Expertisecentrum voor familiaire kanker
Vanuit onze erkenning als expertisecentrum werken we aan de ontwikkeling van een gezamenlijk netwerk in onze regio. In dit netwerk willen we concrete vraagstukken bespreken, vakinhoudelijke informatie delen en streven naar uniformiteit en een hoge kwaliteit van zorg voor patiënten met een verhoogd risico op borst- en/of eierstokkanker in onze regio. In het netwerk staan samenwerking en transparantie centraal. Zo kunnen we gezamenlijk deze patiëntengroep in de regio nog beter ondersteunen.
Consult & verwijzenuit klapper, klik om te openen
Hebt u een patiënt met een bewezen verhoogd risico op mamma- en/of ovariumcarcinoom? Dan kunt u deze patiënt voor controles en preventieve operaties verwijzen naar ons expertisecentrum familiaire kanker.
Multidisciplinair Overleg
Tweewekelijks hebben we een multidisciplinair overleg, waarin we uw patiënt kunnen bespreken. In dit overleg staan kennisoverdracht en optimalisatie van de zorg voor patiënten centraal. Daarnaast kunnen we laagdrempelig andere zorgprofessionals, zoals een fertiliteitsspecialist, inschakelen, om de zorg verder af te stemmen op de specifieke behoeften van uw patiënt.
Consult en Counseling
Tijdens het consult met de verpleegkundig specialist spreekt de verpleekundig specialist uitgebreid met uw patiënt over de verschillende mogelijkheden voor screening en preventieve chirurgie. Samen met uw patiënt bepalen we het best passende zorgpad.
Vragen of doorverwijzen?
Voor vragen of het verwijzen van uw patiënt kunt u contact opnemen met één van onderstaande poliklinieken.
- Polikliniek chirurgische oncologie voor mammae screening en counseling
T. 088 755 69 01 - Polikliniek gynaecologie
- T. 088 756 94 42
- E. admigon@umcutrecht.nl - Polikliniek Genetica
- T. 088 755 38 00
- E. genetica@umcutrecht.nl
Klinisch en wetenschappelijk onderzoek uitklapper, klik om te openen
Ons team doet onderzoek naar erfelijke oorzaken van mamma- en ovariumcarcinoom, naar optimale diagnostiek van kanker en naar mogelijkheden voor preventie. Daarnaast richten we ons op het verbeteren van de toegang tot genetisch onderzoek voor patienten met mamma- en ovariumcarcinoom.
Ons expertisecentrum neemt ook deel aan de internationale TUBA-WISP II studie. In deze studie wordt onderzocht of eileiderverwijdering met uitgestelde eierstokverwijdering een goed alternatief is voor eileider- en eierstokverwijdering bij patiënten die drager zijn van een BRCA-mutatie, of een mutatie in een van de andere eierstokkanker genen (RAD51C, RAD51D, BRIP1 of PALB2).
Ons centrum speelt daarnaast een actieve rol in multicenter onderzoek, zowel nationaal als internationaal, waaronder de landelijke HEBON (Hereditair (=Erfelijke) Borst- en eierstokkanker Onderzoek Nederland) studies en de TEST-breast studie.