Expertisecentrum voor schildklierkanker
Schildklierkanker is een zeldzame vorm van kanker die ontstaat door ongeremde celdeling van schildkliercellen. De schildklier is een orgaan in de hals dat hormonen produceert die een belangrijke invloed hebben op de stofwisseling. De meest voorkomende vormen van schildklierkanker zijn het papillair en folliculair schildkliercarcinoom, die goed behandelbaar zijn door middel van een operatie en indien nodig aanvullende behandelingen met radioactief jodium. Andere zeldzamere vormen van schildklierkanker zijn het medullair en anaplastisch schildkliercarcinoom, waarbij de behandeling afhangt van de mate van agressiviteit en uitzaaiingen.
De endocriene chirurgen onderscheiden zich door moderne geavanceerde operatietechnieken waarbij de patiënt na de operatie voor een goedaardige schildklier aandoening geen litteken in de hals heeft. Dit kan met een operatie via de oksel met behulp van een operatie robot of door een kijkoperatie via de mond (TOETVA). Tijdens de operatie wordt extra aandacht besteed aan het sparen van de stembandzenuw en de bijschildklieren.
Contact & routeuitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op.
Polikliniek Kinderendocrinologie
T: 088 75 540 75
E: endomaazen@umcutrecht.nl
Polikliniek Endocriene Oncologie
T: 088 75 563 08
E: poli-oncologie@umcutrecht.nl
Nucleaire geneeskunde
Afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde
T: 088 75 588 18
E: radiologie@umcutrecht.nl
Polikliniek Oncologische chirurgie
T: 088 75 569 01
Route
Polikliniek Kinderendocrinologie
Polikliniek Endocriene Oncologie
Nucleaire geneeskunde
Afspraak maken uitklapper, klik om te openen
Als u een eerste afspraak wilt maken, dan heeft u een verwijzing nodig van een verwijzend arts (bijvoorbeeld uw huisarts). Als u bent verwezen, hoeft u geen contact met ons op te nemen. Wij nemen contact op met u nadat wij uw verwijzing hebben ontvangen.
Klinisch en wetenschappelijk onderzoek uitklapper, klik om te openen
Onderzoekers in dit expertisecentrum hebben een belangrijke rol in het initiëren en uitvoeren van (internationaal) wetenschappelijk onderzoek. Zij doen dit om de zorg voor onze patiënten continu te kunnen verbeteren.
Omdat maar 10-15 kinderen per jaar in Nederland met schildklierkanker worden gediagnosticeerd, is Europese samenwerking cruciaal. Ook voor onderzoek, zodat voldoende patiënten kunnen meedoen. Daarom heeft dit expertisecentrum samen met EuRRECa (European Registries for Rare Endocrine Conditions) in 2022 een Europese registratie voor kinderen met schildklierkanker opgericht (ped-DTC registry). Inmiddels zijn 28 centra uit 11 verschillende landen betrokken. Het doel van de ped-DTC registry is om gegevens te verzamelen over alle kinderen die in Europa worden gediagnosticeerd en behandeld voor schildklierkanker. Hiermee kan meer inzicht worden verkregen in het voorkomen van schildklierkanker op de kinderleeftijd, risicofactoren voor het ontstaan van schildklierkanker, de gegeven behandeling, de uitkomst van de ziekte en de eventuele (lange-termijn) gevolgen. Tevens wordt deze registratie in de toekomst de basis voor het verrichten van Europese klinische studies bij kinderen met schildklierkanker.
Wilt u meedoen aan wetenschappelijk onderzoek of hebt u hierover vragen? Neem dan contact op met uw behandelend arts.