Een steeds vaker voorkomende vorm van maagkanker is het ‘diffuus’-type. Kenmerkend voor deze kanker zijn losse tumorcellen die over de hele maagwand zijn verspreid. Voor het onderzoek dat Martijn Gloerich aan het UMC Utrecht hiernaar doet, heeft het KWF 653.075 euro subsidie toegekend. Twee andere onderzoeken van het UMC Utrecht kregen ook een bijdrage.

Maagkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende typen kanker met in Nederland per jaar ongeveer 1200 nieuwe patiënten. De vijfjaarsoverlevingskans is minder dan twintig procent.

Nabootsen

Martijn doet onderzoek naar het ‘diffuus’-type maagkanker. Bij het ontstaan van deze soms erfelijke vorm speelt het plak-eiwit E-cadherine een rol, maar hoe dat werkt is niet duidelijk. Dat hoopt Martijn op te helderen in organoïden: gekweekte 3D-orgaantjes die bij uitstek geschikt zijn om dit soort processen na te bootsen en te leren begrijpen.

Ontwikkeling begrijpen

Bij deze vorm van kanker treden symptomen vaak laat op en is de ziekte dus al vergevorderd op het moment van ontdekking. Daarbij ontwikkelen maagtumoren vaak resistentie tegen chemotherapie. Het is daarom van groot belang dat we begrijpen hoe deze kanker zich ontwikkelt. Met behulp van de KWF financiering werkt Martijn met zijn onderzoeksgroep de komende jaren aan de volgende vragen: Hoe ontsnappen tumorcellen uit de bekleding van de maagwand? Heeft dit te maken met het eiwit E-cadherine dat ervoor lijkt te zorgen dat de celdeling verstoord raakt? Waarom kunnen die ontsnapte cellen overleven en worden ze uiteindelijk kwaadaardig?

Antwoorden op deze vragen zijn noodzakelijk om de overlevingskansen van patiënten met gevorderde tumoren te vergroten en mogelijk kunnen dan ook alternatieve behandelingen worden ontwikkeld waardoor ingrijpende operaties zoals een maagverwijdering, voorkomen worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd samen met het Radboudumc.

1.5 miljoen euro voor kankeronderzoek

KWF Kankerbestrijding kent 1.5 miljoen euro toe voor nieuw kankeronderzoek in het UMC Utrecht. Bij het UMC Utrecht zijn drie onderzoeken die een bijdrage krijgen. Prof. dr. Remco de Bree (€375.861) gaat onderzoek doen naar kanker in hoofd-hals, keel en strottenhoofd. Dr. Joost Verhoeff (€539.583) gaat onderzoek doen naar hersentumoren. En dr. Martijn Gloerich (€653.075) gaat onderzoek doen naar maagkanker. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF. In totaal gaat 25,5 miljoen euro naar 50 nieuwe onderzoeksprojecten in 16 verschillende instituten.

Laat het ons weten als je vragen, opmerkingen of reacties voor de redactie hebt.

Reageer op dit artikel

Dit is een verplicht veld Dit is geen juist e-mailadres Dit is een verplicht veld Dit is een verplicht veld

    Lees meer verhalen

    Ontdek en verdiep je in onze onderwerpen