Bij het UMC Utrecht kunt u om verschillende redenen uw eicellen laten invriezen.
Belangrijk vóór u gaat starten met de behandeling
Informatie over medicatie voor een vruchtbaarheidsbehandeling.
Binnenkort start u met een vruchtbaarheidsbehandeling. Voor de behandeling zijn specifieke medicijnen nodig. Per 1 januari 2014 is er een verandering in het verstrekken van deze medicijnen. Hieronder leest u wat dat voor u betekent. Per 1 januari 2014 kunt u de medicatie voor uw vruchtbaarheidsbehandeling niet meer ophalen bij uw eigen apotheek. De overheid heeft bepaald dat de verstrekking van deze medicatie door het ziekenhuis waar de behandeling plaats vindt, moet worden geregeld. Uw eigen apotheek krijgt de kosten voor de levering van de medicatie niet meer vergoed: dit wordt overheveling genoemd.
Aantal behandelingen
In het UMC Utrecht werken wij volgens bepaalde kwaliteitsnormen. Om te zorgen dat u een goede behandeling krijgt, die aan deze normen voldoet, moeten wij een grens stellen aan het aantal behandelingen dat we kunnen doen. Dit kan betekenen dat u niet altijd in de gewenste maand (cyclus) kunt starten, maar een cyclus over moet slaan.
Vanwege eventuele feestdagen of het tijdelijk gesloten zijn van ons behandelcentrum is het belangrijk om bij het inplannen van de behandeling te vragen of deze door kan gaan.
Foliumzuur
De inspectie van de Volksgezondheid van het Ministerie van VWS adviseert sinds 1995 iedere vrouw die zwanger wil worden 0,4 mg foliumzuur per dag te gebruiken vanaf vier weken vóór de bevruchting tot een zwangerschapsduur van tien weken. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van een kind met een neuraalbuisdefect (bijvoorbeeld een open ruggetje) verkleind. Foliumzuur is een zogenaamd zelfzorgmiddel en wordt niet door de verzekering vergoed. Het is zonder recept verkrijgbaar via apotheek en drogist.
Patiëntportaal
Hoe komt u op het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht?
Om toegang te krijgen tot dit portaal, heeft u een DigiD met sms authenticatie nodig. Bent u niet in het bezit van een DigiD met sms authenticatie, kunt u er een aanvragen via www.digid.nl.
Bent u wel in het bezit van DigiD met sms authenticatie:
- Ga naar mijn.umcutrecht.nl
Hier vult u uw DIGID gebruikersnaam en wachtwoord in. U ontvangt dan direct een code per sms op uw mobiele telefoon. Als u die invult, kunt u MijnUMCUtrecht gebruiken. - Selecteer links E-consult.
- Klik op start nieuw E-consult.
- Klik op wijzig ontvanger.
- U selecteert Behandelcentrum Fertiliteit.
- Stel uw vraag of geef het resultaat van uw behandeling door en klik op verzenden.
Deze e-mail wordt alleen gelezen en beantwoord door de verpleegkundigen van het behandelcentrum fertiliteit. Mailt u op werkdagen voor 15.00 uur dan krijgt u dezelfde dag antwoord. Mailt u na 15.00 uur of in het weekend / feestdag krijgt u de eerstvolgende werkdag een reactie.
Het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht is niet bedoeld om lichamelijke klachten te bespreken. In dat geval adviseren wij u om te bellen met het verpleegkundig spreekuur.
Is Mijn UMC Utrecht veilig te gebruiken?
Voor meer informatie over de veiligheid van deze website zie: https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Inloggen-patientenportaal/De-bescherming-van-uw-gegevens
Belangrijke telefoonnummers
Verpleegkundig spreekuur
Telefoonnummer 088 75 564 53
Werkdagen 8.30 – 10.30 uur en 14.30 – 16.00 uur
Afsprakenbureau
Telefoonnummer 088 75 588 80
Werkdagen 8.00 – 16.00 uur
Spoedgevallen
Telefoonnummer 088 75 555 55
Overdag vragen naar sein 1608 (verpleegkundige).
’s Avonds en ’s nachts vragen naar de dienstdoende arts van de gynaecologie.
In het weekend zijn wij uitsluitend voor spoedgevallen bereikbaar.
