Deze zomer heeft het UMC Utrecht twee Veni-beurzen en één Vidi-beurs in de wacht gesleept. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent de Veni’s (€ 250.000) toe aan pas gepromoveerde onderzoekers en de Vidi’s (€ 800.000) aan ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht.

Kankeronderzoeker Martijn Gloerich (zie foto) kreeg een Vidi voor het celonderzoek dat hij gaat doen. Een laag epitheelcellen beschermt de buitenkant van je lichaam en verschillende organen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze wordt continu vernieuwd door verlies en nieuwe aanmaak van cellen. Gloerich bestudeert hoe cellen aanvoelen wanneer ze moeten delen om de balans met celverlies en integriteit van de epitheellaag te waarborgen.

Nieuwe Pijnstillers
Hanneke Willemen van het Lab voor Translationele Immunologie onderzoekt of mitochondriën de sleutel zijn voor nieuwe pijnstillers. Chronische pijn komt voor bij 20 procent van de bevolking en pijnstillers zijn vaak niet effectief. Het is onbekend welke mechanismen pijn uitzetten en welke falen in patiënten met chronische pijn. In dit project wordt uitgezocht hoe de energiefabrieken van de cel (mitochondriën) zijn betrokken bij het ontstaan van chronische pijn.

Stress en aandacht
Danai Riga werkt bij het Brain Center Rudolf Magnus van het UMC Utrecht. Zij onderzoekt de mechanismen in de hersenen die, bij blootstelling aan stress, zorgen voor optimale aandacht en goede beheersing van onze impulsen. Overmatige stress verstoort ons vermogen om aandacht te schenken aan relevante zaken en zorgt ervoor dat we impulsieve beslissingen nemen die we misschien later betreuren.