Er zijn verschillende vormen van chemotherapie. Voor de behandeling van longkanker zal u de chemotherapie via een infuus krijgen.
Vormen van chemotherapie
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een Indiveo animatie. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze animatie te bekijken.
Chemotherapie kan in combinatie met andere behandelingen worden gegeven. Bijvoorbeeld in combinatie met immuuntherapie of radiotherapie (bestraling). Of u een combinatie van verschillende behandelingen krijgt, bespreekt uw arts met u.
De duur van de behandeling verschilt afhankelijk van het doel, het schema, de soort kanker, de soort medicatie en het effect van de medicatie.
De behandeling kan daarom weken, maanden of zelfs jaren duren. Ook staat u daarnaast vaak levenslang onder controle.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Algemeen
Bloedwaarden meten voor de behandeling
Vooraf aan iedere behandeling moet er bloed geprikt worden. U laat dit ongeveer een uur vooraf aan de poliafspraak afnemen bij receptie 25.
Tijdens het consult bij de arts of verpleegkundig specialist wordt besloten of de bloedwaarden voldoende hersteld zijn. Als uw bloedwaarden niet voldoende hersteld zijn, wordt de behandeling met enkele dagen tot een week uitgesteld.
Het kan zijn dat u medicijnen of een bloedtransfusie krijgt om de bloedwaarden te verbeteren.
Toediening van chemotherapie
Toediening van chemotherapie kan plaats vinden in een dagopname óf in een opname van meerdere dagen.
U meldt zich hiervoor op de afdeling longziekten, B3 West. De secretaresse zal u vertellen waar u wordt verwacht.
Autorijden wordt niet aangeraden
Mocht u toch willen autorijden, dan adviseren wij de eerste behandeling af te wachten.
Als u zich goed voelt, mag u tussen de behandelingen wel autorijden.
Stoppen met roken
Tijdens de behandeling van kanker is het belangrijk dat u probeert te stoppen met roken.
Word niet zwanger tijdens de behandeling
Het is belangrijk om tijdens de behandeling niet zwanger te worden. De behandeling kan namelijk schadelijk zijn voor ongeboren kinderen. Dit verschilt per situatie en behandeling.
Zorg dus voor een goede anticonceptie. Na de behandeling is het verstandig om enkele maanden te wachten met een zwangerschap. Bespreek dit met uw zorgverlener.
Hebt u nog een kinderwens voor de toekomst? Geef dit aan bij uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Vooraf aan de behandeling kan de mogelijkheid tot het invriezen van zaad- of eicellen worden besproken.
Uw huisarts wordt op de hoogte gesteld
Uw huisarts wordt van uw behandeling op de hoogte gesteld per brief en/of telefonisch. Dit gebeurt aan het begin van de behandeling en bijvoorbeeld na een scan, of als er bijzonderheden zijn in uw behandeltraject.
Eten en drinken
Voeding bij kanker
Als u ziek bent, is goede voeding en een gezond lichaamsgewicht belangrijk. Zo versterkt u uw weerstand en conditie tijdens de behandeling. Zorg ervoor dat u gevarieerd eet. Laagdrempelig zullen wij een diëtist voor u inschakelen. Zij kan u adviseren over de juiste voeding en eventueel bijvoeding voor u bestellen.
Tips over voeding kunt u lezen op www.voedingenkankerinfo.nl
Problemen met eten en drinken
Uw ziekte kan invloed hebben op wat u eet en drinkt. U kunt klachten ervaren zoals:
- Gewichtsverlies
- Smaak- en reukveranderingen
- Misselijkheid en overgeven
- Vermoeidheid
- Verstopping
- Diarree
- Een droge mond
- Een pijnlijke mond, keel of slokdarm
- Ongewenst aankomen
Matig uw alcohol gebruik
Tijdens de behandeling is het verstandig om uw alcohol gebruik te matigen.
Eet geen vette vis
Bij een aantal vormen van chemotherapie is het aan te raden 24 uur voor en 24 uur ná de behandeling geen vette vis te eten. Uw arts, verpleegkundig specialist of de diëtist kan hier meer over vertellen.
Medicijnen
Sommige medicijnen kunnen het effect van de behandeling versterken of verzwakken. Bespreek daarom met uw zorgverlener of u door kunt gaan of tijdelijk moet stoppen met deze medicatie.
Denk hierbij ook aan vitaminepillen, wietolie, alternatieve geneesmiddelen, voedingssupplementen, kruiden en homeopatische middelen.