Routebeschrijvingen
Receptie 38 en 39
Vanaf de UMC Utrecht hoofdingang loopt u rechtdoor voorbij de winkels naar het liftplein van de C-vleugel. Hier neemt u de lift naar de 5e verdieping. Uit de lift gaat u linksaf en volgt u de borden “Route C” naar receptie 27 (Polikliniek Voortplanting en Gynaecologie). Rechtsaf in het begin van de gang, bevindt zich receptie 38 (Behandelcentrum I.V.F. / Voortplantingsgeneeskunde). Achter in de gang vindt u receptie 39 (I.V.F. laboratorium).
Receptie 25 (Polikliniek laboratorium, bloedprikken op doordeweekse dagen).
Bij de hoofdingang gaat u rechtsaf, voor het terras weer rechtsaf onder het bord ‘poliklinieken’ door. Aan uw linkerhand vindt u de wachtkamer en de receptie van het laboratorium.
Apotheek UMC Utrecht
Vanaf de hoofdingang loopt u rechtdoor voorbij de winkels. Aan uw linkerhand vindt u de apotheek.
Wij wensen u veel succes bij de behandeling!
Medewerkers Universitair Medisch Centrum Utrecht,
Afdeling Voortplanting en GynaecologieD
Voorbereidinguitklapper, klik om te openen
Medicatie ophalen: Actueel Medicatie Overzicht (AMO)
U dient uw recept voortaan in te leveren bij de poli-apotheek in het UMC Utrecht. Het is van belang dat u de apotheek van het ziekenhuis laat weten als u nog andere medicijnen gebruikt. U kunt een Actueel Medicijn Overzicht (AMO) opvragen bij uw eigen apotheek. Ook als u geen medicatie gebruikt, heeft u dit overzicht nodig. Een Actueel Medicatie Overzicht is dertig dagen geldig.
Een medicatieoverzicht is niet nodig als u zich hebt aangemeld bij het Landelijk Schakel Punt (LSP). Via het LSP kan digitale uitwisseling van medicatiegegevens plaatsvinden. Informatie over het LSP en het geven van toestemming voor het elektronisch opvragen van medicatiegegevens kan via www.ikgeeftoestemming.nl. Toestemmingsformulieren zijn ook te verkrijgen bij de apotheek UMC Utrecht of op de poli voortplantingsgeneeskunde (receptie 38).
De poli-apotheek UMC Utrecht bevindt zich op de begane grond en is geopend op werkdagen van 8.30–17.30 uur. In het weekend is de apotheek gesloten.
Supplementen en injecties
Bij het voorbereidingsgesprek met de arts op de polikliniek is met u afgesproken in welke week u gaat starten. Het is voor ons erg belangrijk dat u zich aan deze planning houdt. Mocht u, om wat voor reden dan ook, de behandeling willen uitstellen naar een later moment, kan dit uitsluitend in overleg met één van de artsen.
Drie dagen voor de verwachte menstruatiedatum, meestal cyclusdag 25, wordt gestart met Progynova®. Dit wordt tot stimulatiedag 1 gebruikt.
Op ___________ gaat u starten met Progynova® (1 keer per dag 2 tabletten à 2 mg).
Als u niet op de verwachte menstruatiedatum gaat menstrueren dient u een zwangerschapstest te doen en het verpleegkundig spreekuur te bellen om te overleggen.
Op ___________ (stimulatiedag 1) stopt u met de Progynova® en start u voortaan iedere dag tussen 16.00 - 20.00 uur met ___________ eenheden FSH. U kunt zelf bepalen welk tijdstip u het beste uitkomt. Probeert u wel iedere dag ongeveer dezelfde tijd aan te houden voor de injectie.
Op ___________ (stimulatiedag 5) start u met Cetrotide® injecties. Deze injecties zorgen ervoor dat de eiblaasjes niet springen. U gaat door met de FSH injecties.
