Instructieformulier ovulatie-inductie met gonadotrofinen
Instructieformulier ovulatie-inductie met gonadotrofinen
U gaat binnenkort starten met een ovulatie-inductie behandeling. Op de polikliniek heeft u een voorbereidend gesprek gehad met uw arts, waarbij de behandeling is uitgelegd. In deze folder vindt u de informatie zoals met uw arts is besproken.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Belangrijk vóór u gaat starten met de behandeling
Informatie over medicatie voor een vruchtbaarheidsbehandeling
Binnenkort start u met een vruchtbaarheidsbehandeling. Voor de behandeling zijn specifieke medicijnen nodig. Per 1 januari 2014 kunt u de medicatie voor uw vruchtbaarheidsbehandeling niet meer ophalen bij uw eigen apotheek. De overheid heeft bepaald dat de verstrekking van deze medicatie door het ziekenhuis, waar de behandeling plaatsvindt, moet worden geregeld. Uw eigen apotheek krijgt de kosten voor de levering van de medicatie niet meer vergoed: dit wordt overheveling genoemd.
Landelijk Schakel Punt (LSP) / Actueel Medicatie Overzicht (AMO)
U dient uw recept voortaan in te leveren bij de poli-apotheek in het UMC Utrecht. Het is van belang dat u de apotheek van het ziekenhuis laat weten als u nog andere medicijnen gebruikt. Dit kan het snelst als u aangemeld bent bij het Landelijk Schakel Punt (LSP). Via het LSP kan digitale uitwisseling van medicatiegegevens plaatsvinden. Informatie over het LSP en het geven van toestemming voor het elektronisch opvragen van medicatiegegevens, kan via www.ikgeeftoestemming.nl.
Toestemmingsformulieren zijn ook te verkrijgen bij de poli-apotheek UMC Utrecht of op de polikliniek voortplantingsgeneeskunde (receptie 27).
Wilt u zich niet aanmelden bij het LSP, dan heeft u een recent medicatieoverzicht van uw eigen apotheek nodig. U kunt een Actueel Medicijn Overzicht (AMO) opvragen bij uw eigen apotheek. Ook als u geen medicatie gebruikt, heeft u dit overzicht nodig.
De poli-apotheek UMC Utrecht bevindt zich op de begane grond en is geopend op werkdagen van 8.30 uur - 17.30 uur. In het weekend is de poli-apotheek gesloten.
Koorts
Als uw partner/donor in de periode (enkele dagen tot drie maanden) voor de behandeling koorts (>38 °C) heeft gehad, dan kan dit de kwaliteit van het sperma nadelig beïnvloeden. Als uw partner of donor koorts heeft gehad adviseren wij u altijd even telefonisch contact op te nemen om de voortgang van de behandeling te bespreken.
Foliumzuur
De inspectie van Volksgezondheid van het ministerie van VWS adviseert sinds 1995 iedere vrouw die zwanger wil worden 0,4 mg foliumzuur per dag te gebruiken vanaf vier weken voor de bevruchting tot een zwangerschapsduur van tien weken. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een baby met een neuraalbuisdefect (bijv. een open ruggetje) verkleind. Foliumzuur is een zogenaamd zelfzorgmiddel en wordt niet door de verzekering vergoed. Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar via apotheek en drogist.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
U gaat starten met een behandeling met gonadotrofinen. Dit zijn hormonen die de groei van eiblaasjes (follikels) in de eierstokken bevorderen en het vrijkomen van de eicel (eisprong of ovulatie) stimuleren.
In de normale menstruele cyclus wordt de groei van een follikel en het moment van de eisprong nauwkeurig gecontroleerd door verschillende ‘regelsystemen’. Daardoor komt in de normale cyclus meestal slechts één eicel vrij.
Bij de behandeling met hormooninjecties kan dit normale regelsysteem niet goed werken. Hierdoor bestaat het gevaar dat de eierstokken te sterk gestimuleerd worden en er een te groot aantal eiblaasjes tot ontwikkeling komt, zodat er een meerling zwangerschap kan ontstaan.
