Deze studenten wonnen de Vrouwenhart Challenge
Deze studenten wonnen de Vrouwenhart Challenge
Ruim een maand geleden gingen 400 studenten in FC Utrecht-stadion Galgenwaard een onderwijs-challenge aan: wie bedenkt het beste plan om het onderzoek naar de zeldzame hartziekte SCAD een stap verder te helpen? Welke studenten wonnen de Vrouwenhart Challenge en wat was hun winnende idee?
Sinds de bijzondere kick-off van de Vrouwenhart Challenge in het FC Utrecht-stadion Galgenwaard werkten de ruim 400 studenten Geneeskunde en Biomedische wetenschappen een maand lang keihard aan het zoeken naar oplossingen in het onderzoek naar SCAD, een ziekte die vooral bij jonge vrouwen voor komt. Tijdens het eindsymposium, opnieuw op deze sportieve plek, pitchten de studenten in tien groepen hun ideeën. Van alle voorstellen sprongen er drie uit, volgens de jury van artsen, biomedisch onderzoekers en patiënten. De studentengroepen hadden een translationeel voorstel om met een combinatie van klachten en signaalstofjes in het bloed het risico op SCAD in te schatten.
En de winnaar is...
Waarom deze studenten de Vrouwenhart Challenge wonnen? Dat vertelt Hester den Ruijter, hoogleraar Hart- en vaatziekten bij vrouwen in het UMC Utrecht: “Het is geweldig om te zien hoe deze studenten met vernieuwende ideeën komen die direct impact kunnen hebben op de zorg van deze vrouwen.”
Studenten zullen dit idee later in het academisch jaar daadwerkelijk uitvoeren tijdens de keuzecursus Experimental Translational Medicine. Het onderzoek dat de studenten hebben bedacht is interdisciplinair en wordt uitgevoerd vanuit verschillende invalshoeken, namelijk vanuit een biomedisch laboratorium (Bachelor Research Hub), Epidemiologie, Regenerative Medicine en Medical Humanities. Om dit te faciliteren is er een nieuw ‘Studenten Research Hub netwerk’ opgezet in het UMC Utrecht. Dit bevordert interdisciplinair samenwerken en leren.
Volgend jaar nieuwe challenge
Met het afronden van deze tweede editie is de onderwijs-challenge nu een vast onderdeel geworden van het reguliere onderwijsprogramma binnen de faculteit Geneeskunde van het UMC Utrecht, studenten krijgen er studiepunten voor. Dat de challenge volgend jaar weer plaats gaat vinden is een feit. En het onderwerp? Dat hoor je snel!
SCAD (Spontaneous Coronary Artery Dissection) is een zeldzame hartziekte. Deze ziekte komt vooral voor bij jonge vrouwen zonder risicofactoren voor hart- en vaatziekten en kan leiden tot een levensbedreigend hartinfarct.