Terug

Afstandsonderwijs

Op zoek naar oplossingen voor het ontwikkelen van afstandsonderwijs? Bekijk ons aanbod hieronder. Staat jouw oplossing er niet bij? Gebruik het formulier onderaan de pagina om ons je vraag voor te leggen.

feedback icoon

Schakel onze hulp in

De afdeling Technologie en Leren biedt zowel onderwijskundig advies als technische ondersteuning.
088 75 53418
OWCServicedeskICT@umcutrecht.nl 

Hoe geef ik online college?

College online geven, hoe doe ik dat? Lees didactische en technische tips.

Lees meer

Alternatieven voor contactonderwijs

Let op: start altijd vanuit de leerdoelen. Wat wil je met je onderwijs bereiken?

ContactonderwijsPrimaire oplossingDenk ook eens aan…
(hoe? zie elders op deze pagina)
HoorcollegeOpname vorig jaar gebruiken.

College online geven.

Nieuwe video opnemen.

Inhoud via zelfstudie (e-module, artikelen, …) laten  verkrijgen.

Werkcollege / Interactief collegeInhoud delen via digitale leeromgeving, interactieve deel toevoegen als losse opdrachten. Groepsopdrachten kunnen studenten online maken.

College online geven. In de tool gebruik maken van samenwerkingsmogelijkheden. 

Votingtool inzetten.

Knip de inhoud op in losse delen. Zorg voor afwisseling: opdracht, toelichting, groepsopdracht, uitleg, etc.

Responsiecollege / Meet the ExpertVragen laten indienen op een forum in digitale leeromgeving.  Beantwoording per vraag, of samenvatting maken (schriftelijk of via opname).

College online geven. Studenten kunnen via chat vragen insturen of kunnen live hun vragen stellen.

Tip: stel een moderator (student-assistent) aan.

Patiëntcollege, patiëntbespreking, polibespreking of overdracht

Let altijd op privacy!

Gebruik Webex (geen MS Teams of Zoom) voor een live sessie met of over patiënten.

Plaats bestaande video’s in de digitale leeromgeving.

Laat patiënten zelf een video opnemen.

Laat studenten een tekst lezen van een patiënt. Tip: www.patientervaringsverhalen.nl


Verder lezen voor BMW en GNK
De opleiding Biomedische Wetenschappen heeft in de docentengids online onderwijsmogelijkheden i.v.m. het coronavirus op een rij gezet. De opleiding Geneeskunde heeft een document gemaakt met alternatieven en suggesties ter vervanging van het contactonderwijs. Ook voor andere opleidingen biedt dit inspiratie.

Tip! Volg de module 'Herontwerp je onderwijs in coronatijd' van Educate-it (Universiteit Utrecht). Kijk op https://educate-it.uu.nl/online-trainingen/ voor meer informatie.

Tools voor afstandsonderwijs

Overzicht beschikbaarheid tools


Microsoft TeamsWebex MeetingsWebex Events 
Alle groepen >300 deelnemers

x
Universitaire opleidingenx

UMC Utrecht Academie
x
Medische vervolgopleidingen
x
Medewerkers UMC Utrecht
x

Veilig en verantwoord gebruik 

Lees voordat je gebruikt gaat maken van een tool voor online onderwijsbijeenkomsten het document Richtlijnen bij online onderwijsactiviteiten waarin beeldmateriaal met persoonsgegevens wordt gebruikt door.

Gebruik één van deze twee PowerPoint-templates om je studenten te informeren:
PowerPoint-template Richtlijnen voor deelnemers aan online onderwijsbijeenkomst
PowerPoint-template Richtlijnen voor deelnemers aan online onderwijsbijeenkomst met opname
Let op: wil je je onderwijsactiviteit opnemen? Dit is alleen mogelijk onder strikte voorwaarden, genoemd in bovenstaand document.

Microsoft Teams

Het afstandsonderwijs van de faculteit GNK kan ondersteund worden met Microsoft Teams (MS Teams) van de Universiteit Utrecht. MS Teams is geschikt voor online bijeenkomsten met maximaal 300 deelnemers. Docenten die gebruik willen maken van MS Teams worden verzocht de volgende gegevens aan te leveren bij de blok- of cursuscoördinator:

 • UMC Utrecht e-mailadres
 • Universiteit Utrecht Solis-id

Ben je niet in het bezit van een Solis-id of ben je je wachtwoord vergeten?

Toegang gekregen tot MS Teams?

De applicatie MS Teams werkt het beste op een privé-device (laptop, tablet, pc, mac en/of telefoon).

Webex Meetings/Events

Het UMC Utrecht biedt Webex Meetings en Webex Events aan. Webex Events is bedoeld voor grote groepen. Webex kan ingezet worden door medewerkers die géén gebruik kunnen maken van MS Teams van de Universiteit Utrecht. Informatie over aanvraag en gebruik van Webex Meetings (tot 300 deelnemers) staat op Connect (intranet), daar vind je ook informatie over Webex Events (tot 3000 deelnemers). 

Zoom

Vanwege privacybezwaren wordt het gebruik van Zoom afgeraden en vragen we je de bovengenoemde tools te gebruiken. Er zijn slechts enkele uitzonderingen mogelijk waarin wel gebruik kan worden gemaakt van Zoom via de afdeling TEL.

Uitzonderingen voor gebruik van Zoom

Alleen voor online onderwijs aan studenten die onder verantwoordelijkheid van het UMC vallen; tijdelijk zolang onderwijs op afstand gegeven wordt en/of tot een veiliger alternatief beschikbaar is; en alleen in het geval dat:

 • functionaliteit ‘break-out-room’ nodig is en docent geen aanspraak kan maken op MS Teams;
 • deelnemersaantal hoger is dan MS Teams of Webex kan faciliteren;
 • online onderwijsbijeenkomst gehost wordt door een externe docent die geen aanspraak kan maken op MS Teams of Webex.

E-modules ter inspiratie

Het UMC Utrecht stelt in ieder geval tot 1 september 2020 de intern ontwikkelde e-modules beschikbaar voor studenten (bio)medisch onderwijs en (toekomstige) zorgprofessionals. Op het platform staan meer dan 170 e-modules over diverse thema's. Je kunt de hele lijst met titels bekijken of op basis van zoekterm kijken wat er beschikbaar is.
Laat je inspireren tot leren en deel de link met je collega’s uit andere (zorg)instellingen: https://emodules.umcutrecht.nl/, wachtwoord umcudemo.
Informatie over modules van andere (zorg)instellingen vind je hier.

Zelf een e-module maken

Een e-module is een digitale leereenheid waarin interactieve elementen (zoals vragen) en media (zoals een filmpje) zijn opgenomen. Zelf een e-module maken is mogelijk met de applicatie Rise. In de handleiding zelf een module bouwen met Rise lees je hoe je toegang krijgt en hoe je aan de slag gaat met je eigen e-module.

Zelf een kennisclip maken

Wat is een kennisclip?

Een kennisclip is een korte video (max. 10 minuten) waarin bondig één specifiek onderwerp, een bepaald begrip of een basisprincipe wordt behandeld. 

Opnemen

Hiervoor zijn verschillende tools beschikbaar. Het meest eenvoudige is gebruik maken van Powerpoint 2016 of nieuwer. Handleiding presentatie opnemen met PowerPoint (here in English). Je kunt dit thuis doen of in de onderwijsstudio in het Hijmans van den Berghgebouw.

Delen en publiceren

Gebruik Surf Filesender om je opname te versturen naar collegesopnemen@umcutrecht.nl. Vermeld hier bij voor welke opleiding en welk vak het is. Wij publiceren het bestand dan op Mediasite en sturen een link naar de kennisclip terug die in de leeromgeving geplaatst kan worden. 

Let op: voor de kennisclips moet een toestemmingsformulier worden ingevuld voordat we de kennisclip online mogen zetten. 

Interactieve kennisclips

Docenten met een Solis-id kunnen gebruik maken van Feedbackfruits Interactive Video via Educate-it van de Universiteit Utrecht. 

De onderwijsstudio

In de onderwijsstudio van het Hijmans van den Berghgebouw worden digitale (live) colleges gegeven en kennisclips opgenomen. Er is technische en didactische ondersteuning mogelijk. Als je hier gebruik van wilt maken, doorloop de volgende stappen:

 1.  Controleer of de onderwijsstudio op het door jouw gewenste moment beschikbaar is via Outlook (OWC AV HB 3.25A en/of  OWC AV HB 3.25B). Let op: maximale boekingsduur is één dagdeel.
 2. Stuur een e-mail naar collegesopnemen@umcutrecht.nl met daarin: 
  • Naam, telefoonnummer, e-mailadres
  • Afdeling of opleiding
  • Onderwerp
  • Cursus en studiejaar (indien van toepassing)
  • Dag, datum en tijd voor gewenste opnamedag
  • Aantal aanwezige personen
  • Wensen qua ondersteuning en apparatuur

Binnen twee werkdagen krijg je een reactie.

Toetsing

Een selectie van toetsen van de universitaire opleidingen in periode 4 wordt afgenomen met behulp van het proctorprogramma ProctorExam. Fysieke toetsing is inmiddels deels weer opgestart.
Neem voor de laatste stand van zaken wat betreft proctoring en/of fysieke toetsing contact op met je opleidingscoördinator.
Meer informatie over digitaal toetsen vind je hier

Overige tools zoals Mentimeter

Meer informatie over de onderwijstools die al langer beschikbaar zijn via de afdeling Technologie en en Leren vind je op de pagina Technologie en Leren. Ook kun je gebruik maken van Blackboard.

Gratis online tools

Met gratis online tools kun je snel en gemakkelijk je onderwijs verrijken, maar je moet wel weten hoe je deze zo efficiënt en veilig mogelijk aan je studenten kunt aanbieden. Natuurlijk is het belangrijk dat studenten goed onderwijs krijgen en geen vertraging oplopen nu het onderwijs veelal op afstand gegeven wordt. Maar gratis online tools verzamelen en gebruiken vaak de (persoons)gegevens die studenten en docenten hierin achterlaten en kunnen een inbreuk maken op de privacy. Onderwijsinstellingen hebben een grote verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met de persoonsgegevens van studenten en docenten. Het is belangrijk dat je als docent jouw verantwoordelijkheid voor de persoonsgegevens van je studenten net zo serieus neemt, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je (gratis) online tools onder de juiste voorwaarden aan je studenten aanbiedt. Deze 10 richtlijnen en tips helpen je hierbij. 

Advies op maat

Wil je graag persoonlijk advies vul dan dit formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.