Bovendien kan door een te sterke stimulatie een ziektebeeld ontstaan: het ‘hyper stimulatie syndroom’; hierbij zijn de eierstokken sterk vergroot en pijnlijk en houdt u vocht vast (opgezette buik, gewichtstoename in korte tijd). In extreme gevallen houdt het hele lichaam vocht vast waarbij door indikking van het bloed ernstige complicaties kunnen optreden.
Tijdens de behandeling wordt u daarom regelmatig gecontroleerd door middel van een echoscopie en soms bloedonderzoek. Op deze manier kunnen de risico’s zoveel mogelijk worden vermeden. Na deze echo krijgt u direct instructies of u wordt ’s middags teruggebeld voor het verdere beleid.
Controles
Echoscopisch onderzoek
Hierbij wordt het aantal en de grootte van de groeiende follikel(s) vastgesteld. Dit onderzoek vindt via de schede (vaginaal) plaats op de echokamer op de polikliniek (doordeweeks). Na deze echo krijgt u direct instructies of u wordt ’s middags teruggebeld voor het verdere beleid. Zorg dus dat u telefonisch te bereiken bent. Mocht het nodig zijn, bij uitzondering, dat er in het weekend een echo herhaald moet worden, kunt u zich melden bij receptie 38.
Bloedonderzoek
Soms is het nodig naast de echo ook bloedonderzoek te laten verrichten. Tijdens de echo wordt u dit verteld. Voor bloedonderzoek kunt u zich doordeweeks bij receptie 25 melden, in het weekend bij receptie 38.
Er wordt gekeken naar:
- Oestradiol (E2) het hormoon dat door de groeiende follikel wordt gemaakt.
- Luteïniserend hormoon (LH) het hormoon dat aangeeft dat de eisprong er aan komt.
Begin van de behandeling
U krijgt mee:
Alleen als u Provera® gebruikt:
- Het recept voor de medicijnen. U kunt deze medicijnen ophalen bij de poli-apotheek van het UMC Utrecht.
Behandeling en controles
Meestal krijgt u eerst Provera® om een menstruatie op te wekken. Na de laatste tablet Provera® kunt u binnen 10 dagen de menstruatie verwachten.
- Krijgt u geen menstruatie, dan verzoeken wij u de polikliniek telefoonnummer 088 75 588 80 te bellen voor verdere instructies.
- Bij de menstruatie komt u binnen vijf dagen voor een echo-onderzoek (‘uitgangsecho’). Indien dit niet mogelijk is (bijvoorbeeld vanwege vakantie) neemt u dan contact op met de verpleegkundige van de polikliniek telefoonnummer 088 75 588 80. Uitgangsecho’s worden in prinicpe niet in het weekend gemaakt.
Wij bellen u ’s middags of u kunt starten met de injecties (de medicijnen en dosering is met u afgesproken). U begint met 50 eenheden Menopur®/ Gonal F® per dag, tenzij anders met u is afgesproken. Het best kan deze injectie tussen 16.00 en 20.00 uur gespoten worden.
U krijgt van ons te horen wanneer wij u weer voor echocontrole verwachten. Meestal is dit na ongeveer zeven injectiedagen.
Wij bellen u ’s middags voor de uitslag, en hierbij hoort u of de dosis eventueel moet worden aangepast. Wij spreken tevens de volgende controledatum met u af. Het komt regelmatig voor dat we moeten zoeken naar de dosering die precies goed is voor u. Dit kan ook per stimulatie bij u verschillen. Na 10 dagen stimuleren kunnen we overwegen om de dosis op te hogen. Daarna kan dat elke 7 dagen opnieuw overwogen kan worden.
