English translation for this page is not available

Vorige

Fibroscan

Met de fibroscan wordt informatie verkregen over de ernst van uw leverziekte. Met dit onderzoek wordt bepaald hoe snel echogolven zich door de lever voortplanten. Hoe sneller, hoe meer beschadiging. Vaak kan hierdoor een leverbiopsie vermeden worden. Een nadeel van de fibroscan is dat hiermee niet de oorzaak van de leverziekte kan worden vastgesteld (met uitzondering van vetlever). Maar vaak is dat uit eerder bloedonderzoek al duidelijk.

De betrouwbaarheid van de fibroscan is aangetoond bij chronische hepatitis B en C, bij de chronische cholestatische leverziekten “primair biliaire cirrose” en “primair scleroserende cholangitis” en bij non-alcoholische steatohepatitis (NASH: “vetlever”). Ook bij andere oorzaken van chronische leverziekten wordt de fibroscan vaak ingezet. 

 • Voorbereiding

  Vier uur voorafgaand aan het onderzoek mag u niet eten en alleen water drinken. Dit betekent dat u nuchter moet blijven als u het onderzoek in de ochtend zult ondergaan, en een licht ontbijt kunt nuttigen in het begin van de ochtend als het onderzoek in de middag gepland is.

 • Tijdens het onderzoek

  Het onderzoek vindt plaats op de afdeling endoscopie. U wordt verzocht op uw rug te gaan liggen met uw rechterhand onder uw hoofd. Het echo-apparaat wordt dan aan de buitenkant op uw ribben geplaatst. Er worden dan tien pijnloze metingen verricht. Dit duurt ongeveer tien minuten.

 • Na het onderzoek

  Meteen na het onderzoek kunt u alles weer doen, er zijn geen verdere beperkingen. 

  Resultaat

  Vaak kan met de fibroscan op simpele wijze zonder enig risico betrouwbare informatie over de ernst van de leverziekte verkregen worden.
   

   

  Mogelijke complicaties

  • De fibroscan is veilig, er zijn geen complicaties van beschreven.
  • Omdat er geen ervaring is met de fibroscan bij zwangerschap, zal dit onderzoek niet bij zwangeren worden aangevraagd.
    

Wachttijden en toegangstijden

Uitleg wachttijden
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek maag-, darm- en leverziekten. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

088 75 562 76
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 17.00 uur