Vorige

Eicelbank

Als u eiceldonor wordt, staat u gezonde, onbevruchte eicellen af aan vrouwen die zelf geen eicellen produceren of bij wie de eicellen niet geschikt zijn. Dankzij de gedoneerde eicellen kunnen deze vrouwen toch zwanger worden. De eicellen worden ingevroren en bewaard in de eicelbank van het UMC Utrecht.

Wat is eicelbank

In een eicelbank zijn eicellen opgeslagen die zijn gedoneerd door de zogenaamde eiceldonatrices. Een eiceldonatrice staat eicellen af aan vrouwen die zelf geen eicellen (meer) produceren of bij wie de eicellen niet geschikt zijn voor bevruchting. Dankzij de gedoneerde eicellen hebben deze vrouwen een kans om zwanger te worden. De gedoneerde eicellen hebben daarom een zeer bijzondere waarde.

Na donatie worden de eicellen ter bewaring opgeslagen in stikstofvaten van de eicelbank. De eicellen blijven eerst een half jaar in quarantaine in verband met eventuele infectieziektes. Indien geen infecties zijn geconstateerd kunnen deze eicellen gebruikt worden voor bevruchting. 

Het invriezen en opslaan van eicellen is mogelijk sinds 2006. In 2012 is in het UMC Utrecht een eicelbank opgericht. Sinds 2014 worden behandelingen gedaan met eicellen uit deze eicelbank.

Meer informatie

Wat is eiceldonatie?

Bij eiceldonatie staan vrouwen eicellen af (donatrices) aan vrouwen die zelf geen eicellen (meer) produceren of bij wie de eicellen niet (meer) geschikt zijn voor bevruchting (acceptrices). Deze acceptrices beschikken wel over een goed werkende baarmoeder.

Een eiceldonatrice kan vrouwen helpen bij het vervullen van de kinderwens. Een eiceldonatrice moet een deel van een IVF-behandeling ondergaan. Dat houdt in dat zij zelf hormonen moet injecteren en een punctie ondergaat om de eicellen uit de eierstokken te halen.

Waarom gebruik maken van een eicelbank?

  • Alle donatrices worden medisch onderzocht op bijvoorbeeld erfelijke ziektes.
  • Die eicellen worden een half jaar in stikstofvaten in quarantaine gehouden om overdracht van infectieziektes te voorkomen.
  • Er kan beter gezocht worden naar overeenkomstige kenmerken (bijvoorbeeld oogkleur, haarkleur) tussen donor en ontvanger.

Wanneer kunt eicellen doneren?

  • Uw leeftijd is idealiter tussen de 23 en 36 jaar oud.
  • U bent lichamelijk en geestelijk gezond.
  • U heeft geen geslachtsziekte.
  • Er zijn geen erfelijke ziektes in de familie aanwezig.
  • U geeft toestemming dat de gegevens aan het volwassen kind bekend gemaakt worden als het kind dat wenst.

Informatie voor wensouders

In 2012 is het UMC Utrecht gestart met de eicelbank. De eerste paren zijn in de loop van 2014 begonnen met hun behandeling. De vraag naar eicellen is echter veel groter dan het aanbod. Als de wachttijden te lang zijn, is er een aanmeldingsstop ingelast. Sinds medio 2019 is het weer mogelijk om nieuwe paren in behandeling te nemen.

De maximum leeftijd in Nederland om in aanmerking te komen als ontvanger voor een embryo (bevruchte eicel) is in 2016 verhoogd van 45 jaar naar 49 jaar (tot aan de 50-ste verjaardag). 

Tot dusver is ongeveer 50% van de vrouwen zwanger geworden na een terugplaatsing van een embryo. Helaas heeft daarvan de helft een miskraam gekregen. De kans op een doorgaande zwangerschap uit vier tot zes eicellen uit de eicelbank is ongeveer 25%. De kosten voor vier tot zes eicellen bedragen ongeveer 4800 euro.

Het is belangrijk om te weten dat tot nog toe alleen blanke Nederlandse donoren zich hebben aangemeld. De eicelbank van het UMC Utrecht beschikt niet over eicellen van donoren met een donkere huidskleur of bijvoorbeeld van Aziatische afkomst.

Daarnaast is het goed te weten dat het UMC Utrecht geen alleenstaande vrouwen behandelt die ook een zaaddonor nodig hebben om hun kinderwens in vervulling te laten gaan.

Het UMC Utrecht onderkent de vraag naar eicel- en spermadonatie. We zetten ons dan ook actief in om aandacht te vestigen op dit onderwerp en blijven de mogelijkheden op medisch gebied onderzoeken.

Verwijzing

Op dit moment kunt u zich aanmelden voor een informatiegesprek over eiceldonatie. Het is noodzakelijk dat u verwezen wordt met een indicatie voor eiceldonatie door uw huisarts of uw behandelend gynaecoloog.

Wij hebben (nog) geen mogelijkheid voor embryodonatie in onze kliniek.

Hebt u vragen?

Polikliniek voortplantingsgeneeskunde

088 75 588 80

De polikliniek is bereikbaar van 08.00 - 16.00 uur.