Vorige

Vragen en antwoorden nieuw coronavirus

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden omtrent het coronavirus. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld. Onderwerpen zijn:

 • algemene vragen
 • afspraak in het UMC Utrecht
 • patiënten met het nieuwe coronavirus (testen)
 • patiënten met verminderde afweer
 • maatregelen UMC Utrecht

English question and answer about the new coronavirus 

Klik hier voor de meest gestelde vragen en antwoorden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ)

Algemene vragen over het nieuwe coronavirus

Hebt u vragen of maakt u zich zorgen over uw medische situatie? Neem dan contact op met uw behandelend arts via een e-consult in Mijn UMC Utrecht of telefonisch met de polikliniek/afdeling waar u onder behandeling bent. 

Afspraak in het UMC Utrecht


Gaat mijn afspraak door?

In het UMC Utrecht worden de afspraken en behandelingen gefaseerd afgebouwd, omdat wij ook patiënten met het nieuwe coronavirus op gaan nemen. Daarom gaan wij de geplande behandelingen en afspraken de komende dagen afbouwen. Het UMC Utrecht blijft alle spoedeisende zorg en behandelingen die niet uitgesteld kunnen worden altijd leveren aan de patiënten.

Indien mogelijk wordt uw afspraak aangepast naar een telefonisch consult of een e-consult. Als uw geplande behandeling niet doorgaat, wordt u persoonlijk geïnformeerd. Uw behandelend arts bepaalt wat passend is voor uw situatie en informeert u hierover. Als de medisch specialist u echt moet zien, kunt u gewoon naar het UMC Utrecht komen.

Heeft u vragen?

Bel dan naar het speciale informatienummer: 088 75 59 900 of mail naar covid19@umcutrecht.nl

Let op!

Wij benaderen alle patiënten om te vragen of zij griepachtige klachten hebben, voordat zij een bezoek brengen aan het UMC Utrecht. Als de behandelend arts u wil zien, dan vragen wij u naar de speciaal ingerichte Cohort polikliniek te komen. Daarover ontvangt u persoonlijk bericht.

Kijk voor de laatste informatie op: www.umcutrecht.nl/corona

Wat is een Cohort polikliniek?

De Cohort polikliniek is een afgesloten gedeelte van onze polikliniek. Op de Cohort polikliniek zien we patiënten die besmet zijn met COVID-19 (het coronavirus) of die een verdenking hebben op besmetting. Hiermee voorkomen we besmetting van onze andere (vaak kwetsbare) patiënten.

Wat kan ik doen om verspreiding te voorkomen?

Onderstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

 • Was de handen regelmatig.
 • Geen handen meer schudden.
 • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Probeer zo min mogelijk aan het gezicht te zitten (ogen, mond, neus).
 • Was altijd uw handen, vooral vóór het eten (ook voor tussendoortjes).

Kan ik veilig in een (kleine) wachtkamer zitten?

Ja. We adviseren iedereen met griepachtige klachten thuis te blijven en niet naar het ziekenhuis te komen. Bovendien vragen we iedereen om de hygiënemaatregelen in acht te nemen. Probeer wel wat afstand van anderen te bewaren. 

Krijg ik een mondkapje als ik naar het ziekenhuis kom?

Als u geen klachten hebt (die wijzen op infectie met het nieuwe coronavirus), krijgt u geen mondkapje om. Hebt u wel klachten die  kunnen wijzen op een infectie met het nieuwe coronavirus? Dan krijgt u bij aankomst wel een mondkapje om. 

Mag ik dicht bij huis bloedprikken en daarna een telefonisch consult met de arts?

Dat kan in de meeste gevallen, bijvoorbeeld in het wijkcentrum in de buurt. Houd er dan rekening mee dat het langer duurt voordat de uitslagen bij ons bekend zijn. Overleg met de polikliniek of een telefonisch consult met de arts mogelijk is. 

Patiënten met het nieuwe coronavirus

Waarom testen jullie patiënten op het nieuwe coronavirus?

Hoe sneller we dit coronavirus vaststellen bij een patiënt, hoe beter we verspreiding kunnen voorkomen. Patiënten met griepverschijnselen worden uit voorzorg ook getest op een groot aantal virussen. En nu dus uit voorzorg ook op het nieuwe coronavirus. 

Hoe wordt die test afgenomen?

Er wordt door middel van een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen. Op basis daarvan kan worden bepaald of het nieuwe coronavirus aanwezig is. In deze flyer ziet u stapsgewijs hoe dit werkt.

Welke patiënten testen jullie op het nieuwe coronavirus?

Als patiënten met griepverschijnselen naar het UMC Utrecht verwezen zijn, worden ze ook getest op het corona virus .

Wat gebeurt er met patiënten die het nieuwe coronavirus hebben?

Als er geen ziekenhuisopname noodzakelijk is, dan gaat de patiënt naar huis en gaat daar in overleg met de GGD in thuisquarantaine.

