Back

2019

Verwisseling naam-adres-woonplaatsgegevens bij brief onderzoek

vrijdag 28 september 2018

Onlangs hebben 900 deelnemers aan een langlopend onderzoek naar hart- en vaatziekten een instructiebrief met een vragenlijst ontvangen. Op de achterkant van deze brief staan naam, adres en woonplaats (NAW-gegevens) van één andere deelnemer aan dit zogeheten SMART onderzoek. Er zijn geen medische gegevens in de brief opgenomen. De verwisseling van NAW-gegevens is ontstaan tijdens de productie van de brief en vragenlijst. Dit is heel vervelend en had niet mogen gebeuren. Het UMC Utrecht heeft direct actie ondernomen. 

NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar

woensdag 19 september 2018

Vandaag, woensdag 19 september, heeft het bestuur van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) een eindbod uitgebracht aan de vakbonden. De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s) en roept de vakbonden op om snel een akkoord te sluiten.

Gezondere keuzes door een virtuele supermarkt

donderdag 13 september 2018

Hoe maken mensen keuzes in de supermarkt? En hoe kun je ze helpen gezondere producten te kiezen? Om dit te onderzoeken, ontwikkelden het UMC Utrecht en de Universiteit van Amsterdam de virtuele supermarkt; een virtuele omgeving waarin deelnemers volledig worden ondergedompeld. Op 4 oktober wordt deze innovatieve onderzoekstool getoond op de Innovation Expo in Rotterdam.

Kinderarts Morsing: door simpele vaccinatie is overlijden meningokokken niet nodig

donderdag 13 september 2018

Het RIVM gaat vanaf 17 september jongeren die geboren zijn tussen 1 mei en 31 december 2004 uitnodigen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan “Deel dit niet met je vrienden” worden de jongeren gewezen op het belang van de vaccinatie. Kinderarts Indra Morsing van het Wilhelmina Kinderziekenhuis legt in de voorlichtingscampagne uit waarom vaccineren zo belangrijk is.

UMC Utrecht introduceert schildklierchirurgie zonder blijvend litteken

woensdag 12 september 2018

Jaarlijks worden meer dan 3.000 patiënten aan hun schildklier geopereerd. Een nieuwe techniek maakt nu een schildklieroperatie zonder een zichtbaar litteken mogelijk.

Wachtlijst groeit voor operaties bij UMC Utrecht

dinsdag 11 september 2018

Personele tekortenleidt tot annuleren operaties. Spoedzorg blijft gegarandeerd.

UMC Utrecht artsen en onderzoekers vanavond bij EenVandaag, BNR en EditieNL

maandag 10 september 2018

Vanavond zijn er verschillende UMC Utrecht artsen en onderzoekers te zien bij EenVandaag, BNR en EditieNL. Kijkt u ook?

Geneesmiddelen worden thuis vaak niet goed bewaard

maandag 10 september 2018

Het zorgvuldig bewaren van geneesmiddelen is belangrijk om de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid ervan te kunnen garanderen. Tot het verlaten van de apotheek worden geneesmiddelen gecontroleerd bewaard. Thuis is dat anders. Daar worden de bewaarcondities niet gecontroleerd en is het vaak moeilijk voor patiënten om te voldoen aan de bewaareisen.

Extra sterfte door complicaties bij Q-koorts

vrijdag 7 september 2018

In de jaren 2007 tot en met 2010 was in Nederland de grootste Q-koorts uitbraak, die in de wereld bekend is. Daarbij zijn naar schatting 45.000 mensen in voornamelijk Oost-Brabant besmet geraakt. De ziekte wordt overgedragen van geiten op de mens. Over de langetermijngevolgen van deze uitbraak was tot nu weinig bekend. Tussen de 1 en 5 procent ontwikkelde een chronische vorm van Q-koorts, bij 60 procent van hen traden complicaties op. Een kwart van deze patiënten overleed binnen 3 jaar als gevolg van de infectie. Deze resultaten zijn beschreven door Sonja van Roeden van het UMC Utrecht die deze week promoveerde.

Tijgermug vaker op vakantie in Nederland

woensdag 5 september 2018

In Nederland zijn exotische muggen geen uitzondering meer. De aantallen zijn nog niet heel groot maar ze worden steeds vaker aangetroffen. De exotische muggen kunnen virussen verspreiden waar mensen ziek van worden. Onderzoekers van het UMC Utrecht en RIVM willen weten welke gezondheidsrisico’s dat voor Nederland met zich meebrengt. Daarom vragen zij de hulp van reizigers die in het komende jaar naar exotische landen gaan waar deze muggen nu al ziekten als het dengue en zikavirus verspreiden.