Terug

GLORIA

WAT WILLEN WE BEREIKEN?

Met het GLORIA onderzoek hopen we een antwoord op de volgende vragen te krijgen: Hoe effectief en veilig is het toevoegen van een lage dosis prednisolon aan de standaardbehandeling van patiënten met reumatoïde artritis (RA) die 65 jaar of ouder zijn? En, met welke kosten gaat dit gepaard?

Veel patiënten, voornamelijk oudere, worden al met goed resultaat behandeld met prednisolon, dat gewrichtsontsteking onderdrukt. In de lage dosering die RA patiënten krijgen voorgeschreven blijken bijwerkingen, waar prednisolon in hoge dosis om bekend staat, veelal uit te blijven. Omdat het desondanks niet 100% duidelijk is waardoor sommige patiënten meer effect van de behandeling ondervinden en anderen juist meer bijwerkingen, onderzoeken we de effectiviteit en bijwerkingen van prednisolon, en ook de kosten die gepaard gaan met deze behandeling. Dit doen we door de behandeling met prednisolon te vergelijken met de behandeling met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof.

Daarnaast wordt tijdens dit onderzoek de therapietrouw van de deelnemers gevolgd. Dat betekent dat we evalueren hoe goed iemand de medicatie inneemt. Uiteraard kan medicatie alleen werken wanneer deze ingenomen wordt, maar goede therapietrouw is heel moeilijk voor de meeste mensen, vooral als ze meerdere medicijnen gedurende lange tijd gebruiken. Daarom volgen we tijdens dit onderzoek de therapietrouw met behulp van een medicijnpotje dat registreert wanneer het potje geopend wordt.

WAT HOUDT HET ONDERZOEK IN?

Het onderzoek duurt 2 jaar en 3 maanden. Tijdens het onderzoek worden patiënten gedurende twee jaar behandeld met dagelijks 1 capsule met 5 milligram prednisolon of met een placebo. Daarna wordt de medicatie in 3 maanden afgebouwd en gestopt.

Bijna alle gegevens die we voor dit onderzoek nodig hebben worden verzameld tijdens standaard bezoeken aan de polikliniek; zoals het meten van de bloeddruk, gewrichtsonderzoek, bloedafname, het invullen van vragenlijsten en het maken van röntgenfoto’s van de handen en voeten.

 

 

MEER INFORMATIE EN VRAGEN?

Bent u geïnteresseerd in de voortgang van het onderzoek? Neem dan contact op met de onderzoeksverpleegkundigen via Reumatologie_klinischestudies@umcutrecht.nl
 
Er zijn voor dit onderzoek momenteel voldoende mensen die deelnemen en we kunnen daarom niet nog meer mensen laten starten met dit onderzoek.