Stereotactische bestraling bij longkanker
Stereotactische bestraling bij longkanker
Deze informatie is een aanvulling op de informatie die in uw Patiënten Informatie Dossier (PID) staat. Het PID hebt u vooraf aan uw gesprek met de radiotherapeut thuis ontvangen.
Er is een tumor in uw long gevonden. De arts die u behandelt, heeft met u besproken dat stereotactische radiotherapie mogelijk een geschikte behandeling voor u is.
In het multidisciplinair longoncologie overleg (bestaande uit longarts, thoraxchirurg, radiotherapeut, radioloog en nucleair geneeskundige) hebben wij op basis van uw medische gegevens vastgesteld dat u inderdaad in aanmerking komt voor een behandeling met stereotactische radiotherapie.
Uw behandelend arts heeft u verteld hoe de behandeling er uit gaat zien. In deze brochure vindt u meer informatie over de stereotactische radiotherapie. U én de mensen in uw omgeving kunnen zo thuis alles nog eens rustig nalezen.
Stereotactische radiotherapie
Stereotactische radiotherapie maakt het mogelijk een tumor in de long met grote nauwkeurigheid met een hoge dosis te bestralen. Door de grote nauw- keurigheid waarmee de plaats van de tumor wordt vastgesteld, ontvangt het gezonde weefsel rondom de tumor weinig straling. Hierdoor is de kans op bijwerkingen beperkt.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
CT scan
Na het gesprek met de radiotherapeut wordt een CT-scan ingepland. Een CT-scan is een onderzoek met röntgenstraling. Het toestel (de CT) kan alle organen en bloedvaten afbeelden. Deze afbeeldingen zijn dwarsdoorsneden van uw lichaam. Deze CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. De informatie van deze CT-scan is nodig voor het maken van de bestralingsplanning.
Nadat u op de tafel van de CT-scan bent gaan liggen, met de armen in een armsteun, plaatst de radiotherapeutisch laborant een band om uw buik met hierin een ademhalingsensor. Hierna wordt de CT-scan gemaakt en tegelijkertijd wordt uw ademhaling geregistreerd.
Het is belangrijk dat u gewoon rustig doorademt en ontspannen blijft liggen. Het maken van de CT-scan duurt ongeveer 30 minuten. Na de CT-scan verwijdert de radiotherapeutisch laborant de buikband en brengt tatoeagepuntjes aan als referentie punten voor de bestraling.
Bestralingsplanning
Voordat wij met de bestraling beginnen, maakt de radiotherapeutisch laborant in overleg met de radiotherapeut een bestralingsplan. In dit plan zorgen zij er voor dat de tumor zo precies mogelijk bestraald wordt en dat het gezonde weefsel zo weinig mogelijk straling ontvangt. U hoeft bij het maken van dit plan niet aanwezig te zijn.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Bestraling
Het is belangrijk voor de bestraling dat u precies in de juiste positie ligt. Wij bepalen de juiste positie aan de hand van de tatoeagepuntjes en röntgenfoto’s welke vooraf aan de bestraling van die dag worden gemaakt. Wanneer het nodig is kunnen wij de positie van de behandeltafel veranderen.
Tijdens de bestraling zijn de radiotherapeutisch laboranten niet in de behandelruimte aanwezig, maar ze houden u de hele tijd in de gaten met behulp van camera’s. Als er tijdens de bestraling iets is (u moet bijvoorbeeld hoesten of niezen), dan steekt u uw hand op. De laborant onderbreekt dan onmiddellijk de bestraling en komt bij u in de behandelruimte.
U ziet of voelt de straling niet. De bestraling vindt plaats vanuit verschillende richtingen; daarom draait het bestralingstoestel tijdens de bestraling om u heen. Na de bestraling maken wij opnieuw een röntgenfoto om te bevestigen dat de bestraling nauwkeurig is gegeven. De bestraling zelf duurt ongeveer 20 minuten. Het aantal bestralingen per behandeling verschilt per patiënt. De radiotherapeut vertelt u tijdens het eerste gesprek wat voor u van toepassing is. Eenmaal per week hebt u een gesprek met uw behandelend radiotherapeut. Als u vragen hebt over de behandeling of eventuele bijwerkingen kunt u dat tijdens deze gesprekken bespreken.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Bijwerkingen
In het PID staan de algemene bijwerkingen als gevolg van radiotherapie genoemd. De aard van de bijwerkingen bij stereotactische radiotherapie hangt af van de precieze plaats waar u bestraald wordt. Het kan zijn dat u niet van alle bijwerkingen die in het PID staan last krijgt. Daarnaast hebben sommige mensen veel last van bijwerkingen en anderen merken er weinig van. De bijwerking die het meest voorkomt is vermoeidheid. Andere bijwerkingen kunnen zijn: hoestklachten, toename kortademigheid, huidreactie of een beurs gevoel in de rib ter hoogte van de tumor.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Radiotherapie.
Polikliniek Radiotherapie
poli-radiotherapie@umcutrecht.nl
De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 17.30 uur.