Naarmate de follikel groeit moet u vaker terugkomen, de laatste malen meestal dagelijks. Soms is het nodig ook bloedonderzoek te verrichten. Dit krijgt u dan bij het echo-onderzoek te horen. Als de follikel ‘rijp’ is, hoeft u geen Menopur®/Gonal F® meer te spuiten. In plaats daarvan spuit u eenmalig 250 eenheden Ovitrelle® om 22:00 uur. De eisprong is 36 tot 42 uur na deze injectie te verwachten. Wij raden u aan gemeenschap te hebben op de dag van de Ovitrelle®-injectie en op de dag erna.
Soms moet van het geven van de Ovitrelle®-injectie worden afgezien als zich een te groot aantal follikels tegelijk is gaan ontwikkelen of als de hormoonwaarde (E2) in het bloed te hoog is geworden. Het gevaar voor hyperstimulatie of meerlingen is dan te groot. Wij adviseren u dan beschermde gemeenschap te hebben (condoom gebruiken!).
Menstrueert u 16 dagen na de Ovitrelle® injectie nog niet, dan is een zwangerschap waarschijnlijk. U kunt zelf een zwangerschapstest doen en bellen voor een afspraak. Bij een positieve zwangerschapstest plannen we de eerste echo bij 7 weken zwangerschap (op indicatie al rond 6 weken).
Indien de menstruatie wel optreedt (12 - 16 dagen na de Ovitrelle® injectie) kunt u een nieuwe behandeling beginnen, tenzij anders met u is afgesproken.
Als u gaat menstrueren maakt u een afspraak voor een ‘uitgangsecho’. Indien u op vrijdag of in het weekend gaat menstrueren laat u de echo op maandag of dinsdag maken. Bij vragen of problemen over de behandeling kunt u contact opnemen met de verpleegkundige van de polikliniek. Zie contact.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Medicijnen
Prikinstructie
De injecties moeten onderhuids gegeven worden. Onze ervaring is dat de meeste patiënten geen problemen ondervinden bij het zelf injecteren. Hieronder vindt u de link naar de digitale prikinstructie van het UMC, waarin uitgelegd wordt hoe de medicatie klaargemaakt en geïnjecteerd dient te worden: https://www.umcutrecht.nl/nl/prikinstructie-bij-fertiliteitstraject
Indien u na het bekijken van de instructievideo behoefte heeft aan meer informatie, kunt u een e-consult sturen via het patiëntenportaal of contact opnemen met de verpleegkundigen van de polikliniek. (Zie contact)
Gonal F® of Menopur®(FSH)
Dit medicijn bevat FSH (Follikel Stimulerend Hormoon), het hormoon dat een of meerdere eiblaasjes in de eierstok laat groeien.
Ovitrelle® (Choriongonadotrofine-alfa)
1 voorgevulde pen à 250 microgram
Provera® (Medroxyprogesteronacetaat)
Met dit medicijn (in de vorm van tabletten) kan een ‘menstruatie’ worden opgewekt voordat de eigenlijke behandeling begint.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek voortplantingsgeneeskunde.
Polikliniek Voortplantingsgeneeskunde
Het maken van afspraken kan op werkdagen van 08.00 - 16.00 uur.
Spoedgevallen
Telefoonnummer 088 75 555 55
Overdag vragen naar sein 71608 (verpleegkundige IVF-behandelcentrum).
’s Avonds en ’s nachts vragen naar de dienstdoende arts van de gynaecologie.
E-consult
Bent u al patiënt in het UMC Utrecht en wilt u een medisch inhoudelijke vraag stellen? Log dan met uw DigiD in bij het patiëntportaal om een e-consult aan te vragen met één van onze artsen/uw behandelend arts. Via een e-consult kunt u direct een vraag stellen aan uw zorgverlener, zonder dat u daarvoor hoeft te bellen of naar het UMC Utrecht hoeft te komen. U krijgt binnen 3 werkdagen antwoord op uw vraag.
Verpleegkundig spreekuur
T: 088 75 564 53
Werkdagen 8.15 – 10.00 uur en 14.30 – 16.00 uur