vrij zijn van ziekte. Verouderingsbioloog Peter de Keizer onderzoekt wat veroudering is op het niveau van onze cellen en de moleculen daarin. “Ik richt me vooral op het weghalen van ‘slapende’ cellen: belangrijke spelbrekers om in goede gezondheid oud te worden.”

Ophoping D-lactaat door mutatie in DNA

Monday 15 April 2019

Uit DNA-onderzoek bij patiënten met een onverklaard hoog gehalte D-lactaat in hun bloed, blijkt dat zij een mutatie hebben waardoor zij de stof niet afbreken. Omdat diabetespatiënten door een verstoorde suikerspiegel ook meer D-lactaat in hun bloed hebben, biedt deze ontdekking mogelijk aanknopingspunten om complicaties te voorkomen. Genetica-onderzoekers Glen Monroe, Albertien van der Eerde, Gijs van Haaften en Judith Jans van het UMC Utrecht beschrijven dit in een publicatie in Nature Communications.

Dertig jaar langer leven? Technisch gezien is het al mogelijk.

Sunday 21 October 2018

Van Utrecht tot Silicon Valley vinden wetenschappers steeds meer puzzelstukken voor een langer leven. Enkele Nederlandse onderzoekers lopen wereldwijd voorop, zoals onze onderzoeker en verouderingsbioloog Peter de Keizer. Ze zien de dag dat we gezond 120 jaar worden steeds sneller dichterbij komen. Lees het uitgebreide artikel over dit onderwerp in Vrij Nederland.

Wel meer dikkedarmkanker, niet meer mutaties

Friday 12 October 2018

Dikkedarmkanker komt veel meer voor dan bijvoorbeeld kanker in de dunne darm of de lever. Omdat kanker ontstaat door mutaties in het DNA, was de verwachting dat in volwassen stamcellen van de dikke darm méér mutaties te vinden zouden zijn dan in die van de andere organen. Onderzoek van Myrthe Jager van het UMC Utrecht laat echter zien dat dit niet zo is: in volwassen stamcellen van de dikke darm, de dunne darm en de lever is het aantal mutaties dat per jaar optreedt gelijk. Een verrassende uitkomst.

Taart en subsidie Epilepsiefonds voor onderzoek Bobby Koeleman

Thursday 19 July 2018

Het Epilepsiefonds subsidieert veelbelovend onderzoek. In een van de studies die in 2019 start onderzoekt dr. Bobby Koeleman van het UMC Utrecht de mogelijkheid om medicijnen tegen epilepsie gerichter toe te passen door de werkzame stoffen te verpakken in liposomen. Het Epilepsiefonds verraste Koeleman maandag 16 juli met het goede nieuws én een taart.

Genen beter begrijpen met nieuwe techniek

Wednesday 11 July 2018

De manier waarop de lange DNA-strengen opgevouwen liggen in iedere lichaamscel kan invloed hebben op het ontstaan van bepaalde ziekten, zoals kanker. Een precies beeld van die manier is cruciaal om de werking van genen beter te begrijpen. Onderzoekers van het Hubrecht instituut en het UMC Utrecht ontwikkelden een nieuwe technologie waarmee lussen in het DNA veel gedetailleerder in kaart zijn te brengen.