Vorige

Fysiotherapie

Fysiotherapie houdt zich bezig met het bewegend functioneren van de mens. De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt klachten in uw houding en/of beweging en de gevolgen van deze klachten voor uw dagelijkse activiteiten.

Meer over fysiotherapie

Een fysiotherapeutische behandeling richt zich op verstoringen in houding en/of beweging en de gevolgen hiervan voor uw dagelijkse activiteiten. De fysiotherapeut heeft daar verschillende behandelingsmogelijkheden voor.

Doel van de behandeling

Het uiteindelijke doel van de behandeling is u zo optimaal mogelijk te laten bewegen. De fysiotherapeut houdt hierbij rekening met uw mogelijkheden en beperkingen. Om dit doel te bereiken kan de behandeling bijvoorbeeld gericht worden op:

 • uw bewegend functioneren verbeteren of in stand houden
 • nieuwe klachten voorkomen
 • begeleiding bij het leren leven met een beperking
 • hulp om weer aan het werk te kunnen

Voor wie is het bedoeld?

Door een aandoening of een operatie kunt u problemen hebben op het gebied van:

 • houding
 • beweging
 • spierkracht
 • coördinatie
 • conditie

U kunt daardoor dagelijkse activiteiten (zoals zitten, staan, lopen en traplopen) minder goed uitvoeren of volhouden. Fysiotherapie kan dan zinvol voor u zijn.
 

Resultaat

Het doel van de fysiotherapie is dat u weer zo optimaal mogelijk functioneert in de omgeving waarin u leeft, woont en werkt. De behandeling richt zich niet op de aandoening, maar op de gevolgen van de aandoening voor uw houding en beweging. De fysiotherapeut probeert uw herstel te bevorderen en begeleidt u om lichamelijke functies te verbeteren, zoals kracht en coördinatie, en leren omgaan met mogelijke beperkingen.

Meer informatie

Op de website van de beroepsvereniging fysiotherapie kunt u meer informatie vinden over fysiotherapie.

 • Voorbereiding

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek

  Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

 • Tijdens de behandeling

  Tijdens de eerste behandeling bespreekt de fysiotherapeut met u uw probleem en doet een fysiotherapeutisch onderzoek. De fysiotherapeut probeert zo een volledig beeld te krijgen van uw klachten. Naar aanleiding van de bevindingen stelt de fysiotherapeut vervolgens in overleg met u een behandelplan op dat op uw situatie is afgestemd.

  Doelen halen

  Tijdens de behandeling bekijkt de fysiotherapeut regelmatig hoe ver u uw doelen hebt behaald. Hiervoor gebruikt de fysiotherapeut verschillende meetinstrumenten. De fysiotherapeut kan uw behandelplan bijstellen als dat nodig is.

  Behandelmogelijkheden

  De fysiotherapeut kan uit verschillende behandelmogelijkheden kiezen. De fysiotherapeut probeert rekening te houden met uw voorkeuren, wensen en verwachtingen. De belangrijkste behandelmogelijkheden zijn:

  • vele vormen van oefentherapie.
  • apparatuur waarmee u kunt werken om uw spierkracht, vaardigheid en uithoudingsvermogen te herstellen.
  • verschillende oefenmaterialen en hulpmiddelen

  Naast de fysiotherapeutische behandeling moet u ook regelmatig zelf oefenen om het gewenste resultaat te bereiken.

 • Na de behandeling

  Wanneer uw klachten zijn verholpen of uw hulpvraag is beantwoord, ronden wij de behandeling in overleg met u af. Wanneer u tijdens een opname fysiotherapie hebt gekregen, ronden we de behandeling in het ziekenhuis in principe af als u naar huis gaat. Het kan zijn dat u na uw ontslag nog wel fysiotherapie nodig hebt. Dit bespreekt de fysiotherapeut dan met u tijdens opname.
   

Zorgverleners

In het UMC Utrecht hebben de fysiotherapeuten eigen specialisaties en aandachtsgebieden. Wij streven ernaar dat u behandeld wordt door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de ziekte of de klachten waarvoor u in het UMC Utrecht komt.

Afspraak

Wanneer u bent opgenomen op een verpleegafdeling kan uw arts u doorverwijzen naar de fysiotherapeut.

Contact en vragen

Hebt u vragen? Neem dat contact op met de polikliniek revalidatie.

Polikliniek

De fysiotherapeut werkt zowel op de polikliniek als op diverse verpleegafdelingen van het UMC Utrecht.