"Wie in Nederland zwaargewond raakt, heeft een veel grotere kans dit te overleven dan twintig jaar geleden." Dat blijkt uit een studie van het UMC Utrecht. In het AD/Utrechts Nieuwsblad vertelt traumatoloog Falco Hietbrink vandaag over de enorme verlaging van het aantal zwaargewonden dat overlijdt na een incident.

Door de zorg anders en beter in te richten, slagen de traumachirurgen van de regio Utrecht erin om de sterftecijfers onder zwaar gewonde patiënten met 75 procent te reduceren. Het zijn getallen waar traumachirurg Falco Hietbrink heel blij van wordt. Overlijden aan een infectie of bloedverlies is een zeldzaamheid geworden.

Traumazorg geregionaliseerd
Hietbrink werkt in het UMC Utrecht en zette met zijn collega's getallen voor regio Midden-Nederland op een rij. ,,Het zijn getallen van onze regio en onze ziekenhuizen. We hebben in onze regio heel erg gehamerd op dataverzameling en zo kunnen we nauwkeurig over 20 jaar terug kijken.” In 1999 is de traumazorg geregionaliseerd. Er zijn in Midden-Nederland, globaal de provincie Utrecht, drie level centra. Het level 1-centrum is het UMC Utrecht (voor de ernstig zware gewonden), de level 2/3-ziekenhuizen in de regio zijn het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein/Utrecht, het Diakonessenhuis Utrecht/Zeist en het Meander Medisch Centrum Amersfoort.

Patiënt op juiste plek
De sterftecijfers zijn regiobreed met vijftig procent afgenomen, zegt Hietbrink. ,,In het level 1-centrum ten opzichte van de periode 1999 en daarvoor is dat zelfs met 75 procent gereduceerd. Dat is mooi. Voorheen kwam de helft van de patiënten te overlijden aan hersenletsel en de andere helft aan infecties of massaal bloedverlies. We zien nu dat meer dan 85 procent overlijdt aan hersenletsel waar we helaas nog geen goede behandeling voor hebben.”

Level 1 is voor de ernstig gewonde patiënt. ,,Wat we gedaan hebben is zorgen dat de patiënt op de juiste plek komt”, aldus Hietbrink. ,,De ambulancedienst beoordeelt wie waar heen gaat. De oudere patiënt met een gebroken heup gaat in principe niet meer naar een level 1-ziekenhuis, maar wordt verzorgd binnen de regio.”
 
Ziekenhuis Alle patiënten traumazorg Ernstig gewonden
UMC Utrecht 609 180
Antonius Ziekenhuis Nieuwegein 128 12
Antonius Ziekenhuis Utrecht 597 18
Diakonessenhuis 541 15
Meander Medisch Centrum 610 15
Bron: Traumazorgnetwerk Midden-Nederland: januari 2019 tot en met juni 2019

350 zwaargewonden per jaar
Het UMC Utrecht krijgt rond de 350 zwaar gewonde patiënten per jaar. Hietbrink: ,,Omdat de zorg beter georganiseerd wordt, neemt de sterfte af. De betere organisatie van de zorg is over de hele linie. Dat begint in het veld, bij de ambulancedienst en vervolgens in het ziekenhuis. Daar is bijvoorbeeld de timing en de intensiteit van een ingreep op een andere manier ingedeeld. Patiënten kunnen dat beter aan, herstellen sneller en zullen uiteindelijk minder snel overlijden.” Sterven aan infecties en bloedverlies is een zeldzaamheid geworden. ,,De zorg is rond de patiënt gecentreerd, waardoor we een enorme winst kunnen behalen”, weet Hietbrink. ,,Daarbij heb je ook iemand nodig die dat proces bewaakt, de regie heeft. Het mooie van dit model is dat we als traumachirurg vanaf het begin tot het einde betrokken zijn.”
Bron: AD.nl.