Docent communicatie Jacqueline van Wijngaarden

"Ik leer studenten de mens achter de patiënt te zien"
Zich inleven. Aanvoelen waar iemand behoefte aan heeft. Helaas blinken niet alle artsen hierin uit. Toch is dit wel heel belangrijk.
Sinds 2006 worden studenten geneeskunde hierin uitgebreid getraind in het UMC Utrecht. Onder meer door docent communicatie Jacqueline van Wijngaarden. “Bij de eerste diagnose is communicatie al enorm belangrijk. Als iemand met hoofdpijn bij de dokter komt, moet hij toch eerst het gesprek aangaan. Met meteen behandelen sla je plank vaak mis. Persoon A is bijvoorbeeld een student met tentamens voor de boeg. Hij heeft alleen een pilletje nodig om door deze periode heen te komen. Persoon B heeft misschien een naaste verloren aan een hersentumor. Hij is geholpen met een scan, om te kijken of er iets mis is. En persoon C heeft een conflict op zijn werk en veel stress. Dan helpen een pilletje of scan niks. Iets aan de stress doen is dan de remedie.”
Een echt goede dokter
Ook later in de behandeling is het echt contact maken met je patiënt essentieel. “Iedere patiënt is anders en reageert anders. Het leren herkennen van emoties en daarmee omgaan is dan ook een onderdeel van onze lessen. Makkelijk is het niet om over emoties te praten, wel noodzakelijk. Tenzij een patiënt dat niet wil. Maar de arts moet altijd de opening bieden. Studenten die dit deel van de opleiding niet onder de knie krijgen, moeten hun studie uiteindelijk staken. Daar willen we geen patiënten aan blootstellen. Ik zie het als mijn taak om de dokters van de toekomst te helpen met het zien van de mens achter de patiënt. Want alleen dan kun je echt een goede dokter worden.”