U bent doorverwezen door uw behandeld arts om in kaart te brengen of u baat zou hebben bij een HIFU behandeling van uterus myomen (vleesbomen in de baarmoeder). Of u geschikt bent voor behandeling wordt bepaald op basis van uw klachten en de eerder gemaakte beeldvorming. Die beeldvorming zal vaak MRI van uw buik betreffen. Veelal is deze scan al in uw oorspronkelijke ziekenhuis gemaakt, maar zonodig wordt een deel van de beeldvorming herhaald in het UMC Utrecht.
Voorafgaand aan de behandeling vindt een poliklinisch gesprek plaats waar u aanvullende informatie krijgt. Tijdens het poliklinisch gesprek kunt u eventuele vragen stellen.
Patiënten die in studieverband behandeld worden, ontvangen informatie van de onderzoeker.
MR-HIFU is een afkorting van MRI-geleid High-Intensity Focused Ultrasound. Deze behandeling maakt gebruik van geluidsgolven, die bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor het maken van een echo van de buik. Bij MR-HIFU worden sterkere geluidsgolven gebruikt. Door deze geluidsgolven te bundelen, kunnen we weefsel verhitten. Dit is vergelijkbaar met het bundelen van zonnestralen met een vergrootglas om zo een vuurtje te maken. Bij een behandeling met MR-HIFU wordt er dus niet in de huid gesneden, omdat de geluidsgolven door de huid heen kunnen.
Uterus myomen (ook wel vleesbomen in de baarmoeder genoemd) zijn goedaardige gezwellen. Vaak veroorzaken ze geen symptomen maar soms kunnen ze veel klachten geven en de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden. Er zijn verschillende behandelopties, waaronder medicijnen, embolisatie of operatie.
Sinds 2008 wordt in het UMCU de behandelmethode MRI HIFU aangeboden voor de behandeling van uterus myomen.
De behandeling is bedoeld voor niet-zwangere vrouwen tussen de 18 en 59 jaar oud, die niet in de menopauze zijn. U mag tijdens de behandeling niet zwanger zijn. MRI HIFU behandeling heeft voor zover bekend geen nadelige invloed op de baarmoeder bij een zwangerschapswens. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 200 zwangerschappen na MRI HIFU beschreven. Tijdens de behandeling mag u geen spiraal of nuva-ring in hebben. Deze weerkaatst het ultrageluid en zorgt dan voor onwenselijke interne verbranding. U kunt deze de dag voor de behandeling laten verwijderen en na de behandeling direct terug laten plaatsen door uw huisarts of gynaecoloog.
Doel van de behandeling
Het doel van de behandeling is om door middel van verwarming van de cellen van het myoom kapot te maken, wat zal leiden tot vermindering van de pijnklachten. De behandelmogelijkheden voor u specifiek worden met u op de polikliniek besproken.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
- MRI vragenlijst
Voorafgaand aan het onderzoek wordt u gevraagd om een MRI vragenlijst in te vullen. Deze MRI vragenlijst is belangrijk voor een veilige en goede uitvoering van het onderzoek. Heeft u op één van de vragen in de lijst ‘ja’ geantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie waar het MRI-onderzoek plaatsvindt. Ons telefoonnummer is 088-7558855. - Ontharing van de huid
Voor de MR-HIFU-procedure is het vereist om het haar van de huid in het te behandelen gebied te verwijderen voor een succesvolle behandeling; met name om het optreden van brandwonden te voorkomen. U dient de haartjes te verwijderen over een regio van circa 30 cm in doorsnede. Het behandelveld waar u op ligt is 16 cm in doorsnede, echter door kanteling van de bundel echo-golven is ontharing van een groter gebied noodzakelijk. Het betreft dus een huidregio van 30 cm in doorsnede, waarbij de huid die over de te behandelen afwijking ligt centraal in dit gebied ligt.
Chemische ontharing voor het verwijderen van het haar wordt aanbevolen. Bij sommige personen kan chemische ontharingscrème echter een allergische reactie of irritatie van de huid veroorzaken. Daarom moet de betreffende crème eerst worden getest op een klein stukje huid voordat deze wordt gebruikt voor ontharing. In geval van een allergische reactie of irritatie van de huid dient het haar te worden verwijderd door het af te scheren. Geadviseerd wordt om geen cosmetische crèmes te gebruiken na het scheren en voor de MR-HIFU-procedure.
Het haar moet 1 tot 3 dagen voor de HIFU-procedure worden verwijderd of afgeschoren. De kwaliteit van de ontharing moet de avond voor de procedure worden gecontroleerd, en eventuele resten haar moeten worden verwijderd door deze af te scheren, waarbij zorgvuldig te werk moet worden gegaan om irritatie van de huid te voorkomen. - Sedatie
Het onderzoek vindt plaats onder sedatie. De anesthesie medewerker belt u in de week voor de eerste behandeling voor pré operatieve screening. Dan wordt bepaalt of het veilig is om u tijdens de behandeling een slaapmiddel toe te dienen. - Opname op de afdeling
Op de dag van het onderzoek wordt u opgenomen op de afdeling.
