Chlamydia
Chlamydia
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veel voorkomt. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan van de urinebuis, van de anus en bij de vrouwen ook van de baarmoedermond. Een bepaald subtype van chlamydiabacterie kan een apart ziektebeeld geven, zogenoemde lymfogranuloma venereum (LGV).
Symptomen uitklapper, klik om te openen
Verschijnselen bij de man
- pijn of branderig gevoel bij het plassen;
- afscheiding uit de plasbuis, vooral 's morgens;
- pijn in de balzak;
- irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.
Mogelijke gevolgen bij de man
Ook bij mannen kan de ontsteking opstijgen. Dit komt minder vaak voor dan bij vrouwen. De bacteriën kunnen via de zaadleiders terechtkomen in de prostaat en de bijbal. Dit leidt soms tot een bijbalontsteking of een ontsteking van de prostaat.
Verschijnselen van een bijbalontsteking kunnen zijn:
- heftige pijn in de balzak (scrotum) of bijbal, soms uitstralend naar de lies;
- u voelt een zwelling in de balzak of in de bijbal.
Een ontsteking van de prostaat kan gepaard gaan met:
- koorts;
- moeilijk plassen;
- pijn in en rond de geslachtsorganen.
Niet behandelde lymfogranuloma venereum kan leiden tot het ontstaan van de darmvernauwingen.
Verschijnselen bij de vrouw
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kunt u de ziekte ongemerkt doorgeven.
Verschijnselen die op chlamydia wijzen zijn:
- méér of andere afscheiding dan normaal;
- pijn bij het plassen;
- abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld tussen twee menstruatieperioden of bloedverlies na het vrijen;
- pijn bij het vrijen;
- pijn in de onderbuik;
- onvruchtbaarheid.
Als u onveilig hebt gevreeën en u hebt last van één of meer van deze klachten, laat dan zonder uitstel onderzoek naar SOA doen.
Mogelijke gevolgen bij de vrouw
Een chlamydia-infectie kan opstijgen naar de eileiders. Dit kan leiden tot een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet PID (pelvic inflammatory disease: ontsteking in het bekkengebied).
Verschijnselen van een eileiderontsteking kunnen zijn:
- koorts
- u voelt zich ziek
- u hebt pijn in de onderbuik
- Door een snelle en goede behandeling (antibiotica en bedrust) kan een eileiderontsteking volledig genezen. Een eileiderontsteking die niet of te laat wordt behandeld, veroorzaakt littekens in de eileiders. Hierdoor kan de eileider verstopt raken. Hierdoor kunt u onvruchtbaar worden of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen.
Een zwangere vrouw met een niet behandelde chlamydia-infectie kan deze tijdens de bevalling overdragen aan de baby. De baby kan dan oogontsteking of longontsteking krijgen. Door een goede behandeling tijdens de zwangerschap, kunt u dit risico voor uw baby voorkomen.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
Om vast te stellen of u een chlamydia-infectie hebt, doet de arts één of meer onderzoeken. Hij kan een uitstrijkje maken van de urinebuis, baarmoedermond en de anus, of uw urine laten onderzoeken. Drie weken na onveilig seksueel contact kunnen we chlamydia vaststellen.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
We kunnen chlamydia goed genezen met een antibioticakuur (tabletten). U moet de voorgeschreven kuur altijd helemaal afmaken. Ook als uw klachten eerder verdwijnen.
Het kan zijn dat ook uw partner(s) een chlamydia-infectie heeft (hebben), ook als er geen klachten zijn. Het is daarom belangrijk dat uw partner(s) zich laat onderzoeken en eventueel behandelen.
Tijdens de behandeling kunt u beter geen seks hebben. Zo voorkomt u dat u en uw partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als u toch wilt vrijen, gebruik dan een condoom.
Als na de behandeling de klachten niet zijn verdwenen, ga dan terug naar uw arts. Het kan zijn dat u tegelijk ook andere SOA heeft.
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek dermatologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Dermatologie
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur