Sommige mensen krijgen een psychose of ernstige psychische klachten nadat ze geblowd hebben. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor een oorzakelijk verband, is wel duidelijk dat cannabis een risicofactor is.

“Cannabis is een risicofactor bij het ontstaan van een psychose.” De associatie is evident, zegt Matthijs Bossong in een interview met De Monitor van kro-ncrv. Hij is medisch bioloog en doet al jaren onderzoek naar de relatie tussen cannabis, psychiatrische stoornissen en het brein. Momenteel werkt hij bij het UMC Utrecht, op de afdeling psychiatrie. Matthijs: “Hoe jonger je begint met blowen, hoe groter het risico. Hoe vaker je rookt, hoe groter het risico. En hoe hoger het percentage THC, hoe groter het risico. Daar is iedereen het over eens. De discussie zit ‘m in de causaliteit.”

Oorzaak? 

Oftewel: is de cannabis ook daadwerkelijk de óórzaak. Daar zijn de geleerden het dan weer niet over eens. “Er is een groep die meent dat er dusdanig veel bewijs is dat je kan zeggen dat cannabisgebruik kan leiden tot het ontstaan van een psychose. Het feit dat de kans op een psychose groter wordt als mensen meer gebruiken en dat we een biologische verklaring hebben voor de associatie ondersteunt dat idee. Dan is er nog een andere groep wetenschappers. Dat zijn de mensen die zeggen: zo stellig kunnen we niet zijn. Want de onderzoeken die cannabis als oorzaak aanmerken, hebben mensen over een hele lange tijd gevolgd. Dus mensen gebruiken op moment A cannabis en op moment B ontwikkelen ze een psychose. Als daar veel tijd tussen zit, kun je nooit een oorzakelijk verband aantonen. Mogelijk zijn er andere factoren dan cannabisgebruik die de associatie verklaren.”
 

Kwetsbaar 

Waar de wetenschap het wel over eens is, is dat er mensen zijn die kwetsbaar zijn voor het krijgen van een psychose en daarom de cannabis links zouden moeten laten liggen. Maar je weet niet of jij tot die groep behoort, totdat je het probeert. Matthijs: “Het is een interessante academische discussie of cannabis de oorzaak is van psychose. Maar voor de gebruiker is het niet relevant. Het punt is: je weet niet of je kwetsbaar bent. Als je broer of zus een psychose heeft gehad, dan is het duidelijk: niet doen. Dan is er genetische aanleg. Maar waar die aanleg precies zit? Dat weten we niet.”Geen problemen 

“Volgens de cijfers van het Trimbos Instituut hebben het afgelopen jaar in Nederland ongeveer een miljoen volwassenen cannabis gebruikt en de meerderheid heeft geen cognitieve of psychotische problemen ervaren, dus we moeten het probleem ook niet groter maken dan het is”, voegt Matthijs toe. “Psychose is een heel ernstige aandoening en er lijkt een verband te zijn tussen de twee, maar het merendeel van de mensen ervaart die problemen niet. Mijn advies: als je niet goed in je vel zit, moet je niet blowen.”
 

Juiste balans

“Het mooie is: we hebben ook cannabisachtige stoffen in ons eigen brein, die een belangrijke functie hebben en zorgen voor een juiste balans. Je zou kunnen zeggen dat we allemaal een soort wietplantjes in onze hersenen hebben. Vergelijkbare stoffen die zorgen voor een juiste balans in het functioneren van het brein.” Die balans is heel erg belangrijk tijdens de hersenontwikkeling, vertelt Matthijs, dus tijdens de adolescentie. “THC verstoort de functie van het lichaamseigen cannabissysteem en dat kan gevolgen hebben voor hersenontwikkeling en zaken als concentratie en geheugen. Aan de ene kant zijn er de kortdurende plezierige effecten van cannabisgebruik. Maar als je dagelijks dit biologisch systeem blokkeert door te blowen, dan kun je op de lange termijn negatieve effecten ervaren.”
 
Bron tekst: De Monitor.

 

Laat het ons weten als je vragen, opmerkingen of reacties voor de redactie hebt.

Reageer op dit artikel

Dit is een verplicht veld Dit is geen juist e-mailadres Dit is een verplicht veld Dit is een verplicht veld

    Lees meer verhalen

    Ontdek en verdiep je in onze onderwerpen