Vorige

De hart-breinstudie: een verklaring voor achteruitgang van het geheugen en denken?
(De hart-breinstudie: een verklaring voor achteruitgang van het geheugen en denken?)

Bij oudere mensen komen zowel ziekten van hart en bloedvaten als geheugenproblemen en dementie vaak voor. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ziekten van hart en bloedvaten ook schadelijk zijn voor de werking van de hersenen en kunnen leiden tot problemen met het geheugen of de concentratie. Dit kan komen door een veranderde bloedvoorziening van de hersenen. Het doel van de hart-breinstudie is om te kijken of ziekten van hart en bloedvaten leiden tot verminderde bloedstroom naar de hersenen en of dit problemen met het geheugen en het denken kan veroorzaken.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Het onderzoek wordt uitgevoerd in verschillende academische ziekenhuizen: het LUMC, het UMC Utrecht, het VUmc en het MUMC. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij in totaal 600 deelnemers boven de 50 jaar met een verminderde hartfunctie, verstopping van de halsslagader of geheugenproblemen door vaatschade in de hersenen. Alle deelnemers krijgen dezelfde reeks medische onderzoeken en testen. Het gaat hierbij om bloedonderzoek, eenvoudige medische metingen zoals bloeddruk, testen van onder andere geheugen en een mri-onderzoek van hart en hoofd.

Wie kan er meedoen?

Als u beginnende geheugenproblemen en vaatschade aan de hersenen hebt of verstopping van één of beide halsslagaders kan uw behandelend arts in het UMC Utrecht u vragen of u interesse hebt in deelname aan het onderzoek. Er worden ook gezonde deelnemers benaderd voor de vergelijkingsgroep. Om te kunnen deelnemen moet het mogelijk zijn dat u een mri-scan ondergaat. Soms kan dit niet, als er bepaalde metalen of magnetische materialen in het lichaam zijn geplaatst. Een van de artsen neemt vooraf een vragenlijst met u door om te kijken of u in aanmerking komt.

Vragen?

Wilt u meer weten? Neem dan telefonisch contact op met:

  • Mw. A. de Ridder, medewerker Trial Bureau UMC Utrecht
  • Mw. D.A. Ferro, arts-onderzoeker

U kunt ook een e-mail sturen naar: hartbreinstudie@umcutrecht.nl