Binnenkort komt u bij ons voor een ballon ablatie van het baarmoederslijmvlies. Dit betekent dat het baarmoederslijmvlies met behulp van een verwarmde ballon wordt verwijderd.
Het doel van de ballon ablatie is het normaliseren van de menstruatie bij vrouwen met te langdurige en hevige menstruaties. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de behandeling hebben wij de verschillende fases voor u opgeschreven. U kunt deze informatie thuis rustig doorlezen, zodat u niet voor onverwachte zaken komt te staan.
De behandeling geschiedt op de OK-Dagbehandeling. ’s Middags mag u gewoon weer naar huis. De ballon ablatie geschiedt onder algehele narcose of door middel van een ruggenprik. Wij adviseren u van te voren het vervoer terug naar huis te regelen, want het is verstandig niet onmiddellijk weer zelf aan het verkeer deel te nemen.
Hier wordt de gang van zaken rondom een ballon ablatie besproken.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Op de dag waarop de behandeling plaats vindt, meldt u zich bij receptie 10. U mag deze dag nog niets gegeten of gedronken hebben, aangezien u voor de ingreep nuchter dient te zijn. Een uur voorafgaand aan de behandeling krijgt u van de verpleegkundige op de Dagbehandeling een zetpil met pijnstiller toegediend tegen krampen in de baarmoeder. Als u naar aanleiding van het vorige polikliniekbezoek nog vragen heeft, dan kunt u dit voorafgaand aan de behandeling altijd met de gynaecoloog bespreken.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Tijdens de behandeling zijn aanwezig: de behandelend gynaecoloog, een verpleegkundige en meestal een arts-assistent. De arts bij wie u op consult bent geweest, zal niet altijd dezelfde zijn als degene die de behandeling uitvoert. Dit komt doordat niet alle artsen die op de polikliniek werken ook daadwerkelijk deze behandeling uitvoeren. Tijdens de ingreep wordt een latex ballon via een slangetje in de baarmoeder gebracht (zie tekening 1). In deze ballon zit een zeer klein afgeschermd verwarmingselement. De ballon wordt via het slangetje gevuld met een vloeistof totdat het de grootte en vorm van de baarmoeder heeft aangenomen.
Als de ballon op juiste druk en temperatuur is gebracht, wordt in ongeveer 15 minuten het baarmoederslijmvlies door verhitting verwijderd. Het baarmoederslijmvlies verlittekent op de verhitte gebieden, wat verminderd bloedverlies tijdens de menstruatie tot gevolg heeft.
Theoretisch bestaat de kans dat de ballon knapt tijdens de procedure, wat een oppervlakkige verbranding van de schede tot gevolg kan hebben. Dit is echter nog nooit voorgekomen bij de behandeling van enkele honderden vrouwen met de ballon methode.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
U blijft net zo lang in de uitslaapkamer tot u weer wakker bent. Als u wat gegeten en gedronken hebt en u zich verder goed voelt, kunt u zich aankleden en mag u naar huis. De eerste dagen is het mogelijk dat u last heeft van baarmoederkrampen. Neem zo nodig een pijnstiller hiervoor.
Houdt er rekening mee dat u nog enkele dagen afscheiding (bloederig vocht) kunt hebben. Ook bestaat de mogelijkheid dat u gedurende enkele weken weefselstukjes verliest (afgestoten baarmoederslijmvlies).
Wij adviseren u maandverband te dragen. Tampons kunt u wel gebruiken, maar dan is het belangrijk deze vaak te verwisselen. Het is beter de eerste week na de behandeling geen gemeenschap te hebben.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek gynaecologie.
Samenwerking met Bergman Clinics
UMC Utrecht gynaecologen zien nieuwe patiënten met gynaecologische klachten voor onderzoek en eventuele behandelingen in Bergman Clinics. Zowel UMC Utrecht als Bergman Clinics streven naar ‘Juiste zorg op de Juiste plek’ en kwalitatief hoogstaande gynaecologische zorg met korte toegangstijden. Op die manier maakt het UMC Utrecht ruimte voor de huidige en vooral toekomstige patiënten die meer specialistische zorg nodig hebben of voor patiënten met een complexe achtergrond.