Ontroerd bezocht een patiënt het spreekuur. Van blijdschap. Omdat zijn torenhoge bloeddruk weer normaal was. En hij daardoor weer een baan had. De patiënt was behandeld met het Mobius implantaat, waarnaar internist-vasculair geneeskundige Wilko Spiering onderzoek doet.
Als je ondanks medicijnen toch een hoge bloeddruk houdt, kom je in aanmerking voor een Mobius implantaat. “En”, voegt Wilko toe, “als er daarbij geen onderliggende oorzaak aanwezig is, zoals een bijnierprobleem of nierfalen.” Een Mobius is een stentachtig implantaat dat in de halsslagader wordt geplaatst. Het versterkt de signalen van de zogenaamde baroreceptoren, waardoor de bloeddruk daalt, direct na de implantatie. Wilko: “Tot nu toe zien we een gemiddelde én aanhoudende bloeddrukdaling van 24 punten (bovendruk) en 12 punten (onderdruk), naast een vermindering van de medicijnen. Ik ben hoopvol over deze nieuwe behandeling. Maar hopen is niet genoeg, we moeten het zeker weten.”
Dubbelblind
Met Wilko als trekker is vorig jaar een internationaal onderzoek gestart. “Zo verrichten we dit onderzoek dubbelblind. Dat betekent dat zowel de onderzoeker als de patiënt niet weet of een Mobius implantaat is ingebracht. Hiervoor is dan in de angiokamer een hele ‘set’ in werking gezet, zodat patiënten die het implantaat níet krijgen, het op de operatietafel wél als een volwaardige implantatie ervaren. Zij krijgen een lijn, ze voelen warmte in de hals, net echt. Een hoge bloeddruk is immers geen gebroken been, het gemoed heeft vaak invloed.”
Daling bloeddruk
Wat Wilko tot dusver heeft gezien, stemt positief. “Bij degenen mét het implantaat daalde de bloeddruk meteen, bij degenen zónder daalde die niet. Ik ben enthousiast over deze innovatie, want ik wil mijn patiënten de beste behandeling kunnen geven. Om diezelfde reden trap ik tegelijkertijd op de rem: ben ik niet te enthousiast? Want alleen op grond van systematisch, objectief onderzoek kun je in de zorg de beste resultaten boeken.”
Verder lezen?
Lees meer over hoge bloeddruk op umcutrecht.nl