English translation for this page is not available

Vorige

MRSA-dragerschapsbehandeling

Het doel van een MRSA-dragerschapsbehandeling is om alle MRSA-bacteriën te verwijderen van uw lichaam. Na een succesvolle behandeling bent u MRSA-vrij. Bij een ziekenhuis opname of polikliniek bezoek zijn isolatiemaatregelen dan niet meer nodig. De behandeling wordt door de internist-infectioloog van de Infectiepreventie polikliniek uitgevoerd en begeleid.

MRSA-dragerschapsbehandeling bestaat uit:

Verwijderen van de MRSA-bacteriën uit uw leefomgeving

U krijgt vanuit de Infectiepreventie Polikliniek instructies over:

  • het schoonmaken van uw woning
  • het wassen van uw beddengoed en kleding

 

Verwijderen van de MRSA-bacteriën van uw lichaam

U krijgt van de internist-infectioloog behandelinstructies over:

  • Ontsmetting van uw huid en haren met speciale ontsmettingszeep (Hibiscrub)
  • Antibiotica zalf (Mupirocine) in de neus om de MRSA-bacteriën uit uw neus te verwijderen
  • Soms krijgt u ook antibiotica voorgeschreven in de vorm van pillen. Dit is een kuur tussen de 7 en 14 dagen met twee soorten antibiotica. De internist-infectioloog van de Infectiepreventie Polikliniek zal beoordelen of dat in uw situatie nodig is.
     

Controlekweken na MRSA-dragerschapsbehandeling

Na de behandeling is het belangrijk om te controleren dat u de MRSA-bacterie ook echt kwijt bent en dat de bacterie ook weg blijft. Deze controle gebeurt door de Infectiepreventie Polikliniek.

 

Zij nemen 6 tot 12 controlekweken bij u af verspreid over een periode van 12 maanden. In deze periode blijven isolatiemaatregelen nodig bij opname in het ziekenhuis of bij een afspraak bij de polikliniek.

Uitslag van de controlekweken

MRSA-positief na behandeling

Als een van deze controlekweken toch weer positief is dan wordt er vanuit de Infectiepreventie Polikliniek opnieuw met u overlegd over een plan van aanpak. De isolatiemaatregelen bij opname in het ziekenhuis of bij polikliniek bezoek blijven van kracht.
 

 

MRSA-negatief na behandeling

Als alle controlekweken negatief zijn over een periode van één jaar dan bent u de MRSA-bacterie zeker kwijt. De behandeling is succesvol. U bent dan MRSA-negatief en u krijgt een MRSA-negatief verklaring. Het MRSA-label dat in uw patiëntendossier stond wordt verwijderd. Bij een volgend polikliniekbezoek of een eventuele opname hoeft u dan niet meer in isolatie.