Brachytherapie bij baarmoederhalskanker door HDR
Brachytherapie bij baarmoederhalskanker door HDR
U komt in aanmerking voor een behandeling van de baarmoederhals door middel van inwendige bestraling. We noemen dit brachytherapie.
Bij brachytherapie worden een of meerdere holle buisjes ingebracht in uw baarmoeder en/of vagina, die daar gedurende de gehele behandeling blijven zitten. Deze buisjes samen noemen we een applicator. Door middel van deze applicator kan de baarmoederhals van binnenuit bestraald worden.
Voor deze behandeling is het nodig dat u opgenomen wordt op onze afdeling in verband met de verdoving. Hiervoor zijn wat voorbereidingen nodig. Dat wordt hieronder besproken.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Op de dag van de ingreep houdt u zich voor het eten en drinken aan de afspraken die u op de polikliniek anesthesiologie heeft gemaakt.
Overige voorbereidingen
Op de dag van de behandeling is het handig om losse, gemakkelijke kleding te dragen. U mag geen nagellak en make-up dragen.
Neem het volgende mee naar het ziekenhuis:
- De medicijnen die u regelmatig gebruikt, graag in de originele verpakking.
- Toiletspullen, nachthemd, schone kleding.
- Adres en telefoonnummer van iemand met wie de afdeling contact kan opnemen, als dit nodig mocht zijn.
Waardevolle bezittingen (geld, sieraden) kunt u beter thuis laten. Het UMC Utrecht is niet verantwoordelijk voor verlies en diefstal van uw eigendommen.
Waar kunt u ons vinden?
U komt bij de hoofdingang van het UMC Utrecht, locatie AZU binnen. U Volgt Route E langs de centrale opname en de winkeltjes. Na de winkeltjes gaat u rechtsaf. U blijft Route E volgen. Aan het eind van de gang ziet u de liften. U gaat dan naar de tweede verdieping.
Plattegrond 1e verdieping
Als u uit de lift komt gaat u meteen naar links de gang in, route E volgend. U loopt dan richting klapdeuren. Na de klapdeuren gaat u meteen naar links. U bent dan bij de Stralingsunit, waar u zich kunt melden.
Plattegrond 2e verdieping
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Voor de behandeling meldt u zich op de stralingsunit oncologie. De totale opnameduur is anderhalve dag. De tweede dag kunt u rond het middaguur weer naar huis. De behandeling wordt een week later herhaald.
Voorbereiding op de afdeling
Wanneer u op de afdeling komt wordt u naar uw kamer gebracht. Hier kunt u zich omkleden voor de behandeling. Vervolgens wast en scheert een verpleegkundige uw schaamstreek, dit mag u uiteraard ook zelf thuis doen. Daarna wordt u weggebracht door de verpleegkundigen naar de voorbereidingsruimte van de MRI scan, op de afdeling radiotherapie. In verband met de sterke magneet van de MRI scanner mag u niets van metaal bij u hebben. In de ruimte van de MRI scan, krijgt u een infuus en wordt de verdoving gegeven. Dit wordt gedaan via een ruggenprik, tenzij de anesthesist anders met u afgesproken heeft. In deze ruimte zullen alle hierna beschreven onderdelen van de procedure plaatsvinden.
Inbrengen van de applicator
Zodra de verdoving is ingewerkt wordt een blaaskatheter ingebracht. Daarna wordt de applicator via de vagina in de baarmoederhals geplaatst. Dit wordt gedaan met behulp van echografie. De applicator die wordt ingebracht bestaat uit drie holle buisjes. De plaats van de applicator kunt u zien op onderstaande afbeelding.
Als de applicator op zijn plaats zit, wordt een MRI scan gemaakt. Op basis van deze scan zal een bestralingsplan gemaakt worden. Na de scan wordt u naar uw kamer teruggebracht.
Bestraling
Terwijl u op uw kamer ligt wordt het definitieve behandelplan gemaakt en gecontroleerd. Als het behandelplan goedgekeurd is dan wordt u weer naar de MRI scan gebracht. Hier wordt weer een scan gemaakt van ongeveer 15 minuten. Daarna wordt het bestralingstoestel aangesloten op de applicator voor de eerste bestraling. De bestraling duurt 10 - 20 minuten. Hierna wordt u weer naar uw kamer gebracht.
De volgende ochtend wordt u voor de tweede behandeling opgehaald en opnieuw naar de MRI scan op de afdeling radiotherapie gebracht. Hier volgt een scan en een bestraling. Na de behandeling krijgt u een slaapmedicijn en worden de applicator en de blaaskatheter verwijderd. Als u vervolgens geplast heeft mag u naar huis. De buik en omgeving kunnen nog wat gevoelig zijn na de ingreep, maar u kunt gewoon lopen.
Verblijf
Tijdens uw verblijf op de Stralingsunit Oncologie heeft u de beschikking over telefoon, radio, internet en televisie. Het is toegestaan om bezoek te ontvangen, de tijden kunt u in overleg met de verpleging bepalen. Indien u langer dan 1 dag in het ziekenhuis verblijft kan het nodig zijn dat de UMC apotheek contact opneemt met uw huisapotheek voor informatie over uw medicatie. Wij vragen u hiervoor toestemming te geven.
Vervoer
Omdat u een verdoving heeft gekregen, is het niet toegestaan om auto te rijden. Geadviseerd wordt om u te laten brengen en halen, van en naar het ziekenhuis.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Bijwerkingen
Acute bijwerkingen
U kunt tijdens de behandeling de blaaskatheter en de applicator voelen. Als dit pijnlijk is kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige, deze kan u dan extra pijnstilling geven.
Na de behandeling kunt u pijn ervaren in de onderbuik, u kunt hiervoor paracetamol nemen.
Late bijwerkingen
Het kan zijn dat het plassen wat gevoelig is. Dit kan aanhouden tot enkele dagen na de behandeling. Ook is het mogelijk dat u darmklachten heeft na de behandeling. Deze verdwijnen echter na een tijdje vanzelf.
Daarnaast kan uw seksuele beleving veranderen. Uw arts kan u hier meer over vertellen.
Als u ’s avonds of in het weekend klachten krijgt, kunt u contact opnemen met het ziekenhuis, algemeen telefoonnummer 088 75 555 55. Vraag naar de dienstdoende radiotherapeut. Hij/zij zal u zo spoedig mogelijk terugbellen.
Vragen?
Wanneer u nog vragen heeft over de behandeling, kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 75 588 00. Vraagt u dan naar de afdeling Brachytherapie.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Radiotherapie.
Polikliniek Radiotherapie
poli-radiotherapie@umcutrecht.nl
De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 17.30 uur.