Er is continu vraag naar nieuwe afnamemethodes en snellere innovatieve testmethodes om het coronavirus aan te tonen. Maar zijn deze betrouwbaar genoeg? Dat wordt onderzocht in de innovatieteststraat, een initiatief van het UMC Utrecht en GGD regio Utrecht, waarachter arts-microbioloog Marije Hofstra de drijvende kracht is. Deze teststraat is speciaal gericht op het valideren van nieuwe soorten coronatesten.
De innovatieteststraat
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Speciaal voor onderzoek
De innovatieteststraat is een algemene GGD-teststraat van de GGD Regio Utrecht. Toch werkt de innovatiestraat anders. “We zijn volledig ingericht op het kunnen doen van onderzoek. Dit betekent, dat we iets meer tijd nemen per persoon die komt testen, omdat we bij deelnemers van het onderzoek een aantal vragen stellen en extra materiaal afnemen. Zo kunnen we nieuwe technieken vergelijken met de standaard test”, vertelt Marije. “Mensen horen vooraf al dat dit een onderzoeksteststraat is, waardoor we merken dat veel mensen willen meedoen.”
Betrouwbaarheid nieuwe testen
“We doen in deze teststraat continue validatiestudies. Zo hebben we net de eerste data verzameld van een afname via mondspoeling of gorgelen voor PCR en LAMP (in samenwerking met TNO). De afname was goed en veilig uit te voeren en de eerste data zien er bemoedigend uit.” Nu is een grotere klinische validatiestudie nodig om de betrouwbaarheid van deze afnamemethode verder te onderzoeken. Vorige week is ook gestart met het valideren van de neuswatafname voor een antigeentest. “Waar de standaard test ver achterin de neus gaat, werkt deze afnamemethode alleen voor in de neus. Beide onderzochte afnamemethoden zijn dus minder belastend en zouden een positief effect kunnen hebben op de testbereidheid. Maar onderzoek moet uitwijzen of dit betrouwbaar genoeg is.”
Testen is en blijft belangrijk
Marije ziet veel vraag naar alternatieve afname- en testmethodes. Verzoeken komen vanuit het RIVM, maar ook van bedrijven. “Testen is en blijft een belangrijk onderdeel om de pandemie het hoofd te bieden. Daarom is het belangrijk dat we zorgen, dat er meer betrouwbare testen op de markt komen om aan die vraag te voldoen. Ook is er vraag naar nog snellere testmethodes. We zijn onderzoek aan het voorbereiden naar nog snellere testen dan de antigeentesten. Een kwartier wachten op je testuitslag is niet lang, maar is voor een test aan de deur bij bijvoorbeeld een school of evenement toch logistiek lastig. Daarnaast is veilige uitvoering buiten de laboratoriumsetting een criterium waarop wij toetsen.”
Pop-up met HU-studenten
“We werken ook samen met de Hogeschool Utrecht. Vijf HU-studenten Life Sciences met afstudeerrichting microbiologie doen hun afstudeerstage in de innovatiestraat. Ze hebben afnames gedaan om dat proces te leren kennen. Nu helpen ze ons bij het verwerken van testen in het pop-up lab in het Van Geunsgebouw, wat we met hulp van facilitair bedrijf van het UMC Utrecht speciaal hiervoor hebben ingericht, en leren ze de resultaten te analyseren. Een leuke samenwerking met deze gemotiveerde studenten.”
Dan zit ons werk erop
“De resultaten delen we onder andere met het RIVM en het Outbreak Management Team. Het OMT adviseert voor welke groepen zo’n test geschikt is. Of de test vervolgens ook echt in gebruik genomen wordt, hangt ook af van de beschikbaarheid. “Dan is het aan anderen hoe snel en op welke schaal dit wordt ingezet. Dan zit ons werk erop.”
- Bekijk de video over de innovatieteststraat