Tijdens de Onderwijsparade op 7 maart heeft Niels Bovenschen, docent Biomedische wetenschappen en hoofd van het Pathologisch Onderzoekslaboratorium, de UU docentenprijs 2019 gewonnen.

Rolmodel voor academische studenten
Als Universitair Hoofddocent Biomedische wetenschappen verdeelt hij zijn tijd tussen onderwijs en onderzoek. Een van Bovenschens speerpunten is research-based learning. Hij daagt zijn studenten al in de bachelorfase uit om met onderzoeksvoorstellen te komen die ze vervolgens op echte data mogen toepassen. Hij streeft er onder meer naar om studenten – op alle niveaus – op te leiden tot wetenschapper. Door ze te laten proeven aan het doen van onderzoek bevordert en benut hij hun academische vaardigheden. Zijn ervaring in wetenschappelijk onderzoek en de natuurlijke wijze waarop hij zijn studenten daarin rondleidt, maakt hem een rolmodel voor zijn studenten.

Marij Swinkels, docent in Bestuurs- en Organisatiewetenschap, ontving de prijs voor docenttalent van het jaar. De jury heeft beide docenten gekozen vanwege hun betrokkenheid bij hun studenten en de manier waarop zij hun studenten inspireren om voorbij hun veronderstelde mogelijkheden te reiken.​