Volop energie op Hacking Health Utrecht 2019
Zo’n tweehonderd zorgprofessionals, ict’ers, industrieel ontwerpers, ondernemers en studenten sloten zichzelf drie dagen af van de buitenwereld voor de derde Utrechtse editie van Dutch Hacking Health. In 24 teams werkten zij aan digitale prototypes. Vier teams wonnen een prijs: een methode om zieke baby’s minder vaak wakker te maken, een app om deelnemers aan onderzoek te koppelen, een manier om operaties beter te plannen en een werkwijze om groeicurves inzichtelijk te maken.
21 kilo drop en 143 liter vruchtensap kostte het om de hackathon door te komen, maar na drie dagen zwoegen is het eind in zicht. De sfeer in het UMC Utrecht is uitgelaten op de afsluitende zaterdagmiddag van Hacking Health Utrecht 2019. Deelnemers vloggen over hun vorderingen, leggen de laatste hand aan hun prototype of oefenen hun pitch, die zal worden beoordeeld door een jury van patiënten, experts, beleidsmakers en de kinderraad van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Knelpunt
Persoonlijker mag de zorg best worden, zegt jurylid Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maar het gebrek aan goede logistiek staat die ontwikkeling vaak in de weg. “We hebben een van de beste zorgsystemen ter wereld, maar de logistiek blijft een knelpunt. Terwijl zorg voor zeventig procent uit logistiek bestaat.” Dutch Hacking Health pakt die handschoen op: multidisciplinaire teams zoeken oplossingen voor die logistieke uitdagingen in vijf hackathons van drie dagen, gevolgd door een landelijke finale.
Van idee tot prototype
Op de zaterdag van Hacking Health Utrecht 2019 zijn 17 van de 24 teams overgebleven. Zij werkten in drie dagen hun idee uit tot een concreet prototype. Alle teams krijgen drie minuten om hun prototype te pitchen aan een jury, die hen beoordeelt op criteria zoals impact, innovatie, haalbaarheid en functionaliteit. Hoewel ieder verhaal getuigt van gevoel voor innovatie, enthousiasme, energie en probleemoplossend vermogen, zijn er slechts vier prijzen te verdelen: op het gebied van gebruik van data, design, manier van innoveren of de manier waarop patiënten centraal staan. Maar het gaat om het spel, niet om de knikkers, verduidelijkt Gerritsen. “Alle teams hebben gewerkt aan relevante problemen. Innovatie in de zorg is belangrijk, en Hacking Health maakt daar een belangrijk deel van uit.”
Tinderen voor klinisch onderzoek
Het idee voor een app die deelnemers en onderzoekers koppelt is goed voor de Best Human-Centered Design-prijs. Slechts de helft van de klinische onderzoeken beschikt over genoeg deelnemers, zo valt het team van Tinder voor Trials met de deur in huis tijdens de eerste pitch van de middag. Deze app koppelt mogelijke onderzoeksdeelnemers aan klinisch onderzoekers op dezelfde manier als de datingapp Tinder. Een geïnteresseerde (patiënt, ex-patiënt of gezonde vrijwilliger) geeft zijn interesses voor klinisch onderzoek aan in een profiel. Op basis daarvan krijgt hij wetenschappelijke onderzoeken voorgeschoteld. Met een simpele swipe geeft hij de onderzoeker toestemming om hem voor de trial te benaderen. Het team hoopt dat deelnemers hun steentje bijdragen aan klinisch onderzoek door de laagdrempelige app-omgeving, waarbij ze constant de regie over hun data houden. “Goed onderzoek is de basis van innovatie in de zorg”, aldus het team. “Dus het is tijd voor de perfecte match tussen trial en patiënt”.
Inzicht in operatieplanning
Jaarlijks worden in het UMC Utrecht ruim vijftienduizend operaties gepland. Het is lastig om die in goede banen te leiden, schetst Bart van den Berg. In meer dan driehonderd gevallen per jaar wordt een operatie geannuleerd vanwege uitloop. Dat leidt tot spanning en onzekerheid bij patiënten. Bart: “Operatieteams moeten aan het eind van bijna iedere dag een afweging maken: gaan we door met opereren en lopen we uit, of sturen we de laatste patiënten naar huis?” TimebOKs ondersteunt dit zorgproces door patiënten en planners op basis van historische data een indicatie te geven van hun wachttijd of uitlooprisico. Zo weten patiënten beter waar zij aan toe zijn, en heeft de operatieplanner live inzicht in de planning. TimebOKs levert de makers de prijs op voor de Best Data-Driven applicatie.
Geen slapende baby’s wakker maken
De beste innovatie van Hacking Health Utrecht 2019: Sleep Well Baby. Deze applicatie biedt inzicht in de slaappatronen van premature baby’s op de neonatologie-afdeling. Vroeggeboren baby’s slapen allemaal te weinig, zegt kinderarts Jeroen Dudink. Dat geeft risico op een verstoorde hersenontwikkeling, en op de lange termijn slechtere leer- en gedragsprestaties. Jeroen: “Artsen en verpleegkundigen maken baby’s vaak wakker op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld bij het luiers verschonen.” Sleep Well Baby maakt het slaapritme van prematuren inzichtelijk door alle beschikbare gezondheidsdata samen te voegen tot een eenvoudige score. “Zo ziet een verpleegkundige dat ze beter even kan wachten met verschonen tot de baby toch al wakker is.”
Zicht op groeicurves
Uit de groeicurve van een kind kunnen kinderartsen veel conclusies trekken over de ziekte en ontwikkeling van een kind. Zij nemen deze gegevens daarom altijd mee bij een diagnose in het ziekenhuis. Maar terwijl consultatiebureaus die data bijhouden, hebben artsen daar geen toegang toe, zegt kinderarts Floris Hofstede. “Ze zijn daardoor afhankelijk van de ouders, die vaak diep in hun geheugen moeten graven voor die gegevens. Dat levert fouten op.” Floris en zijn team werken aan een oplossing om de gegevens van het consultatiebureau digitaal te kunnen delen met het ziekenhuis. Die infrastructuur bestaat al, zegt Floris, want bureaus delen hun gegevens al met andere partijen. Dat levert dit team de prijs voor Beste Persoonlijke Zorg op. “We hebben alleen toestemming nodig van patiënten en hun ouders, en een werkbaar gegevensformaat dat compatibel is met het EPD.”
Meer informatie over digitale zorg in het UMC Utrecht