Is er een ziekenhuisopname nodig, dan wordt de patiënt in isolatie verpleegd. Dat betekent dat deze patiënt in een aparte isolatiekamer ligt. Zorgverleners dragen speciale kleding, handschoenen, een spatbril en een mondkapje. Deze kleding gooien ze na ieder bezoek aan een besmette patiënt weg. 

Als er een patiënt met het nieuwe coronavirus wordt opgenomen, kan ik dan ook ziek worden?

Het virus kan zich niet zo snel via de lucht verspreiden. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer.

Een patiënt met het nieuwe coronavirus wordt in isolatie verpleegd. Zorgverleners dragen speciale kleding, handschoenen, een spatbril en een mondkapje. Deze kleding gooien ze na ieder bezoek aan een besmette patiënt weg.

Informatie voor patiënten met verminderde afweer

We begrijpen dat u zich zorgen maakt. Ook al is het nog niet aangetoond denken we dat personen met een verminderde afweer een iets groter risico hebben op een ernstiger beloop van het nieuwe coronavirus. Maar we denken ook dit virus voor u persoonlijk niet schadelijker is dan andere luchtwegvirussen zoals griep (influenzavirus). Daarom is het van belang dat u de voorzorgsmaatregelen zoals geadviseerd door het RIVM goed opvolgt. Omdat inzichten snel veranderen raden wij u aan de website van het RIVM regelmatig te raadplegen.

Is er een speciaal advies voor patiënten met verminderde afweer?

Er zijn op dit moment geen strengere adviezen ter bescherming van volwassen of kinderen verminderde afweer door orgaan- of stamceltransplantatie, HIV, een aangeboren afweerstoornis (PID), chemotherapie of afweeronderdrukkende therapie. Wel raden we u net zozeer als gezonde personen aan onderstaande hygiënemaatregelen in acht te nemen:

 • was regelmatig uw handen
 • hoest en nies in uw ellenboog
 • gebruik papieren zakdoekjes
 • schud geen handen meer
 • raak uw gezicht niet aan (ogen, neus, mond)

Mag ik de deur uit/sociale activiteiten ondernemen/boodschappen doen/enzovoorts?

We adviseren u terughoudendheid te zijn  in deelname aan sociale activiteiten in grotere groepen en druk bezochte publieke ruimtes in gebieden waar de verspreiding van het nieuwe coronavirus is vastgesteld. Probeer ook contact met mensen met luchtwegklachten te vermijden.

Ik heb luchtwegklachten en/of koorts en een verminderde afweer. Wat moet ik doen?

Hebt u luchtwegklachten of koorts? Dan is het advies te handelen zoals u bij elke andere (luchtweg)infectie zou doen en zo nodig telefonisch contact op te nemen met uw behandelend arts. Hij/zij overlegt met u wat de vervolgstappen zijn.

Word ik bij luchtwegklachten en/of koorts meteen getest worden op het nieuwe coronavirus?

Er is geen reden om u eeder (laagdrempeliger) te testen op het nieuwe coronavirus. Tenzij uw gezinslid besmet is met het nieuwe coronavirus. In dat geval zal de GGD contactonderzoek verrichten.

Ik heb luchtwegklachten en/of koorts. Kan ik gewoon naar mijn afspraken/behandelingen komen in het UMC Utrecht?

Als u koorts en/of luchtwegklachten hebt, is het verzoek niet naar het ziekenhuis te komen voor uw afspraak. Neem eerst contact op met uw polikliniek. Mogelijk wordt uw afspraak verplaatst of kan deze vervangen worden door een telefonisch consult.

Bezoek dagbehandeling chemotherapie of immuunglobuline suppletie

Deze behandeling gaat door via uw dagbehandeling. Hebt u luchtwegklachten en/of koorts? Neem dan eerst telefonisch contact op met uw dagbehandeling. 

Kan ik besmet raken met het nieuwe coronavirus via bloed, immunonglobuline en plasmaproducten?

Er is geen risico op overdracht van het coronavirus via bloed, immunoglobuline en plasma producten.

Kan/moet ik mijn medicijnen blijven gebruiken?

Het is belangrijk dat u uw medicatie zeker op dit moment goed blijft gebruiken. Zorg dat u op tijd nieuwe medicatie in huis hebt en uw recept op tijd hebt aangevraagd.

Maatregelen UMC Utrecht

Welke maatregelen nemen jullie in het UMC Utrecht om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

 • contactonderwijs op alle locaties van het UMC Utrecht is gestaakt
 • medewerkers mogen niet meer op dienst- en privéreis naar risicogebieden ( zie ook RIVM)
 • we laten in principe nog maar 1 bezoeker per dag per patiënt toe
 • wij schudden geen handen meer
 • afspraken van patiënten met griepachtige klachten worden zoveel mogelijk uitgesteld of vervangen door telefonisch consulten