In deze folder leest u meer over brachytherapie bij een keloid.
Wat is een keloïd?
Een keloïd is een goedaardige woekering van littekenweefsel. Deze kan de kwaliteit van leven aantasten door vergroeiingen, pijn of jeuk.
Wat is brachytherapie?
Brachy is Grieks en betekent ‘dichtbij’. Brachytherapie is een vorm van bestraling. Bij deze bestraling plaatst de radiotherapeut een radioactieve bron voor korte tijd dichtbij het gebied wat behandeld moet worden.
Waarom wordt u bestraald?
Als u klachten heeft van het keloïd en andere behandelingen hebben niet geholpen dan komt u in aanmerking voor bestraling. Deze bestraling moet ervoor zorgen dat het keloïd weggaat, wegblijft en dat u er geen last meer van heeft.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
De voorbereidingen voor deze behandeling zijn hetzelfde als bij andere operaties. De informatie hiervoor krijgt u via de plastisch chirurg of de anesthesist bij de voorbereidende afspraak. Voor de bestraling zelf hoeft u niets voor te bereiden. Wel is het handig om gemakkelijk zittende kleding te dragen, vooral in het operatiegebied.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Hoe gaat de behandeling?
De eerste dag van de behandeling start met de operatie. De operatie bestaat uit het verwijderen van het keloïd. Daarna brengt de radiotherapeut 1 of meerdere plastic buisjes in het geopereerde gebied. Tenslotte wordt de huid dicht gehecht. Het plastic buisje steekt voor een deel uit de huid.
Na de operatie haalt de radiotherapeutisch laborant u op en gaat u naar de bestralingsruimte. Daar worden eerst wat controles uitgevoerd. Daarna wordt het bestralingsapparaat aan het plastic buisje vast gekoppeld en dan gaat er een radioactieve bron door het buisje. Hierna is de bestraling klaar en mag u naar huis. Het buisje blijft dan zitten. Op dag 2 wordt u nog tweemaal bestraald, 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag (hier moet minimaal 6 uur tussen zitten). Na de laatste bestraling wordt het buisje verwijderd en is de behandeling klaar. In de weken en maanden erna zult u nog verschillende keren terugkomen voor controle bij de radiotherapeut en de plastisch chirurg.
Soms is het nodig dat er meer buisjes geplaatst worden. Dan is tussen de operatie en de bestraling eerst een CT-scan nodig om een bestralingsplan te maken. De radiotherapeutisch laborant zal u dan meer uitleg geven.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Welke bijwerkingen kan ik krijgen?
De belangrijkste bijwerking van deze behandeling is de wond die moet helen. Hier kunt u wel wat last van hebben. Belangrijk is om de wond droog te houden in de dagen na de behandeling. Dit komt ten goede van de wondgenezing. Verder kunt u wat vermoeider zijn dan normaal.
Vragen?
Wanneer u vragen heeft over de behandeling dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 75 588 00. Vraagt u dan naar de afdeling brachytherapie.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Radiotherapie.
Polikliniek Radiotherapie
poli-radiotherapie@umcutrecht.nl
De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 17.30 uur.