U krijgt een infuus en waarschijnlijk een urine catheter. De verpleging brengt u naar de MRI HIFU.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
De echogeluid therapie wordt gecombineerd met MRI beeldvorming. De MRI-beeldvorming wordt gebruikt om het myoom zo goed mogelijk af te beelden en de behandeling daarop te plannen. Daarnaast meet de MRI ook gedurende het verhitten de temperatuur in het myoom en de daaromheen liggende gezonde weefsels. Op deze manier kan het myoom zo gericht mogelijk worden opgewarmd zonder dat het weefsel rondom ten onrechte ook verhit wordt.
De behandeling zal worden uitgevoerd met het MR-HIFU-systeem. Dit systeem bestaat uit een tafel waarin een uitsparing zit met een doorzichtig venster. Onder dit venster bevindt zich het echo-apparaat. Op de uitsparing wordt een dun laagje water gelegd en hier komt u op te liggen met uw buik en uw armen omhoog. Omdat dit in veel gevallen pijnlijk zal zijn, krijgt u van te voren en gedurende de behandeling goede pijnstilling van de anesthesiemedewerker. Gedurende de behandeling wordt u in slaap gehouden. U ademt wel zelf. De anesthesiemedewerker houdt tijdens de behandeling uw ademhaling, hartslag en bloeddruk in de gaten.
De totale duur van het MR-HIFU gedeelte van de behandeling zal ongeveer tussen de 2 en 3 uur zijn.
Tijdens het onderzoek ligt u in een MRI scanner. Een MRI scanner is een grote magneet. Het maken van afbeeldingen gebeurt op basis van veranderingen in het magneetveld. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgen straling of radioactieve stoffen. Voor zover bekend zijn er geen korte of lange termijn risico’s verbonden aan het maken van een MRI scan.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Na de behandeling kunt u menstruatieachtige buikpijn krijgen. Hiervoor kunt u pijnmedicatie (paracetamol) nemen. Binnen enkele dagen kunt u waarschijnlijk uw normale activiteiten hervatten. Het herstel kan variëren per patiënt, het is belangrijk om naar uw eigen lichaam te 'luisteren'.
Mogelijke bijwerkingen HIFU behandeling
- Meest voorkomend
-pijn en gevoeligheid rondom het behandelde gebied, dit gaat vanzelf over - zelden voorkomend
-zwelling in het behandelgebied
-moeilijkheden bij het plassen
-buikkramp
-thermisch letsel (veroorzaakt door warmte) in intern weefsel - zeer zelden voorkomend
-pijn die niet reageert op medicatie
-koorts
-ontstekingen (zoals urineweg infectie)
-eerste-, tweede- en derdegraads verbranding van de huid
Deze mogelijke complicaties zullen met u specifiek besproken worden op de polikliniek.
Mogelijke bijwerkingen contrastmiddel
Het contrastmiddel dat wordt gebruikt is veilig. Bij enkele patiënten kunnen bijwerkingen optreden, zoals hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, misselijkheid, braken, en huiduitslag. Dit gaat altijd vanzelf weer over, en behandeling is niet nodig. In zeldzame gevallen, bij patiënten die al bekend zijn met een allergie voor contrastmiddelen, zijn acute allergische reacties beschreven die om behandeling vragen. Indien u bekend bent met een allergie voor contrastmiddelen verzoeken wij u dit te melden. Veiligheidshalve worden patiënten met een allergie uitgesloten van deze behandeling.
Resultaten
Het kan zijn dat de MRI-HIFU behandeling niet voldoende werkt om uw klachten te verminderen. Dit kan betekenen dat u in de toekomst nog een (andere) behandeling kunt ondergaan. Het behandelresultaat is over het algemeen direct na de behandeling in te schatten.
Ontslag en leefregels voor thuis
Wanneer u goed wakker bent, komt uw behandeld arts naar de afdeling om te controleren hoe het met u gaat en met u het verwachte resultaat te bespreken. Hierna wordt u naar huis ontslagen. U mag in verband met de slaapmiddelen en pijnstilling niet zelf rijden.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenVeelgestelde vragen uitklapper, klik om te openen
Wilt u nog iets weten?
Heeft u nog vragen over de behandeling?
U kunt een e-consult plaatsen via patiëntenportaal of bellen met 088 7558855.
Kosten vergoeding
Worden de kosten van deze behandeling vergoed?
Omdat de behandeling nog niet wordt vergoed door de zorgverzekeraars, is er een subsidie verkregen voor het behandelen van patiënten met MR-HIFU. Er zijn voor u dus geen kosten verbonden aan de behandeling.
Vertrouwelijkheid
Mogen gegevens en behandelresultaten gepubliceerd worden?
De gegevens en behandelresultaten die wij verzamelen over deze nieuwe behandeling worden mogelijk in de toekomst gepubliceerd, zodat andere behandelaars kunnen leren van onze resultaten. Al uw gegevens worden geanonimiseerd en zijn niet herleidbaar tot uw persoon. De gegevens worden gehanteerd met inachtneming van de Wet Bescherming Persoonsgegevens en het privacyreglement van het UMC Utrecht. Als u het bijbehorende toestemmingsformulier tekent, geeft u aan dat u hiermee akkoord gaat.
Personeel van Philips Medical Systems of andere door de arts geautoriseerde personen kunnen aanwezig zijn tijdens de behandeling en herstel. Deze geautoriseerde personen zijn aanwezig om het behandelproces en het gebruik van het MR-HIFU systeem door de arts te evalueren en apparatuurcondities te registreren die van invloed kunnen zijn op toekomstig gebruik of ontwikkelingen van het systeem.
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.