Thrombectomie met carotis stent
Thrombectomie bij acute stroke is het verwijderen van een stolsel uit de slagaders in de hersenen bij patiënten met een herseninfarct. We noemen deze behandeling intra arteriële thrombectomie (IAT).Via de lies gaat de interventieradioloog met een dun buisje – een katheter – het vaatstelsel in. Deze katheter wordt vervolgens naar de afgesloten slagader in de hersenen gemanoeuvreerd. Eenmaal aangekomen bij de afgesloten slagader in de hersenen wordt het stolsel verwijderd.
Het stolsel kan worden weggetrokken met een stent of weggezogen (aspiratie). Deze behandeling in de bloedvaten wordt meestal toegepast in combinatie met het toedienen van een sterke antistollingsmiddel via een infuus. In een kleine groep patiënten is er ook een ernstig vernauwde of afgesloten halsslagader aanwezig waarvoor een stent in de halsslagader wordt geplaatst.
De behandeling zorgt ervoor dat mensen met een herseninfarct minder hersenschade overhouden en beter in het dagelijks leven functioneren.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Opname
Over het algemeen komt u het ziekenhuis binnen via de eerste hulp en wordt u van daaruit naar de interventiekamer gebracht. Na de behandeling op de interventiekamer wordt u opgenomen op de Medium Care afdeling van de Neurologie in het UMC Utrecht. Daarna verblijft u op de afdeling Neurologie in het UMC Utrecht, maar soms worden patiënten ook teruggeplaatst naar een ziekenhuis in de regio van hun woonplaats.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
De behandeling vindt plaats op een interventiekamer. Daar start de anesthesist met de narcose, de behandelingen worden over het algemeen onder narcose uitgevoerd. Vervolgens wordt de afgesloten slagader in de hersenen afgebeeld en daarna behandeld door het stolsel te verwijderen. De duur van de behandeling is over het algemeen tussen de één en twee uur. Als de behandeling klaar is, wordt er in de lies een inwendige hechting geplaatst (een angioseal). U moet nog vier uur platte bedrust houden zodat deze hechting in de lies goed blijft zitten. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer en vervolgens terug naar de afdeling.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Afspraken’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.