UMC Utrecht in voorhoede van Goede Zorg Proef Je
UMC Utrecht in voorhoede van Goede Zorg Proef Je
Deze week is het UMC Utrecht toegetreden tot de groep Nederlandse ziekenhuizen die de voorhoede vormen van het project ‘Goede Zorg Proef Je’. Die voorhoede heeft een grote ambitie: ze willen de doelen die in het Preventieakkoord staan over gezonde voeding al in 2022 behalen, in plaats van 2030. Belangrijk, want dat Preventieakkoord is het antwoord op de grote toename van obesitas en ondervoeding in Nederland, en het daardoor toegenomen aantal patiënten met chronische ziektes en co-morbiditeit.
Naast het voedingsaanbod voor patiënten zal volgend jaar ook het aanbod voor medewerkers en bezoekers al helemaal aan de richtlijnen voor gezondheid voldoen. “Dat zou natuurlijk nooit lukken als we ‘op nul’ hadden moeten beginnen”, zegt facilitair manager Sandra Griffioen. “Niet voor niets is de einddatum die het Nationaal Preventieakkoord noemt 2030. Door onze einddatum in 2022 te prikken, hebben we de lat nu hoog gelegd voor onszelf. Gelukkig hebben wij in Utrecht al eerder stappen gezet. De missie van het UMC Utrecht is samen de gezondheid van mensen te verbeteren en de zorg van morgen te creëren. We hebben het voor patiënten bijvoorbeeld (nu al) mogelijk gemaakt om elke dag voeding te kiezen die aan de richtlijnen goede voeding voldoet. Patiënten kunnen gedurende de dag op meerdere momenten eten. Er is een ruim aanbod van tussendoortjes. Daarnaast is er veel aandacht voor voeding met voldoende energie en eiwit ter ondersteuning van ziektebestrijding en herstel. Ons voedingsaanbod wordt regelmatig beoordeeld en bijgesteld.”
Ervaringen delen
‘Goede Zorg Proef Je’ is opgezet door de Alliantie Voeding in de zorg. Het is een samenwerkingsproject waarbij ziekenhuizen leren van elkaars kennis en ervaring. Zo kunnen zij de doelen op het gebied van gezonde voeding sneller en beter halen. “In de maandelijkse meetings delen ziekenhuizen kennis en best practices” vertelt Leonie Horne, projectcoördinator Goede Zorg Proef Je van de Alliantie. “Ook plaatsen we tools op onze website Goede Zorg Proef Je. Zo hoeven ziekenhuizen die hun voedingsaanbod willen verbeteren niet opnieuw het wiel uit te vinden.” Onderwerpen waarover ziekenhuizen ervaringen uitwisselen en tips geven gaan niet alleen over de voeding zelf, maar ook over het organiseren van de veranderingen. Bijvoorbeeld het ontwikkelen en uitwerken van voedingsbeleid, of de praktische organisatie rond de invoering van aanpassingen. Sandra Griffioen: “We willen continu verbeteren en leren, van patiënten en medewerkers, maar ook van andere instellingen. Ook onze leverancier van versproducten denkt actief mee en helpt om onze doelen te bereiken. Uitwisseling van kennis en ervaring is niet alleen van praktisch nut, maar het motiveert en inspireert ook. Die input is enorm belangrijk om permanent in ontwikkeling te kunnen blijven.”
Gezond en duurzaam
Met ‘Goede Zorg Proef Je’ helpen we niet alleen de gezondheid van patiënten, personeel en bezoekers vooruit. We slaan twee vliegen in één klap. “Ook op het gebied van duurzaamheid is dit een belangrijke ontwikkeling”, aldus Sandra Griffioen. “UMC Utrecht wil een duurzaam ziekenhuis zijn. Daarom hebben we de Green Deal in de Zorg mee ondertekend. Dat betekent dat ons ziekenhuis een omgeving moet zijn die gezondheid bevordert, ook door een goed, duurzaam voedingsaanbod. Zo worden we steeds beter in het aanbieden van seizoensproducten. Daar zit een hele seizoensgebonden cyclus achter voor inkoop en bereiding van onze maaltijden. Sinds deze week hebben we weer aardbeien in het restaurant; ingekocht bij de lokale kweker, nog zo’n aandachtspunt waarin we steeds beter worden. Het gaat er niet alleen om dat we duurzame voeding aanbieden, maar ook dat we nadenken over hoe, waar en wanneer. Zo maken we ‘eten in het ziekenhuis’ lekker én prettig. Dat zie je terug in de hoeveelheid eten die wij onaangeroerd terugkrijgen. Op die manier gaan we voedselverspilling tegen en verkleinen we ook de stroom afval van het ziekenhuis.”
Meer informatie
In het project Goede Zorg Proef Je werken twintig voorhoedeziekenhuizen samen. Daarnaast doen tien andere ziekenhuizen mee, die in het ‘gewone’ tempo werken een de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord. Tot die laatste groep van tien hoort het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.