Academische Werkplaats in de praktijk
Op deze pagina vind je een toolkit met handige formats die je op weg helpen bij het academiseren van de verpleegkundige zorg en om jouw team of organisatie mee te krijgen in de verandering die jij voor ogen hebt: je kunt meteen aan de slag!
Lees meer over verpleegkundig onderzoek
Mensen en middelen uitklapper, klik om te openen
- Een Academisch Werkplaats (AWP) heeft tot doel multidisciplinaire samenwerking, ook samen met de patiënt, tot stand te brengen. Zorg daarom dat er vanuit onderwijs, onderzoek, zorg en vanuit patiëntparticipatie goede vertegenwoordiging aanwezig is.
- Richt een werkgroep op om hieraan te werken en stem met elkaar af wat ieders rol en verantwoordelijkheid is. Zie het document: Rollen en verantwoordelijkheden
- Zorg dat deelnemers ruimte krijgen om mee te werken van hun leidinggevende.
Elementen uitklapper, klik om te openen
- Factoren die bijdragen aan het academiseren van de verpleegkundige zorg zijn te verdelen in drie elementen: cultuur, infrastructuur en leiderschap.
- Ieder element bestaat uit concrete acties die nodig zijn om een goede basis te leggen.
- Met het assessment krijg je een duidelijk beeld van de specifieke doelen waaraan je nog moet werken om een stevig fundament te creëren voor het waarborgen van verpleegkundig onderzoek binnen de afdeling.
EBP instrumenten en hulpmiddelen uitklapper, klik om te openen
Evidence Based Practice (EBP) werkset
Op deze pagina zijn instrumenten en hulpmiddelen te vinden die kunnen helpen met:
- Het stimuleren van EBP in de praktijk, zoals een vragenmuur of receptenkaartje om praktijkvragen op te halen en reflectie op de zorg te stimuleren.
- Het zichtbaar maken en delen van lopende (onderzoeks) projecten, zoals een format voor posters en presentatiemomenten.
- Het uitvoeren van EBP en onderzoek, zoals een format voor een Critical Appraisal Topic (CAT) en het opstellen van een PICO.
- Het borgen van de resultaten van onderzoek in de praktijk, zoals een praatplaat en het inrichten van een digitale omgeving in bijvoorbeeld Teams of Sharepoint.
Praatplaat Academiseren van de verpleegkundige zorg
Om aan de collega’s uit te kunnen leggen hoe academiseren in de praktijk werkt, hebben we een praatplaat gemaakt waarin uitgebeeld wordt wie er allemaal betrokken zijn bij het academiseren, wie welke rol heeft en hoe de PDCA-cyclus gevolgd wordt.
AWPizza
Om je collega’s te stimuleren om naar presentaties van uitgevoerd onderzoek te komen luisteren, zou je een pizza-avond kunnen organiseren waarin onderzoekers hun onderzoek presenteren (powerpoint- en posterpresentaties).
CATwalk
Een creatieve manier om de uitkomsten van (onderzoeks) vragen uit de praktijk te presenteren is door een CATwalk te organiseren binnen je organisatie. Print de uitwerkingen van de CAT uit, hang ze op in een ruimte en laat je collega’s langslopen voor een goed gesprek.
EBP
Wat is EBP en hoe ziet het stappenplan eruit om het in de praktijk te brengen?
EBP spel
Het EBP spel is gebaseerd op het bekende monopoly spel maar dan gefocust op Evidence Based practice in de praktijk. Het spel zorgt ervoor dat je op een speelse manier meer leert over hoe je EBP in de verpleegkundige praktijk kan inzetten. Daarnaast zijn er ook nog vragen die gaan over je eigen professionalisering, zelfmanagement, essentiële zorg en bevat het ook afdelingsgebonden vragen (zoals ziektebeelden).
Format klinisch redeneren
Met klinisch redeneren breng je de patiëntcasus gestructureerd in kaart door jouw eigen observaties, patiëntengegevens en je medisch/verpleegkundige kennis samen te laten komen tot een conclusie met bijbehorende klinische interventies en eventueel aanvullend onderzoek.
Deze formulieren helpen je om op een gestructureerde manier uitvoering te geven aan klinisch redeneren. Dit kan alleen of gezamenlijk in groepsverband.
Format Critically Appraised Topic
Een Critically Appraised Topic (CAT) biedt handvatten (6 stappen) om op een snelle manier in de wetenschappelijke literatuur een antwoord te krijgen op een vraag uit de verpleegkundige praktijk.
Gemba walk tool
Deze tool kan gebruikt worden om in een omgeving of tijdens verpleegkundig werk (bijvoorbeeld bij een artsenvisite) het proces, gedrag en acties te observeren. Je werkt de observaties uit en je koppelt je bevindingen terug aan betrokkenen in een passende vorm van feedback. Het is een manier om samen aan verbeteringen in de praktijk te werken.
Journal Club
Een Journal Club is een methode waarbij verpleegkundigen samen op zoek gaan in de wetenschappelijke literatuur naar een antwoord op een verpleegkundige vraag uit de praktijk. Dit leidt naast nieuwe inzichten om de kwaliteit van zorg te verbeteren, ook tot een leerrendement op het gebied van EBP.
PICO bespreking
Een PICO bespreking is een bespreking waarin je met een PICO vraag (Patient, Intervention, Comparison, Outcome) samen zoekt naar een antwoord op een te onderzoeken vraag.
Een PICO bespreking kan ook als doel hebben om vanuit een praktijkvraag of situatie een onderzoekbare vraag (m.b.v. de PICO) te formuleren.
Receptenkaartje
Het receptenkaartje is een laagdrempelige manier om ‘klinische onzekerheden’ waar verpleegkundigen tegenaan lopen op te halen. Spreek met elkaar af hoe het proces van ‘vraag naar antwoord’ binnen jullie afdeling verloopt en zorg voor een goede bespreking en terugkoppeling op de gestelde vragen.
Van vraag naar antwoord
In dit document vind je een voorbeeld hoe je een vraag vanuit de praktijk oppakt (zelf) of met collega verpleegkundigen (zoals een regieverpleegkundige of verpleegkundig onderzoeker) en werkgroep.
Vragenmuur
De vragenmuur is een laagdrempelige manier om ‘klinische onzekerheden’ waar verpleegkundigen tegenaan lopen op te halen. Spreek met elkaar af hoe het proces van ‘vraag naar antwoord’ binnen jullie afdeling verloopt en zorg voor een goede bespreking en terugkoppeling op de gestelde vragen.
Online platform
Om voor iedere verpleegkundige zichtbaar te maken wie er met welk (afstudeer)onderzoek en/of project bezig is, wordt er geadviseerd een online pagina 'verpleegkundig onderzoek en innovatie' te maken. Zo geef je inzicht in wie waar mee bezig is zodat je kan voortborduren op de kennis die er al is.
Posterpresentatie onderzoek
Wil je inzichtelijk maken wie er aan welk onderzoek werkt binnen je afdeling? Dan kan dit format goed van pas komen. Plaats de poster op een plek waar het voor iedereen zichtbaar is.