Brachytherapie
Met radiotherapie worden kwaadaardige cellen zó beschadigd dat ze zich niet verder kunnen delen, of dat hun stofwisseling ontregeld raakt. De kwaadaardige cellen sterven dan af. Helaas raken gezonde cellen ook beschadigd. Deze gezonde cellen herstellen zich gelukkig beter dan kwaadaardige cellen. Dat is een belangrijk verschil, want zo kunnen we de kwaadaardige cellen doden terwijl de gezonde cellen zich weer herstellen.
Bij radiotherapie maken we onderscheid tussen inwendige bestraling, ook wel brachytherapie genoemd, en uitwendige bestraling. Deze webpagina gaat over inwendige bestraling.
Bij inwendige bestraling (brachytherapie) vindt de bestraling van binnenuit plaats. We plaatsen dan radioactief materiaal in of bij de tumor. Inwendige bestraling passen we vooral toe op plaatsen die gemakkelijk te bereiken zijn, zoals bij bepaalde vormen van prostaatkanker, baarmoeder(hals)kanker en tumoren in het hoofd-halsgebied. Eerst brengen we tijdens een mini-operatie houdertjes in op de plaats waar er bestraald moet worden. Dat zijn holle buisjes, die weer vastzitten aan flexibele slangetjes. Deze worden aangesloten op een apparaat dat radioactiviteit via de slangetjes overbrengt naar de houdertjes in uw lichaam. Na de bestraling koppelen we het apparaat los en we verwijderen de houdertjes. U bent daarna vrij van straling. Of voor deze behandeling opname in het ziekenhuis nodig is, hangt af van de duur van de bestraling.
Het voordeel van inwendige bestraling is dat een hoge dosis straling gegeven kan worden in of nabij de kankercellen om deze cellen te vernietigen. Het gezonde omliggende weefsel wordt hierdoor zoveel mogelijk gespaard.