Terug

Nieuws

Subsidie voor Utrechtse innovaties voor opsporen en behandelen van hart- en vaatziekten

woensdag 27 november 2019

Prof. dr. Peter van Tintelen en Prof. dr. Pieter Doevendans van UMC Utrecht ontvangen beiden een onderzoeksubsidie van ZonMw, NWO en de Hartstichting voor nieuw medisch technologisch onderzoek voor het eerder opsporen en beter behandelen van hart- en vaatziekten.

Nieuwe multidisciplinaire polikliniek Amyloïdose in het Hart- en vaatcentrum

vrijdag 1 november 2019

Nieuwe multidisciplinaire polikliniek Amyloïdose in het Hart- en vaatcentrum

‘Primum non nocere’ betekent duurzame zorg

woensdag 30 oktober 2019

Duurzaam –zorg- leveren. Bestaat dat? Als zorgprofessionals allemaal duurzaam werken, dragen we bij aan het medische principe om ‘tenminste geen schade veroorzaken’ (primum non nocere), vindt internist-nefroloog Peter Blankestijn. Zorgprofessionals moeten een grotere rol spelen in de verduurzaming van de sector.

Meer kennis voor man-vrouw verschillen in bijwerkingen hartfalenmedicatie

vrijdag 27 september 2019

De bijwerkingen van medicijnen voor hartfalen zijn vaak niet apart voor mannen en vrouwen gerapporteerd, terwijl er wel aanwijzingen zijn dat mannen en vrouwen verschillend op deze medicijnen kunnen reageren. Dit concluderen Hester den Ruijter en Sophie Bots, onderzoekers van het UMC Utrecht, in twee artikelen in de toonaangevende tijdschriften Circulation en JACC Heart failure.

Drie ERC Starting Grants voor het UMC Utrecht

dinsdag 3 september 2019

Aniek Jansen, Pieter Vader en Ynte Ruigrok krijgen een ERC Starting Grant van anderhalf miljoen euro. Deze Europese subsidie wordt toegekend aan veelbelovende onderzoekers die alles in zich hebben om uit te groeien tot onafhankelijke onderzoeksleiders.

Onderzoekers UMC Utrecht ontvangen Zwaartekrachtsubsidie

maandag 2 september 2019

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende afgelopen vrijdag (30 augustus 2019) de Zwaartekrachtsubsidie toe aan twee onderzoeken waar het UMC Utrecht bij betrokken is. Het gaat om de onderzoeken Exposome en Brainscapes.

UMC Utrecht onderzoekers ontvangen Dekkerbeurzen van Hartstichting

donderdag 25 juli 2019

Onderzoekers Linda van Laake, Jessica van Setten en Pieter Vader van het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum ontvangen een Dekkerbeurs van de Hartstichting. In totaal krijgen tien talentvolle wetenschappers verbonden aan Nederlandse kennisinstellingen een persoonlijke onderzoeksbeurs. De wetenschappers kunnen met deze beurzen de komende jaren vernieuwend onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatcentrum van UMC Utrecht ontvangt unieke Europese accreditatie

donderdag 4 juli 2019

Het Hart- en vaatcentrum van het UMC Utrecht heeft als eerste centrum in Nederland een accreditatie voor preventie ontvangen van de European Association of Preventive Cardiology (EAPC). De accreditatie houdt in dat het Hart- en vaatcentrum werkt volgens de normen en richtlijnen van European Society of Cardiology (ESC) voor primaire en secundaire preventie en sport.

Hart- en vaatziekten: hoe verlaag je de risico's

dinsdag 18 juni 2019

Iedereen kan een hart- of vaatziekte krijgen. Nederland telt zo’n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Er is een aantal risicofactoren dat ervoor zorgt dat iemand een grotere kans heeft op het krijgen van een hart- of vaatziekte.

Snellere diagnoses stellen dankzij algoritme

dinsdag 16 april 2019

Sneller aantonen (of uitsluiten) dat iemand met gezondheidsklachten, problemen heeft in de kleine of grote vaten van het hart. Waardoor mensen die het nodig hebben, sneller de juiste zorg krijgen. En testen die nu nog noodzakelijk zijn, straks achterwege kunnen worden gelaten bij mensen die geen hartklachten hebben. Het is het resultaat van de hackaton, die de Hartstichting samen met ABN Amro en het UMC Utrecht heeft georganiseerd.