Eerste Klinisch Faculteitshoogleraren benoemd
De raad van bestuur van het UMC Utrecht heeft Leonard van den Berg en Marianne Verhaar benoemd tot Klinisch Faculteitshoogleraar. Dit is een eervolle, nieuwe rol voor klinisch actieve hoogleraren met een bijzondere staat van dienst. Met deze benoeming komt een financiële bijdrage waarmee zij een groter deel van hun tijd kunnen besteden aan onderzoek.
Prof. dr. Leonard van den Berg (neuroloog) en prof. dr. Marianne Verhaar (nefroloog) hebben, naast hun klinische praktijk, een indrukwekkend en langdurig trackrecord in internationaal toonaangevend klinisch relevant onderzoek, dat past binnen de strategie van Connecting Worlds van het UMC Utrecht.
Een nefroloog met een grote visie
Marianne Verhaar onderscheidt zich al jaren door haar toonaangevende werk aan betere alternatieven voor dialyse en niertransplantaties. Haar ultieme doel is een implanteerbare nier op basis van eigen cellen, die de nierfunctie herstelt. Hoewel dat nu nog toekomstmuziek is, heeft Marianne als nefroloog, hoogleraar en speerpuntvoorzitter van Regenerative Medicine & Stem Cells belangrijke stappen gezet. Vorig jaar werd haar werk beloond met een prestigieuze NWO Summit Grant voor DRIVE-RM. Dit consortium richt zich de komende 10 jaar op het bevorderen van materiaalgedreven regeneratie om uiteindelijk chronische ziekten, waaronder nierfalen, beter te behandelen.
Een grensverlegger in ALS-onderzoek
Als hoogleraar Experimentele Neurologie en coördinator van het ALS Centrum zet Leonard van den Berg zich al jarenlang in voor betere diagnostiek, behandeling van en onderzoek naar ALS. Hij is voorzitter van het European Network to Cure ALS (ENCALS) en was een van de initiatiefnemers van het wereldwijde genetica-onderzoek Project MinE. Daarnaast heeft hij meerdere Europese onderzoeksprojecten geleid. Met de oprichting van TRICALS in 2019 bracht hij onderzoekers, patiënten en farmaceutische bedrijven samen om klinische trials efficiënter en toegankelijker te maken, met als ultiem doel om van ALS een behandelbare ziekte te maken.
Versterken van de onderzoeksambitie
UMC Utrecht heeft de ambitie om zich te onderscheiden in het doen van klinisch relevant onderzoek dat de dagelijkse zorg kan verbeteren. Het is voor die ambitie belangrijk om clinici, die naast hun zorg-, management- en onderwijstaken ook excellent onderzoek doen, verder te stimuleren om het verschil te maken met hun onderzoek. De raad van bestuur heeft daarom een stimuleringsbijdrage beschikbaar gesteld om drie klinisch werkzame hoogleraren de ruimte te bieden zich meer te richten op onderzoek van internationaal hoog niveau.
De klinische faculteitshoogleraren kunnen een extra 40% van hun tijd inzetten voor het doen van klinisch onderzoek. Naast Marianne en Leonard is er ruimte voor nog een klinisch faculteitshoogleraar. In het eerste kwartaal van 2025 wordt er, in samenwerking met de divisies en speerpunten, een derde kandidaat geselecteerd.