Een perifere zenuwblokkade is een injectie bij een oppervlakkig lopende zenuw in hoofd, buik, schouders, arm of been. De behandeling bestaat uit het inspuiten van een verdovende vloeistof rondom de betreffende zenuw.
Wat is het verschil tussen een proefblokkade en een langwerkende blokkade?
Een proefblokkade is een tijdelijke, diagnostische blokkade met een kortwerkend verdovingsmiddel (zoals bij de tandarts). De anesthesioloogpijnspecialist probeert door proefblokkades vast te stellen welke zenuw bij de pijn betrokken is. Als na een proefblokkade pijnvermindering optreedt kan een behandeling met een langere werkingsduur gedaan worden. Dit kan meestal niet op dezelfde dag plaatsvinden. Soms besluit de anesthesioloogpijnspecialist om direct een langwerkende blokkade te doen. Dit bespreekt uw arts altijd van tevoren met u.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
- De behandeling vindt plaats op de behandelkamer van de pijnpolikliniek, niveau 2, receptie 31.
- Als u antistolling (bloedverdunners)* gebruikt dan moet u hier soms vóór de behandeling mee stoppen. Uw behandelend arts bespreekt met u wanneer u moet stoppen en wanneer u weer mag beginnen met de bloedverdunners.
*Voorbeelden van bloedverdunners zijn: Sintrom®, Marcoumar®, Acenocoumarol, Fenprocoumon, Clopidogrel, Plavix, Dabigatran, Apixaban, Rivaroxaban)
- Vertel het uw arts als u overgevoelig bent voor lokale verdoving.
- U kunt op de ochtend van behandeling gewoon eten en drinken en uw overige medicijnen innemen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft.
- Na de behandeling mag u NIET zelf met de auto naar huis rijden
- Als u op de dag van behandeling koorts hebt, kan de behandeling op dat moment niet doorgaan. Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de secretaresse van de polikliniek voor pijnbehandeling (088 75 561 63).
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Tijdens deze behandeling zit of ligt u op de onderzoeksbank. De behandeling gebeurt door inspuiting van verdovende vloeistof rondom een zenuw. Na ongeveer een half uur kan het resultaat beoordeeld worden. Vaak is het nodig om deze behandeling enkele malen te herhalen om langdurig effect te verkrijgen.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Bijwerkingen en complicaties
De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd en leidt zelden tot ongewenste, blijvende schade. De anesthesioloog-pijnspecialist overlegt met u als de behandeling voor u bijzondere risico’s met zich meebrengt. De mogelijke complicaties zijn afhankelijk van welke zenuw behandeld wordt. Uw anesthesioloog informeert u hierover. Bijwerkingen die op kunnen treden zijn:
- Een bloeduitstorting of napijn op de plaats waar geprikt is. Dit kan enkele dagen tot weken aanhouden. U kunt hiervoor zo nodig Paracetamol gebruiken.
- Na een behandeling met corticosteroïden kunnen bij vrouwen opvliegers optreden en kan de menstruatie tijdelijk verstoord zijn. Mensen met suikerziekte kunnen merken dat hun bloedsuikers een aantal dagen hoger zijn dan anders.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Bent u een nieuwe patiënt en wilt u een afspraak maken op de polikliniek Pijnbehandeling, dan hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Wij vragen nieuwe patiënten om digitaal een aantal uitgebreide vragenlijsten in te vullen. Deze helpen ons in uw behandeling. Wanneer deze vragenlijsten zijn ingevuld krijgt u een oproep voor een intakegesprek.