Op ___________ (stimulatiedag __ ) komt u om ___________ uur voor de eerste controle naar het ziekenhuis. Op doordeweekse dagen mag u zich eerst melden en legitimeren bij receptie 38. Daarna mag u plaatsnemen in de wachtruimte. In het weekend hoeft u zich niet te melden. Op deze dag willen we ook graag de aan u uitgereikte behandelcontracten en de gezondheidsvragenlijst ingevuld en ondertekend van u terug. U krijgt een nieuwe afspraak. Zo nodig vragen wij u na de echo een bloedonderzoek te laten doen (cito oestradiol bepaling). In dat geval zullen wij u ’s middags tussen 12.00 - 15.00 uur bellen voor het maken van de volgende afspraak.
Als de stimulatie goed is verlopen en de eiblaasjes zijn voldoende groot, hoort u van ons hoe laat u ’s avonds 2 spuitjes Decapeptyl® moet spuiten. U moet op deze dag nog wel Cetrotide® spuiten, maar geen FSH meer. U krijgt het tijdstip te horen waarop de punctie zal plaatsvinden (35,5 uur na de Decapeptyl® injecties).
Medicijneninstructie
Progynova® (Estradiol dragee)
1 maal per dag 2 tabletten a 2 mg.
Gonal-F® (FSH)
1 maal per dag ___________ eenheden injecteren tussen 16.00 - 20.00 uur.
Cetrotide® (Cetrorelix)
1 maal per dag 0,25 mg injecteren tussen 16.00 en 20.00 uur.
Decapeptyl® (Triptoreline)
0,5 mg/ml 2 spuitjes à 35,5 uur voor de punctie.
Diclofenac® 50 mg
1 tablet innemen ongeveer 1,5 uur voor de follikelpunctie.
Paracetamol® 1000 mg
2 tabletten van 500 mg innemen ongeveer 1,5 uur voor de follikelpunctie.
De follikelpunctie (aanprikken van de eiblaasjes)
Op de dag van de punctie dient u zich eerst te melden en te legitimeren bij receptie 38. Het advies is om uw partner/familielid/vriend(in) mee te nemen naar de punctie. Wij raden u aan om ongeveer 1,5 uur voor de punctie 1000 mg Paracetamol (2 tabletten van 500 mg) en 50 mg Diclofenac (1 tablet van 50 mg) in te nemen. Alleen de Diclofenac wordt door ons op recept voorgeschreven. Paracetamol 500 mg is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist.
Voor de plaatselijke verdoving wordt een speculum (eendenbek of spreider) in de vagina gebracht. Vervolgens krijgt u twee injecties in de vaginawand. Meestal voelt u hier weinig van. Soms kunt u een branderig gevoel ervaren. Mocht er een beetje verdovingsmiddel in de bloedbaan komen, kunnen de volgende verschijnselen optreden:
- vieze smaak in de mond
- duizeligheid
- oorsuizen
Deze verschijnselen zijn ongevaarlijk en trekken na een aantal minuten weer weg. Na het aanbrengen van de verdoving wordt het speculum verwijderd. Vervolgens worden de eierstokken met de echo in beeld gebracht.
Het aanprikken en leegzuigen van de follikels zal nu plaatsvinden. De eierstokken zelf kunnen we niet verdoven. Het aanprikken van de eierstok kan gevoelig zijn. U kunt dit voelen als een stompje in de buik of als een elektrisch schokje. Vaak komen de eicellen met de opgezogen vloeistof mee naar buiten, maar niet altijd. Het aantal gevonden eicellen kan lager zijn dan het aantal follikels.
Als de punctie is verricht wordt het speculum soms nogmaals ingebracht om te zien of de prikgaatjes niet meer bloeden. Alles bij elkaar duurt de punctie, inclusief de voorbereidingstijd, ongeveer veertig minuten.
Over het algemeen is de combinatie van de Paracetamol® en Diclofenac® en deze plaatselijke verdoving voldoende om een punctie goed te verdragen. Als het nodig is kunnen wij u extra pijnstilling of een rustgevend middel toedienen.
Tijdens de behandelinguitklapper, klik om te openen
U krijgt een plaatselijke verdoving via de vagina. Om die toe te dienen, brengt de arts een speculum (ook wel eendenbek of spreider genoemd) in de schede. Daarna wordt de schede gereinigd. Vervolgens krijgt u twee injecties in de vaginawand. Dat doet geen pijn. Soms voelt het een beetje branderig. Als er een beetje verdovingsmiddel in de bloedbaan komt, dan kunnen de volgende verschijnselen optreden:
- vieze smaak in de mond
- duizeligheid
- oorsuizen
Deze verschijnselen zijn ongevaarlijk en trekken na een aantal minuten weer weg.
