Ingmar gaat 50 kilometer fietsen
Ingmar is twaalf jaar en geboren met een levensbedreigende hartafwijking. Zes dagen na zijn geboorte heeft hij een grote hartoperatie ondergaan. Op dinsdag zes juli fietst hij tijdens de Hartekind Ride wel vijftig kilometer, samen met een aantal zorgverleners die hem behandeld hebben in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen UMC Utrecht.
Sportieve familie
“Ik doe aan skeeleren, zwemmen, schaatsen en judo,” vertelt Ingmar. “Oh ja, en ik ga ook elke week suppen (Stand Up Paddle), en als mijn moeder gaat hardlopen dan ga ik op mijn stepje met haar mee.” Ingmar komt uit een sportief gezin. Vader Mathijm traint atleten die meedoen aan verschillende triatlons en moeder Sandra is twee keer Nederlands kampioen Triatlon. Sandra: “Toen we hoorden dat Annemiek, vriendin en IC verpleegkundige in het WKZ, meefietste met de Hartekind Ride, wilde Ingmar direct ook mee doen.”
Fietsen voor Hartekinderen
Dinsdag zes juli fietst Ingmar vijftig kilometer mee met de Hartekind Ride, georganiseerd door Stichting Hartekind. Op de vraag of hij veel traint voor deze fietstocht is hij heel duidelijk: “Nee hoor, trainen is niet nodig. Ik fiets ieder jaar met mijn oma een Happen&Trappen fietstocht, dat is zeker 60 kilometer. Mijn oma op haar elektrische fiets en ik op een gewone, denk dus dat het dinsdag ook wel gaat lukken. Daarnaast doe ik ook elk jaar mee aan de Xterra op Ameland (een triatlon voor kinderen, maar dan met de mountainbike).” Met het geld dat wordt opgehaald tijdens de Hartekind Ride hoopt hij dat er nieuwe medicijnen en operatie technieken worden ontwikkeld voor de kinderen in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen. Zelf heeft hij geen medicijnen nodig.
Operatie
Ingmar is geboren met een transpositie van de grote vaten. Het is een aangeboren hartafwijking waarbij de aansluiting van de grote bloedvaten verkeerd is gegaan. De aansluiting van de longslagader en de lichaamsslagader (aorta) is omgewisseld. “Bij de twintig wekenecho werd duidelijk dat er iets met Ingmar aan de hand was” vertelt Sandra. Via de verloskundige konden ze heel snel terecht in het WKZ bij het spreekuur foetale cardiologie voor een uitgebreide hartecho. De echo duurde veertig minuten. “Dat waren hele lange, spannende minuten, waarin er meerdere zorgverleners keken en met elkaar overlegden wat er nou precies aan de hand was. Na die veertig minuten hebben ze alles heel goed uitgelegd en is er een plan gemaakt.” Na de geboorte is Ingmar op zijn zesde levensdag geopereerd en na twee weken mocht hij weer mee naar huis. Van de operatie en zijn hartafwijking heeft hij helemaal geen last meer. “Kijk” zegt Ingmar, en maakt een paar knoopjes van zijn bloes los, “hier loopt het litteken, bijna niks te zien he” zegt hij lachend.
Pippi Langkous
Ingmar heeft een drukke week voor de boeg. Naast de Hartekind Ride is het zijn laatste ‘echte’ schoolweek op de basisschool. En dat betekent dat de klas deze week ook nog een musical opvoert voor ouders en familie. “Ik heb een solo in de musical,” vertelt hij trots. “Of ik kan zingen weet ik niet.” Zijn ouders weten het ook niet. “Maar”, zegt zijn vader, “Ingmar is wat dat betreft net Pippi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het wel kan.”
Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen
Het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen UMC Utrecht helpt ouders en hun kind vanaf het moment van diagnose (vaak na de 20 wekenecho) tot in de volwassenheid. Uniek in de Utrechtse aanpak is de multidisciplinaire benadering. Het streven is om hartafwijkingen zoveel mogelijk in één keer te opereren, waardoor de impact van de operatie op kind en ouders zoveel mogelijk wordt beperkt. Alle kindgerichte zorg is verenigd onder één dak. Van prenataal onderzoek, begeleiding bij de geboorte, operaties bij pasgeborenen tot de zorg & begeleiding van kinderen én volwassenen.
Het centrum is gespecialiseerd in hartchirurgie bij pasgeborenen.