Bijwerkingen en complicaties bij een spinale ruggenprik
Onvoldoende pijnstilling
Het kan voorkomen dat de ruggenprik u onvoldoende pijnstilling geeft. De anesthesioloog zal dan nog wat extra medicatie kunnen geven. In andere gevallen is het soms nodig om dan alsnog voor algehele anesthesie (narcose) te kiezen.
Vagale reactie/ lage bloeddruk
Uw bloeddruk kan dalen tijdens of na het prikken. Dit kunt u in het begin voelen als een licht gevoel in het hoofd. Als u dit merkt, geeft het bij ons aan. Wij kunnen dit namelijk snel behandelen met medicijnen en u voelt dat soms eerder dan dat wij het meten.
Rugpijn
Sommige patiënten geven tot een aantal dagen na de prik, pijn aan ter hoogte van de plaats waar geprikt is. Dit gaat zoals gewone rugpijn na een aantal dagen tot weken over. Mocht de pijn toenemen of krijgt u koorts, neem dan contact op met de anesthesioloog.
Moeite met plassen
Zolang de verdoving werkt, kunt u niet plassen. Bij operaties langer dan 2 uur krijgt u een urinecatheter. Na de operatie meten we op de uitslaapkamer of uw blaas vol is met een echo. Als de blaas vol is mag u pas naar de afdeling of naar huis als u geplast heeft. Is de blaas leeg dan geven we u instructies mee binnen welke tijd u moet kunnen plassen.
Zeldzaam: Hoofdpijn
Het kan zijn dat u hoofdpijn heeft na de ruggenprik. Dit is hoofdpijn die erger wordt bij overeind zitten en minder erg bij liggen. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf binnen een week. Mochten de klachten aanhouden of zo hevig zijn dat u in bed moet blijven, neem dan contact op met de anesthesioloog. U kunt van maandag tot en met vrijdag 8:00 tot 17:00 uur de polikliniek anesthesiologie bellen via 088-7558805.
Zeer zeldzaam: zenuwbeschadiging of verlamming
Sommige mensen zijn bang om door een ruggenprik verlamd te raken of zenuwbeschadiging te krijgen. Dit is zeer zeldzaam, maar kan soms optreden door een ontsteking of een bloeding bij het doorgebruiken van bloedverdunners. Met de voorzorgsmaatregelen die wij nemen is de kans hierop rond de 1 op 10.000.