Iedereen kan een hart- of vaatziekte krijgen. Nederland telt zo’n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Er is een aantal risicofactoren dat ervoor zorgt dat iemand een grotere kans heeft op het krijgen van een hart- of vaatziekte. We zetten in op het verlagen van deze risico’s. Wat kun je hier zelf in doen? En wat doet het UMC Utrecht hier in? Op deze pagina vind je antwoord op deze en nog veel meer vragen.

Jan Verheul is patiënt in het UMC Utrecht. In zijn familie komen hart- en vaatziekten voor. Samen met zijn arts Frank Visseren vulde Jan Verheul op de website van U-Prevent zijn gegevens in om het langetermijneffect te zien van het slikken van cholesterol medicijnen.

"Blijf ik nog 20 jaar medicijnen slikken om mogelijk 3 jaar langer te kunnen blijven leven zonder risico op hart- en vaatziekten?”

Factsheet risicofactoren hart- en vaatziekten

Wat kun je zelf doen tegen hart- en vaatziekten? Klik op de afbeelding voor een betere weergave.

Jan Westerink vertelt over hart- en vaatziekten

Jan Westerink, internist - vasculair geneeskundige, neemt ons in onderstaande video’s mee in de wereld van hart- en vaatziekten. Hij geeft antwoord op drie vragen, verdeeld over de drie onderstaande video's.

 

Video 1: Wat verstaan we onder hart- en vaatziekten, wat zijn de belangrijkste risicofactoren en hoe verlaag je deze risico's?

 

Video 2: Wat doen we in het UMC Utrecht aan de behandeling van de risicofactoren van hart- en vaatziekten?

 

Video 3:  Hoe ziet de toekomst eruit op het gebied van hart- en vaatziekten?

U-Prevent

Hoe groot is de kans dat je oud wordt zonder hart- en vaatziekten? Voor artsen was het tot dusver onmogelijk om nauwkeurig in te schatten bij welke preventieve behandelingen een individuele patiënt de meeste baat heeft. Met de website U-Prevent kunnen we nu een betrouwbare uitspraak doen over het individuele behandeleffect. Frank Visseren, hoogleraar vasculaire geneeskunde, ontwikkelde deze website met collega’s. Lees wat hij vertelt over de werking en de voordelen van U-Prevent.

Klik op de afbeelding om meer te lezen over U-Prevent

    

Lees meer verhalen