U bent onlangs geopereerd aan uw blaas. U heeft van uw uroloog gehoord dat de in uw blaas gevonden afwijking een oppervlakkige vorm van kanker is, die we poliepen noemen. Alle poliepen zijn verwijderd uit de blaas maar sommige blaaspoliepen hebben de neiging om terug te komen (recidiveren). Hierdoor ontstaat de kans op een meer kwaadaardige vorm van kanker, die niet alleen het slijmvlies van de blaaswand aantast maar ook de spierwand van de blaas. Met behulp van blaasspoelingen is het mogelijk om de kans op terugkeren van de poliepen te verkleinen. Een medicijn dat hiervoor veel wordt gebruikt is Mitomycine-C®.
Mitomycine-C®
De blaasspoeling met Mitomycine-C® is een vorm van chemotherapie. Dit medicijn wordt via een katheter in de blaas gebracht; de blaas wordt ermee ‘gespoeld’. Omdat het middel verder niet in de bloedbaan of in het lichaam komt heeft u zoveel mogelijk baat van het medicijn, gekoppeld aan zo min mogelijk bijwerkingen. U krijgt door deze blaasspoelingen dus geen klachten van maagdarmstoornissen, haaruitval of afwijkingen van de bloedcellen.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
De blaasspoelingen vinden plaats op de polikliniek Urologie. De eerste spoeling vindt plaats ongeveer twee weken nadat de poliepen zijn verwijderd. U begint met vier weken achter elkaar elke week een spoeling gevolgd door vijf maanden één keer per maand een spoeling. Voordat de blaasspoeling wordt ingebracht wordt er urine afgenomen, deze urine wordt gecontroleerd op blaasontsteking. Mocht uit het urineonderzoek blijken dat u blaasontsteking heeft dan wordt de blaasspoeling uitgesteld. Om de ontsteking te behandelen wordt een recept voor een antibioticum naar de apotheek gefaxt.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Door middel van een dunne katheter wordt de blaas eerst geleegd en urine opgevangen voor onderzoek. Daarna wordt de blaasspoeling direct in de blaas ingebracht waarna de katheter wordt verwijderd. De eerste behandeling duurt een uur. Eventuele bijwerkingen kunnen dan meteen behandeld worden. Bij de overige blaasspoelingen mag u na het inbrengen van de spoeling meteen weer naar huis. De spoeling dient u twee uur (indien mogelijk) in de blaas te houden.
Om te voorkomen dat u voortijdig moet urineren, wordt geadviseerd de avond en ochtend voor de blaasspoeling weinig te drinken. Wanneer u plaspillen gebruikt, kunt u deze beter pas ná de spoeling innemen. Na de spoeling kunnen er nog 2 dagen (48 uur) resten van het medicijn in de urine zitten.
U moet daarom na de spoeling, in ieder geval de eerste 2 dagen, zittend plassen (mannen) om morsen of spetteren van urine naast het toilet te voorkomen. Mocht er toch urine gemorst worden dan kunt u dit het beste opnemen met een absorberende vochtige doek; contact met de huid moet u vermijden (gebruik plastic wegwerphandschoenen); het doekje daarna weggooien. Als u geplast hebt moet u het toilet twee keer doorspoelen met de deksel naar beneden. Ook moet u uw handen en de geslachtsdelen reinigen met ruim water. Als u kleding (of beddengoed) hebt bevuild moet u deze eerst voorspoelen in een koud waterprogramma.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Enkele uren na de spoeling met Mitomycine-C® kunnen klachten voorkomen, zoals een toenemende plasdrang en een branderig, pijnlijk gevoel bij het uitplassen. Soms kan er ook (weer) bloed in de urine zichtbaar worden. Deze klachten lijken op een blaasontsteking en kunnen twee tot drie dagen aanhouden maar gaan vanzelf over. Het is ook mogelijk dat er een echte blaasontsteking optreedt, die gepaard gaat met boven beschreven symptomen maar langer duurt en meestal temperatuurverhoging geeft. In dit geval dient u contact op te nemen met de behandelend arts, ook in het weekend. Soms ontstaat een allergische huidreactie, als die langer dan een dag duurt kunt u het beste even contact opnemen. Tijdens elk poliklinisch bezoek wordt u gevraagd of u de afgelopen periode last heeft gehad van de hierboven genoemde bijwerkingen.
Leven met uitklapper, klik om te openen
Seks
We adviseren na een blaasspoeling met Mitomycine-C® om de eerste 48 uur na iedere spoeling een condoom te gebruiken bij het vrijen. Daarna zijn er geen speciale voorzieningen meer nodig.
Controle
Na de blaasspoelingen zal de uroloog opnieuw in de blaas kijken (cystoscopie) om het effect van de behandeling te beoordelen. De uroloog spreekt met u af wanneer dat zal zijn.
Vragen
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met polikliniek Urologie. U kunt ons bereiken maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 9.00 uur en van 13.30 - 14.00 uur. Het telefoonnummer is 088 75 551 47.
In dringende gevallen ’s avonds en ’s nachts kunt u contact opnemen via het algemene nummer telefoonnummer 088 75 555 55 en vragen naar de dienstdoende uroloog.