Subsidie onderzoek kwetsbare darmkanker-patiënt

Vijf onderzoeken naar veelbelovende zorg in Nederlandse ziekenhuizen ontvangen vanaf 2021 een subsidie in het kader van de subsidieregeling Veelbelovende zorg. Het onderzoek van Kees Punt, internist-oncoloog van het UMC Utrecht, was daar één van. Met zijn onderzoeksproject CAIRO7, doet hij onderzoek naar een veelbelovende behandeling voor oudere of kwetsbare patiënten met darmkanker en uitzaaiingen in de lever.

“We hopen al dit jaar volledig up and running te zijn”, zegt internist-oncoloog en onderzoeker Kees Punt van het UMC Utrecht. En met up and running doelt hij op ‘CAIRO7’, een onderzoek naar een veelbelovende behandeling voor oudere of kwetsbare patiënten met darmkanker en uitzaaiingen in de lever. Deze studie wordt gefinancierd met een subsidie van € 6,4 miljoen via de regeling veelbelovende zorg van Zorginstituut Nederland en ZonMw. “Ik denk dat de kans reëel is dat deze studie niet was gelukt zonder het bestaan van de Subsidieregeling veelbelovende zorg.”

Punt voert het onderzoek samen met nucleaire geneeskundige Marnix Lam uit. “Ons onderzoek richt zich voornamelijk op patiënten ouder dan 65 jaar, voor wie een uitgebreide operatie of intensieve chemotherapie niet zinvol of te belastend is. De standaardbehandeling voor deze patiënten is nu een relatief milde chemotherapie kuur. Die kan nog bijwerkingen geven en bovendien moeten ze er elke 3 weken voor naar het ziekenhuis komen. Met ons onderzoek willen we de effectiviteit vaststellen van een eenmalige behandeling met radioembolisatie: radioactieve bolletjes worden via een katheter in de lever gebracht om tumoren te vernietigen. Het is hierbij mogelijk om een precisiedosering toe te dienen, en de bijwerkingen zijn gering.”

 

‘Dit onderzoek is zeer relevant voor de praktijk’
In totaal zullen 220 patiënten aan het onderzoek onder regie van het UMC Utrecht meedoen, waarvan de helft de standaardbehandeling zal krijgen. “Er zijn geen behandelingen die genezen, maar wat we verwachten van radioembolisatie is een minstens zo goed effect op de levensduur maar met een betere kwaliteit van leven. Dit onderzoek is zeer relevant voor de praktijk, want darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland, waarbij de meeste patiënten ouder zijn dan 65 jaar.”

 

Grootschalige samenwerking van ziekenhuizen
Het UMC Utrecht slaat voor het onderzoek de handen ineen met meer dan 35 andere ziekenhuizen, waaronder alle academische ziekenhuizen en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Punt: “Deze grootschalige samenwerking is nodig, zeker ook met de streekziekenhuizen. Die behandelen het gros van alle darmkankerpatiënten in Nederland. Uiteindelijk hopen we dat de techniek die wij nu gaan onderzoeken tot de standaardbehandeling in de ziekenhuizen zal gaan behoren voor deze categorie patiënten. Want als het effectief blijkt, wordt de zorg aan het einde van dit traject door het Zorginstituut tot de basisverzekering toegelaten.”

 

Punt is als bevlogen onderzoeker ‘blij’ met de mogelijkheid om via de Subsidieregeling veelbelovende zorg ook de kosten van zorg aan patiënten vergoed te krijgen tijdens onderzoek naar de werking van innovatieve behandelingen. “Dit is bij de meeste subsidies niet het geval. Ik denk dat de kans reëel is dat deze studie niet was gelukt zonder het bestaan van de Subsidieregeling veelbelovende zorg.”

Lees meer over de vijf onderzoeken naar veelbelovende zorg