Expertisecentrum neonatale neurologie
Het expertisecentrum voor neonatale neurologie geeft zorg (diagnostiek en behandeling) aan pasgeboren kinderen met hersenschade of aangeboren hersenafwijkingen. Het team bestaat uit experts uit verschillende specialismen, zoals verloskunde, het kinderbewegingscentrum, kinderchirurgie, kinderneurologie en kinderrevalidatiegeneeskunde, en heeft nationale en internationale bekendheid. Naast de directe zorg voor pasgeborenen is het team ook betrokken bij het in kaart brengen van de lange termijn ontwikkeling van kinderen met rondom de geboorte opgelopen hersenschade. Collega’s uit andere ziekenhuizen kunnen bij dit expertisecentrum terecht voor advies (second opinions).
Het expertisecentrum besteedt veel aandacht aan vernieuwend onderzoek. Een voorbeeld hiervan is de DINOSAUR studie voor pasgeborenen met een herseninfarct. Ook pasgeborenen met andere ziektebeelden, zoals hersenschade na vroeggeboorte, zuurstofgebrek rond de geboorte (asfyxie) en een zeldzame vorm van een beroerte (cerebrale sinustrombose), kunnen door de brede kennis en kunde worden behandeld.
Naast onderzoek naar nieuwe behandelingen doet het team onderzoek naar hoe de hersenontwikkeling van te vroeg geboren kinderen kan worden gestimuleerd. Hierbij wordt o.a. gekeken naar het optimaliseren van slaap, het luisteren naar muziek, het geven van bepaalde voedingsstoffen en het verminderen van stress. Bij kinderen die kort na de geboorte worden geopereerd, kijken de onderzoekers of de hersenontwikkeling kan worden verbeterd door massage.