Voor Celina is duurzaamheid echt mensenwerk
Aan motivatie heeft programmamanager Duurzaamheid Celina Kroon geen gebrek. En de klimaatcrisis geeft haar extra energie om aan duurzaamheid te mogen werken. “Het is zo gaaf dat je zo’n betekenisvolle rol mag vervullen. Samen met anderen. Het is geen ego, het is eco.” Celina vertelt erover in onze zomerserie over duurzaamheid in het UMC Utrecht.
“We staan voor een monsteropgave. Kijk naar buiten, het is toch veel te warm? Dan lig ik ‘s nachts wakker en denk: hoe verstikkend als mijn kinderen over 20 jaar verder moeten leven op deze planeet. Tegelijkertijd geeft deze urgentie mij richting en de ballen om het anders te doen. Zorgzaamheid en verbinding zijn voor mij belangrijk. Onze planeet zorgt altijd voor ons, het is hoog tijd dat wij meer voor onze planeet gaan zorgen. Dat is heel persoonlijk, ik voel dat echt zo van binnen.”
Oneindige groei als doel
Als managementtrainee bij een internationale bank maakte Celina de bankencrisis van binnenuit mee en zag ze de destructieve kant van oneindige groei en dat puur de financiële focus niet houdbaar is. “Ik dacht dat een bank niet failliet kon gaan. We waren als organisatie de verbinding met onze omgeving kwijtgeraakt, gedreven door hebzucht. Uiteindelijk grijpt de context keihard in. Het maatschappelijke belang zal altijd voorop moeten staan.”
Voor mij is duurzaamheid echt mensenwerk
Het werd een kantelpunt in haar carrière. Een zoektocht naar een sector waar ze het verschil kon maken leidde tot een baan in de energietransitie, waar ze meerdere steden en buurten in Nederland duurzamer heeft gemaakt. Tien maanden geleden maakte Celina de overstap naar de zorg, waar zij als programmamanager Duurzaamheid verantwoordelijk is voor de transitie van het UMC Utrecht naar duurzaamheid. Dat betekent voldoen aan de afspraken uit de Klimaatwet en de Green Deal Duurzame Zorg. “Dat is formeel. Voor mij is duurzaamheid echt mensenwerk. Alleen samen kun je maatschappelijke impact bereiken.”
Groots denken, nu doen
Maar hoe handel je duurzaam op het werk? Gewoon lekker doen, dat is volgens Celina de kunst. Grote doelstellingen zoals maximaal circulaire zorg in 2050, vertalen naar initiatieven in de praktijk. Overal in het UMC Utrecht gaat zij in gesprek met collega’s: verpleegkundigen, schoonmaakmedewerkers, opleiders, operatieassistenten, artsen. “Wat belemmert jullie om duurzaam te handelen, vraag ik altijd. Waar is nu de grootste impact te halen, waar moeten we op focussen? Door naar elkaar te luisteren, vind je de weg. Zoveel pareltjes ontdek ik dan.”
Belemmeringen doorbreken
De ene collega heeft een prachtig idee over duurzame nierdialyse of minder voedselverspilling, de ander over herbruikbare hulpmiddelen of duurzaam inkopen. Vervolgens helpt Celina hen om de ideeën tot uitvoer te brengen. Geen obstakel is daarbij te groot. “Als het probleem bij de politiek ligt, dan ga ik naar Den Haag of zoek in mijn netwerk. En dan komt er altijd iets terug. Een politicus kan kamervragen stellen, omdat ik vertel wat ons belemmert in de zorg.”
De tijd is aan ons, laten we met elkaar echt durven!
Een tip voor collega’s heeft Celina ook. “De tijd is aan ons, laten we met elkaar echt durven! Systeemveranderingen ontstaan door krachten te bundelen. Door het gewoon morgen anders te doen dan vandaag. Als het gaat om duurzaamheid, nu is de tijd. Het mag. En als het niet lukt, bel mij dan. Ik kom je graag helpen."
In het UMC Utrecht werken we iedere dag aan het verbeteren van de gezondheid. We willen bijdragen aan een gezond leven en een gezonde maatschappij, ook voor de generaties na ons. Toch heeft het leveren van onze zorg een negatieve impact op het klimaat. Die tegenstelling willen we doorbreken. Door onze zorg, ons onderzoek en onderwijs duurzamer te maken, nu en in de toekomst. In deze zomerserie Duurzaamheid in het UMC Utrecht vertellen collega's met een groen hart over wat hen motiveert om hun werk duurzamer te maken. Lees alle verhalen uit de zomerserie duurzaamheid.