Het UMC Utrecht heeft een interactief rekenmodel ontwikkeld waarmee bepaald kan worden welke medicijnen voor hart- en vaatziekten het beste werken bij welke patiënten. Ook kan het model berekenen hoe groot de kans is dat iemand een hart- of vaatziekte krijgt. Met behulp van calculators kunnen artsen het risico op hart- en vaatziekten berekenen voor gezonde mensen, voor patiënten met hart- en vaatziekten, voor diabetespatiënten en voor ouderen boven 70 jaar. Het resultaat voor deze groepen patiënten: effectiever voorkomen van hart- en vaatziekten door medicatie op maat, samen met de arts in de spreekkamer beslissen en kostenbesparing voor de zorg als geheel.
 

Op de website U-Prevent kunnen huisartsen, specialisten en patiënten het risico op hart- en vaatziekten berekenen van een individuele patiënt. De arts vult makkelijk te meten gegevens in, zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterolgehalte en eventuele medicatie van een persoon. Vervolgens zien de arts en de patiënt wat het effect is van de medicatie en hoeveel ziektevrije jaren dit oplevert. Zo kunnen patiënt en arts in de spreekkamer samen beslissen om te starten of te stoppen met medicatie. Judith Tjin-A-Ton is kaderhuisarts hart- en vaatziekten: ‘U-Prevent is een handige tool die de zorgverlener helpt bij het duidelijk communiceren over het risico van de individuele patiënt. Aan de hand van de schatting kan de patiënt in samenspraak met zijn arts/verpleegkundige keuzes maken over zijn therapie/behandeldoelen. De website is begrijpelijk voor zorgverlener en patiënt, en kan de kwaliteit van de voorlichting echt verbeteren.

 

Effect individuele patiënt

U-Prevent is ontwikkeld door internist en hoogleraar vasculaire geneeskunde Frank Visseren en Jannick Dorresteijn, arts in opleiding tot internist-vasculair geneeskundige van het UMC Utrecht. Frank Visseren: “Wereldwijd gebruiken heel veel mensen bloeddruk- en cholesterolverlagers en bloedverdunners voor preventie van hart- en vaatziekten. Onderzoek toont aan dat deze medicijnen gemiddeld genomen zeer effectief zijn. De medicatie werkt echter niet voor iedereen hetzelfde. Met U-Prevent kunnen we nu voor iedere individuele patiënt berekenen wat de optimale medicatie is.”
 
 

Behandeleffect bij levenslang gebruik

Met U-Prevent wordt het behandeleffect bij levenslang medicatiegebruik berekend. “De calculator voorspelt het aantal extra jaren zonder hart- en vaatziekten dat een persoon kan bereiken door preventieve behandeling”, zegt Dorresteijn. U-Prevent is gebaseerd op data van meer dan 700.000 patiënten in binnen- en buitenland. Deze gegevens zijn samengebracht door de Utrechtse onderzoekers dankzij internationale samenwerking met onderzoeksgroepen, en met financiële ondersteuning van de Hartstichting, Medcon International en ZonMw. Deze verzameling van ‘big data’ zijn gebruikt om slimme rekenmodellen te ontwikkelen.
 

Online calculator

U-Prevent is overal ter wereld gratis toegankelijk via www.U-Prevent.com. Het UMC Utrecht verwacht dat op korte termijn huisartsen, specialisten en patiënten in Europa en Amerika de website inzetten om het risico op hart- en vaatziekten en het levenslange behandeleffect te berekenen bij individuele patiënten. Internationale erkenning kwam er voor Nicole Jaspers, arts-onderzoeker die de prestigieuze Young Investigators Award heeft gewonnen op het internationale congres ESC (München) voor haar onderzoek ten behoeve van U-Prevent.
 
 


Hoe een rekenmodel Philip aan de cholesterolverlagers kreeg

Volgens het model blijft Philip twee jaar langer gezond door de medicatie. Hij heeft er vertrouwen in dat dat ongeveer zal kloppen. "Voor een groot deel reken ik daar nu wel op, omdat de voorspelling vanuit een enorme berg data komt." Lees het hele verhaal van patient Philip Groeneweg op NOS.nl
 


 

Laat het ons weten als je vragen, opmerkingen of reacties voor de redactie hebt.

Reageer op dit artikel

Dit is een verplicht veld Dit is geen juist e-mailadres Dit is een verplicht veld Dit is een verplicht veld
 • Geplaatst door htrager op 11-8-2019
  Hoe staat het met het onderzoek ter voorkoming van hersenbloeding door aneurisma, onderzoek heet ,,protect-u,,
  • Geplaatst door UMC Utrecht op 14-8-2019
   Op de website https://protect-u-trial.com/ kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom dit onderzoek. Er zijn inmiddels 159 patiënten deelnemer aan dit onderzoek, waarvan 35 in Utrecht.
  • Geplaatst door Dirk Timan op 7-1-2019
   L.S. Vraag is dit rekenmodel ook van toepassing bij/voor medicatie effect meting in geval van boezemfibrilleren? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.
   • Geplaatst door UMC Utrecht op 15-10-2018
    Met de gegevens van 700.000 deelnemers aan de cohorten hebben we risico algoritmes kunnen ontwikkelen waarmee we het 10-jaars en lifetime risico op hart- en vaatziekten kunnen berekenen. In die cohorten is gebruik van medicatie gewoon gerapporteerd door deelnemers. Voor het effect van behandelingen maken we gebruik van de resultaten van grote trials en meta-analyses van trials. We weten dat in trials patienten ongeveer 80% van de medicatie gebruiken en daarmee is het behandeleffect in trials lager dan wanneer alle deelnemers 100% van de medicatie zouden gebruiken.
    • Geplaatst door pieter op 14-10-2018
     Naar aanleiding van de berichtgeving vandaag betreffende de ontwikkeling van een app tegen hart en vaatziekten en het gebruik van de daarvoor gebruikte medicijnen welke gebaseerd is op data van 700.000 patiënten vraag ik me af of van al deze 700.000 patiënten bekend is dat er sprake is van een optimaal gebruik van medicatie?

     Lees meer verhalen

     Ontdek en verdiep je in onze onderwerpen