Bewegen na ontslag uit het ziekenhuis
U heeft een operatie ondergaan en staat op het punt om naar huis te gaan om verder te werken aan uw herstel. Herstel heeft tijd nodig en de duur van het herstel verschilt van persoon tot persoon.
Mogelijke klachten na de operatie
Een operatie heeft een grote impact op uw functioneren. Deze impact verschilt van persoon tot persoon. Mogelijke gevolgen van de operatie kunnen zijn:
- Afname spiermassa en spierkracht
- Afname uithoudingsvermogen
- Algehele vermoeidheid
- Pijnklachten rondom het wondgebied
- Problematiek in activiteiten in het dagelijks leven
Wat kunt u zelf doen?
Om zo goed mogelijk te herstellen na de ziekenhuisopname kunt u veel zelf doen. Zowel beweging als rust is belangrijk. Beweeg regelmatig en bouw voldoende rustmomenten in op de dag. U kunt bewegen door het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals wandelen. Wandel liever vaker op een dag een klein stukje dan één keer een grote wandeling.
Als het wandelen goed gaat kunt u andere lichamelijke activiteiten oppakken, zoals een stukje fietsen. Doe dit alleen als dit verantwoord is na uw operatie en als dit geen klachten veroorzaakt of verergert.
Na 6 weken kunt u spierkrachtoefeningen starten en normale sportactiviteiten weer opbouwen. Het verbeteren van spierkracht en conditie heeft een positieve invloed op vermoeidheidsklachten.
Hoe zwaar kan ik trainen
Het is belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en de activiteiten uitbreidt op geleide van de pijn. Voor dagelijkse activiteiten kunt u over het algemeen een maximale borg score van 13 (redelijk zwaar) aanhouden. Verzwaar activiteiten alleen als dit geen klachten veroorzaakt in het wondgebied.

Na 6 weken
Na een periode van 6 weken, kunt u proberen uw normale sportactiviteiten weer op te bouwen en te bewegen volgens de Beweegrichtlijnen. Het blijft belangrijk dat u goed naar uw eigen lichaam luistert en de activiteiten uitbreidt op geleide van de pijn.