Medicijnen tegen de misselijkheid en verstopping
U krijgt aanvullende medicijnen tegen misselijkheid en darmverstopping (obstipatie). De verpleegkundige op de dagbehandeling zal u uitleggen wanneer u welke medicijnen kunt gebruiken. Mocht u er vragen over hebben, neem dan contact op met uw verpleegkundig specialist via de polikliniek longziekten.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Nazorg na uw behandeling
Resultaat van de behandeling
De resultaten van de behandeling worden beoordeeld met behulp van een CT-scan. In principe wordt er na iedere twee chemokuren een CT-scan gemaakt. Het kan zijn dat er later in het behandeltraject minder vaak een CT-scan wordt gemaakt; uw arts of verpleegkundig specialist zal u dit uitleggen.
Ook uw bloedwaarden en uw conditie spelen een rol in het beoordelen van het effect van de behandeling.
Extra begeleiding tijdens of na de behandeling
U maakt kennis met één van onze maatschappelijk werkster bij aanvang van uw behandeling. Zij begeleidt u tijdens het traject met psychische en praktische ondersteuning.
Mocht u behoefte hebben aan meer psychische begeleiding, kunnen zij, uw huisarts, of uw behandelend arts of verpleegkundig specialist met u een verwijzing naar het Helen Dowling Instituut bespreken (www.hdi.nl).
Hebt u thuiszorg nodig?
Het kan zijn dat u thuiszorg nodig hebt of mogelijk gaat krijgen. Onze maatschappelijk werksters kunnen u helpen met het inschakelen hiervan. Dit hoeft u niet allemaal zelf te doen. Vraag hiernaar bij uw verpleegkundig specialist, of rechtstreeks aan de maatschappelijk werkster.
Er bestaan ook oncologieverpleegkundigen. Dit zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die bij u op huisbezoek komen. Zij komen op afspraak. Zij begeleiden mensen in de thuissituatie die geconfronteerd worden met kanker. Zij kunnen praktische ondersteuning bieden, maar zijn vooral een hele belangrijke schakel tussen het ziekenhuis, de huisarts en uw thuissituatie. Staat u open voor een kennismaking? Vraag hiernaar bij uw arts, verpleegkundig specialist of maatschappelijk werkster.
Stoppen met de behandeling
De behandeling kan erg zwaar zijn. Twijfelt u aan de behandeling? Bespreek dit in alle gevallen met uw arts of verpleegkundig specialist. Zij kunnen met u meedenken over eventuele alternatieven of bijvoorbeeld ondersteunende medicijnen. Natuurlijk staat het u vrij om te stoppen met een behandeling als het niet meer gaat.
Uw arts zal ook met u bespreken als het niet meer mogelijk is om een behandeling door te geven. Er wordt dan met u besproken wat de alternatieven zijn.
Risico's
Mogelijke risico’s tijdens en na uw onderzoek of behandeling.
Bijwerkingen
Chemotherapie is een intensieve behandelmethode en u kunt last krijgen van bijwerkingen. Deze verschillen per persoon. De volgende bijwerkingen komen regelmatig voor:
- Bloedarmoede
- Bloedingen
- Diarree
- Haaruitval
- Infecties
- Menstruatiestoornissen
- Misselijkheid en overgeven
- Mondproblemen
- Reuk-en smaakverandering wat kan leiden tot verminderende eetlust
- Verminderde conditie
- Vermoeidheid
- Verstopping
Hebt u last van bijwerkingen? Raadpleeg dan uw zorgverlener.
Neem direct contact op als:
- u koorts hebt; temperatuur boven de 38,5˚C.
- u spontaan grote of meerdere blauwe plekken krijgt.
- u last krijgt van overgeven of diarree.
- u bloed in de ontlasting of urine hebt.
- u slijm of bloed ophoest.
- u rillerig bent of koude rillingen hebt.
- u aanhoudende bloedingen hebt bijvoorbeeld een bloedneus of bij bloedende wondjes (langer dan 15 minuten).
Last van uw gebit
Tijdens de behandeling kunt u last krijgen van uw gebit. Klachten variëren van irritatie, pijn, beschadigingen en ontstekingen.
Het is belangrijk dat u uw gebit voor de behandeling laat controleren door een tandarts of mondhygiënist.
Mogelijke gevolgen voor de lange termijn
Chemotherapie kan op lange termijn schadelijke gevolgen hebben. Uw zorgverlener bespreekt deze gevolgen uitgebreid met u en helpt u hierbij.
