Terug

Videoreflectie

Videobeelden van de eigen beroepspraktijk vormen een krachtig leermiddel. Ze geven ons een kijkje in de spiegel. Dit ondersteunt in het ter discussie stellen van de eigen manier van werken en in het toewerken naar een verandering. Voorwaarde bij het inzetten van videoreflectie is een vertrouwelijke omgeving.

In het UMC Utrecht wordt videoreflectie steeds vaker ingezet.

  • Bij complexe overdrachtsprocessen op de OK (Beelden aan Bed)
  • Bij de optimalisatie van de communicatie tussen arts en patiënt.
  • Bij de professionalisering van docenten.

Resultaten

Er is vanuit het programma Onbegrensd Leren vier jaar de tijd uitgetrokken om Blended Learning en de inzet van videoreflectie binnen het onderwijs te stimuleren. Overzicht van de behaalde resultaten:

  • Opleveren van een video-observatie protocol
  • Realisatie van een videoreflectieruimte in het Hijmans van den Berghgebouw
  • Ontwikkelen van videoreflectie trainingen voor docenten en opleiders
  • Ontwikkelen van instructiefilms: UMC Utrecht medewerkers en studenten tonen hoe zij videoreflectie in de praktijk gebruiken en ervaren
  • Beelden aan Bed: deze methode ondersteunt multidisciplinaire teams bij het verbeteren van complexe zorgprocessen
Boekje videoreflectie

Videoreflectie: kennis en ervaring gebundeld

Tijdens een afsluitend symposium deelden diverse gebruikers van videoreflectie hun ervaring met de aanwezigen. Om deze kennis, ervaring en expertise op het gebied van videoreflectie binnen het UMC Utrecht te behouden, zijn de waardevolle verhalen in een boekje gebundeld: ‘Videoreflectie in zorg en onderwijs’. In dit boekje komen de experts aan het woord, wordt er een overzicht van de gebruikers van Videoreflectie weergegeven en wordt er tot slot een toelichting gegeven op het Video-observatie protocol. De boekjes zijn uitgereikt aan de bezoekers van het symposium.

Lees meer

Contact en vragen

Meer weten over de inzet van videoreflectie binnen je onderwijs? Neem contact met ons op via onderwijstechnologie@umcutrecht.nl.