Duurzaamheid blijft ook pionieren
Duurzaamheid blijft ook pionieren
Als lid van de Raad van Bestuur is Josefien Kursten een belangrijke aanjager voor duurzaamheid in het UMC Utrecht. Telkens weer maakt zij het voor afdelingen en teams mogelijk om te investeren in duurzaamheid. En dat wordt ook in de buitenwereld gezien. Niet voor niets won zij de titel ‘Chief Value Officer van 2024’, de jaarlijkse prijs voor de meest impactgedreven CFO’s van Nederland.
Duurzaamheid in het UMC Utrecht is stevig verankerd in de organisatiestrategie. Onlangs is het Jaarplan Duurzaamheid 2025 vastgesteld door de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht, met Josefien Kursten - als chief financial officer (CFO) verantwoordelijk voor de financiën en (duurzame) bedrijfsvoering – als belangrijke drijvende kracht. Opgesteld samen met alle onderdelen van de organisatie, met als doel om samen verder te bouwen aan een toekomstbestendige organisatie.
Duurzaamheid blijft ook pionieren
Josefien Kursten: “Duurzaamheid werkt als een katalysator van veel positieve veranderingen. Het geeft een boost aan allerlei onderwerpen. Het maakt medewerkers wendbaar, zet aan tot anders denken en heeft ons vaak verrassende inzichten gegeven. Maar duurzaamheid blijft ook pionieren. Mensen hebben hun eigen beelden en gedachten, daar moet je het gesprek over aangaan. Hierbij komen lastige dilemma’s aan tafel.”
Bron van inspiratie in het UMC Utrecht
Door haar inspanningen is Josefien Kursten dan ook een bron van inspiratie voor veel medewerkers in het UMC Utrecht. Green Teams op de verschillende afdelingen en in elke laag van de organisatie werken aan mooie, duurzame initiatieven. Zoals het gebruik van herbruikbare materialen in de operatiekamers, duurzamer inkopen en het verduurzamen van afvalstromen.
“Metaal hoort niet in de prullenbak”
Met de overstap op herbruikbare laryngoscoopbladen, zette het UMC Utrecht een nieuwe verduurzamingsstap in de operatiekamers. Het initiatief kwam van anesthesioloog Julia Heusdens. “Een stuk metaal in de prullenbak gooien, dat doe je thuis toch ook niet?”
Visiedocument helpt umc’s verduurzamen
Maatschappelijke waardecreatie en samenwerken met andere organisaties en partners staan voor Josefien Kursten centraal in de duurzaamheidsstrategie van het UMC Utrecht. Hierbij spelen onze toekomstige zorgprofessionals – onze studenten - een grote rol. Daarom hebben de academische opleidingen vanuit de NFU het visiedocument 'Planetaire gezondheid in de umc-opleidingen' geïnitieerd om zo planetaire gezondheid (meer) aandacht te geven in het onderwijs.
Visiedocument
Het visiedocument 'Planetaire gezondheid in de umc-opleidingen' is er ter inspiratie om studenten de juiste competenties rond planetaire gezondheid mee te geven in het onderwijs.
Labs in het UMC Utrecht steeds duurzamer
Een CO2-reductie van wel 10 procent, dankzij duurzamere laboratoria. Dat is de mooie én belangrijke ambitie van LEAF (Laboratory Efficiency Assessment Framework), waarbij UMC Utrecht is aangesloten. Binnen een jaar hebben we al 41 bronzen LEAF-certificaten mogen uitreiken aan labs en ondersteunende teams in het UMC Utrecht, die de labs waarin zij werken een stuk duurzamer maken. En inmiddels zijn de eerste vijf zilveren certificaten uitgereikt.
Green Team routekaart
Hoe pak je je verduurzamingsidee nu het beste aan? Vanaf nu is er, mede op initiatief van het UMC Utrecht, de Green Team routekaart, die laat zien welke stappen je als Green Team kunt doorlopen om echt impact te maken op het verduurzamen van onze zorg.
Chief Value Officer van het Jaar Awards
Tijdens de Nationale Conferentie Brede Welvaart 2024 kregen Josefien Kursten en drie andere vooruitstrevende CFO’s de Chief Value Officer van het Jaar Awards uitgereikt voor hun leiderschap op het gebied van duurzaamheid en impact. Werner Schouten, directeur Impact Economy Foundation: ‘Deze koplopers kijken verder dan euro’s en maken het verschil voor de samenleving. Ze tellen wat écht telt.’
- Voor meer informatie en het juryrapport, ga naar: www.cvovanhetjaar.nl.
Duurzaamheid
In het UMC Utrecht werken we iedere dag aan het verbeteren van de gezondheid. We willen bijdragen aan een gezond leven en een gezonde maatschappij, ook voor de generaties na ons. Onze positieve impact op gezondheid willen we vergroten door onze negatieve impact op het milieu en klimaat te verkleinen. Dit doen we door toekomstbestendige zorg, onderwijs en onderzoek aan te bieden, zowel in economisch en sociaal als in ecologisch opzicht. Lees meer >