Veel voorkomende gevolgen zijn:
- Botontkalking
- Concentratieverlies en geheugenproblemen
- Gehoorschade
- Hartschade door bepaalde medicijnen
- Menstruatiestoornissen
- Tinteling of doof gevolg in de vingers of tenen: neuropathie
- Nierschade door bepaalde medicijnen
- Seksuele stoornissen
- Verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid
- Vermoeidheid
- Vervroegde overgang
Bloedvaten ontsteking (flebitis)
Als u chemotherapie krijgt via een infuus, kan het zijn dat de aangeprikte bloedvaten gaan ontsteken. U wordt namelijk voor langere periode geprikt. Soms wordt er dan een speciaal infuus aangevraagd.
Leven met uitklapper, klik om te openen
Kanker heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit van leven en uw sociale leven. Klachten kunnen de kwaliteit van het dagelijks leven (sterk) verminderen.
Klachten
Steeds meer mensen leven langer met kanker of nadat ze genezen zijn van kanker. Dat is een positieve ontwikkeling, maar veel mensen houden na de behandeling klachten. Deze klachten kunnen per persoon erg verschillend zijn.
Diagnose kanker
Kanker maakt emoties los en daarbij kunnen allerlei vragen ontstaan. Word ik wel beter? Wat gaat er gebeuren?
Het kan moeilijk zijn om met dit soort vragen en emoties om te gaan. In de meeste gevallen zullen de emoties na verloop van tijd afnemen. Maar in sommige situaties kunnen ze ook ineens weer opspelen.
Tips
Hierbij geven we u een aantal tips om om te gaan met angst en onzekerheid:
- Praat over uw gevoelens, dat kan enorm helpen. Sommige mensen vinden praten met dierbaren over hun ziekte moeilijk. Contact zoeken met een lotgenoot kan dan een uitkomst bieden. Op internet zijn verschillende forums te vinden.
- Voor sommige mensen helpt het om gedachten op papier te zetten. Hierdoor kunt u meer grip krijgen op uw gevoelens en emoties.
- Zoek regelmatig afleiding. Probeer dingen te doen die u leuk vindt en verzet hiermee uw gedachten.
- Sommige mensen vinden het prettig om op een actieve manier met kanker om te gaan door zicht te verdiepen in mogelijke behandelingen of om meer te lezen over kanker. Patiëntenverenigingen kunnen u hierbij helpen.
Vermoeidheid
Bijna alle patiënten hebben tijdens een behandeling voor kanker last van vermoeidheid. Dat is normaal. De behandelingen (zoals een operatie, chemotherapie of bestraling) en het reizen naar het ziekenhuis is meestal erg intensief.
Ook spanningen en onzekerheden kunnen zorgen voor vermoeidheid. Bespreek uw vermoeidheidsklachten daarom met uw arts, want vaak zijn er mogelijkheden om de vermoeidheid te verminderen.
Tips
- Vertel uw zorgverlener dat u moe bent. Soms is er een directe oorzaak voor de vermoeidheid die behandeld kan worden.
- Accepteer uw vermoeidheid en probeer er niet tegen te vechten. Doe het rustiger aan dan u gewend bent.
- Probeer regelmaat in uw dagen te houden. Sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden slapen.
- Blijf actief, maar plan uw activiteiten, neem daarbij voldoende rustpauzes.
- Laat u bij zware werkzaamheden helpen.
- Zorg voor ontspanning. Doe niet alleen activiteiten die u nuttig vindt, maar doe regelmatig iets waar u plezier aan beleeft. Leuke activiteiten geven u energie. Ook ontspanningsoefeningen kunnen u helpen.
- Probeer niet teveel te piekeren, dit kost energie.
- Informeer de mensen in uw omgeving. Geef aan dat u kanker hebt (gehad) en daardoor regelmatig moe bent. Dit voorkomt onbegrip.
- Vraag mensen in uw omgeving om te helpen. Denk hierbij aan het doen van boodschappen. Vaak zijn mensen blij dat ze iets concreets kunnen doen.
Kanker infolijn
Mochten u of uw naasten vragen, zorgen of twijfels hebben over de behandeling, mogen ze gratis bellen met de kanker.nl infolijn. Telefoonnummer: 0800 022 66 22
Ook kunt u vragen stellen via de mail. U kunt daarvoor op de website van kanker.nl/infolijn terecht. U vraag wordt dan via de mail of telefonisch beantwoord.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen