20000 deelnemers voor COVIDRED onderzoek gezocht
Deze maand is in UMC Utrecht een onderzoek gestart om te kijken of een ‘slimme’ armband kan helpen in de strijd tegen corona. De ‘slimme’ armband meet continu de veranderingen van fysiologische parameters zoals temperatuur, hartslag en ademhaling. Een verandering in deze indicatoren kan duiden op een besmetting met COVID-19. Zo zou de armband een besmetting kunnen signaleren, dagen voordat de drager symptomen heeft.
Voor het COVID-RED onderzoek worden in totaal 20.000 deelnemers gezocht. Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan zich aanmelden via https://www.covid-red.eu/
Hoe eerder, hoe beter
Rick Grobbee is hoogleraar Klinische epidemiologie in het UMC Utrecht en leidt het COVID-RED onderzoek. Grobbee: “Een hogere temperatuur kan duiden op beginnende koorts, en daarnaast hebben kuchen en benauwdheid direct effect op de ademhaling. Een verandering van deze factoren samen kan wijzen op een besmetting met COVID-19. De drager van de armband krijgt dan direct een seintje en moet zich snel laten testen. Dit is het eerste smart device dat real time gegevens verwerkt. En dat is belangrijk want wanneer je in een vroegtijdig stadium al een COVID19-besmetting detecteert, kun je direct in quarantaine en daarmee is de kans kleiner dat je een ander besmet. Deze technologie zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het indammen van deze pandemie, en het signaleren van infectieziekten in de toekomst.”
Voorlichtingsfilmpje COVID-RED onderzoek
Slapend deelnemen, hoe werkt het?
Deelnemers aan het COVID-RED onderzoek krijgen kosteloos een ‘slimme armband’ thuisgestuurd. De deelnemer draagt de armband elke nacht. ‘s Ochtends worden de gegevens gesynchroniseerd met een speciaal ontwikkelde app. Eén keer in de twee weken beantwoordt de deelnemer een korte vragenlijst. De deelnemer krijgt vier keer het verzoek om een paar druppels bloed af te nemen. Het onderzoek duurt maximaal negen maanden.
De Ava-armband is een bestaand product dat normaal gesproken wordt gebruikt door vrouwen om de vruchtbaarheid te monitoren.
Brede samenwerking
Aan COVID-RED nemen negen internationale partners deel, maar het onderzoek vindt grotendeels in Nederland plaats. Het Europese Innovative Medicines lnitiative (IMI) heeft een subsidie van tien miljoen euro verstrekt voor dit onderzoek.
Dit onderzoek ontvangt steun van de EU/EFPIA. Innovative Medicines Initiative [2] Joint Undertaking COVID-RED grant no 101005177.