Als de verdoving is gegeven, verwijdert de arts het speculum. Met een echo worden de eierstokken in beeld gebracht. Het aanprikken en leegzuigen van de follikels vindt daarna plaats. De eierstokken zelf kunnen we niet verdoven. Het aanprikken van de eierstok is gevoelig. Vrouwen bij wie eerder een punctie gedaan is, geven aan dat het voelt als een stompje in de buik of als een elektrisch schokje.
Er zijn meestal meer follikels dan eicellen. Dat komt omdat niet alle follikels een rijpe eicel bevatten. Als de punctie klaar is, kijkt de arts soms via het speculum nog even om te zien of de prikgaatjes niet meer bloeden. Alles bij elkaar duurt de punctie, inclusief de voorbereidingstijd, ongeveer dertig minuten.
Over het algemeen is de combinatie van de twee zetpillen en deze plaatselijke verdoving voldoende om een punctie goed te verdragen. Als het nodig is, kunnen wij u extra pijnstilling of een rustgevend middel toedienen.
Aanvullende pijnstilling
In sommige gevallen is het raadzaam om u aanvullende pijnstilling te geven.
Dit krijgt u in de vorm van een morfineachtig preparaat: Rapifen®. Omdat dit intraveneus (in het bloedvat) toegediend wordt, krijgt u voor de punctie een infuus in uw arm. Hierna volgen we de procedure als hiervoor beschreven tot het moment dat de eierstok aangeprikt kan worden. Dan wordt eerst Rapifen® toegediend. Omdat dit direct in een bloedvat wordt gespoten werkt het middel snel. Daarna prikt de arts de eierstok aan. Het is niet zo dat u nu niets meer voelt, maar Rapifen® haalt de scherpe kantjes van de pijn af. Dit medicijn kan bijwerkingen hebben zoals een bloeddrukdaling waardoor u misselijk en/of duizelig kunt worden. U mag deze dag geen auto rijden. Vanwege deze bijwerkingen wordt Rapifen® niet als standaard pijnstilling gebruikt.
Wanneer u de punctie ondanks de extra pijnstilling als erg pijnlijk ervaart, is er ook nog een mogelijkheid om bij een eventuele volgende behandeling de punctie onder “consious sedation” te laten verrichten. Dat is een vorm van narcose. U vindt meer informatie hierover onder het kopje “Informatie over sedatie”.
Na de behandelinguitklapper, klik om te openen
Het is niet verstandig om zelf naar huis te rijden na de punctie. Het is beter als iemand u thuis kan brengen. Wij adviseren u de dag van de punctie niet te werken en geen afspraken te maken, zodat u rustig aan kunt doen. Twee dagen na de punctie, mag u op een doordeweekse dag het verpleegkundig spreekuur bellen om te vragen hoeveel eicellen er ingevroren zijn. Als er nog vragen zijn over de behandeling, dan kunt u altijd bellen met het verpleegkundig spreekuur.
Na de punctie kunt u een telefonische afspraak maken bij uw behandelende arts ter afronding van de behandeling.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek voortplantingsgeneeskunde.
Polikliniek Voortplantingsgeneeskunde
Het maken van afspraken kan op werkdagen van 08.00 - 16.00 uur.
Spoedgevallen
Telefoonnummer 088 75 555 55
Overdag vragen naar sein 71608 (verpleegkundige IVF-behandelcentrum).
’s Avonds en ’s nachts vragen naar de dienstdoende arts van de gynaecologie.
E-consult
Bent u al patiënt in het UMC Utrecht en wilt u een medisch inhoudelijke vraag stellen? Log dan met uw DigiD in bij het patiëntportaal om een e-consult aan te vragen met één van onze artsen/uw behandelend arts. Via een e-consult kunt u direct een vraag stellen aan uw zorgverlener, zonder dat u daarvoor hoeft te bellen of naar het UMC Utrecht hoeft te komen. U krijgt binnen 3 werkdagen antwoord op uw vraag.
Verpleegkundig spreekuur
T: 088 75 564 53
Werkdagen 8.15 – 10.00 uur en 14.30 – 16.00 uur